Akne, bubuljice ili prištići, bez obzira kako ih zvali, jedno je sigurno - bacaju u očaj. Problem je to s kojim se susreću i muškarci i žene. Bez obzira na to jesu li iznenada nastali od stresa ili se kronično borite s njima, pronaći najbolji način koji će ukloniti te iritantne točkice s lica nije nimalo lagan zadatak. Kako bismo vam olakšali taj problem, donosimo vam najčešće pogreške koje radimo s aknama i kako ih izbjeći

  1. Ne perete lice dovoljno često
Razmislite koliko puta dnevno dodirnete svoje lice, koliko znoja zatvori vaše pore dok se ''ubijate'' u teretani i koliko šminke imate na licu. 

Iako još uvijek nije raširena svijest o tome koliko često bi osoba sa zdravom kožom trebala prati svoje lice, istraživanja su pokazala kako bi osobe koje imaju problema s aknama lice trebali čistiti dva puta dnevno, napomenula je dermatologinja Fayne L. Frey iz New Yorka.

2. Previše perete lice
Da, i to je moguće. Nemojte misliti ako marljivo perete svoje lice, da ćete tako izbjeći začepljivanje vaših pora i nastanak akni. Pretjerano čišćenje može isušiti kožu, potvrdila je kozmetičarka Lindsey Blondin. Ako previše perete svoje lice, koža će biti iziritirana te će tako proizvoditi još više ulja koje će prouzročiti nastanak akni.

3. Prvo perete lice pod tušem
Svatko ima drugačiju rutinu tuširanja, ali ona se uglavnom sastoji od tri iste stvari: tijelo, lice i kosa. No na jednu stvar vjerojatno niste nikada pomislili, a to je da proizvodi koji kosu čine svilenkasto mekom sadrže sastojak koji može uzrokovati začepljenje pora na licu, rekla je Blondin.

Ako čistite lice pod tušem, napravite to na samom kraju jer dok perete kosu teški sastojci iz šampona i ostali proizvodi za njegu kože mogu vam iritirati lice i uzrokovati akne.

4. Upotrebljavate previše proizvoda
Kupovina sredstva za čišćenje lica zahtjevan je zadatak jer na tržištu postoji zaista veliki izbor ''magičnih'' rješenja koji obećavaju čistu i blistavu kožu. Pored tonika za lice i raznih piling maski zaista je lako pretjerati kada je u pitanju pranje lica. Dermatolog Eric Meinhardt ističe, jednostavnije je obično bolje. Komplicirane rutine s više koraka obično su pregrube za kožu.

Svatko ima drugačiju kožu, stoga će svakoj osobi odgovarati drugačija rutina u rješavanju problema s prištićima. Najbolje je posjetiti dermatologa koji će vam odrediti način liječenja

5. Upotrebljavate proizvode koji su previše grubi prema vašoj koži
Baš kao što prečesto pranje lice isušuje vašu kožu, tako postoje i proizvodi koji su previše grubi za vaš tip kože. Ljudi koji imaju osjetljivu kožu trebali bi koristiti ''lagane'' proizvode kada je u pitanju njihovo lice. Izbjegavajte gruba i teška sredstva, kao i ona na bazi alkohola te pilinge koji mogu iritirati kožu.

6. Ne hidratizirate kožu dovoljno
Nanošenje losiona ne bi trebalo biti nešto što činite samo kada vam je lice suho. Manja je vjerojatnost da će dobro hidratizirana koža manje ''pucati''. Ako imate masnu kožu, nemojte da vas dodatna hidratacija uplaši, ističe dermatologinja Frey. Čak i pojedinci s masnom kožom mogu osjetiti dobrobiti hidratacije.

7. Tretirate akne tek nakon što su već izbili na površinu
Ako ste mislili da je dovoljno prati lice dva puta dnevno i nanijeti kremu protiv prištića, varate se. Ako vodite rat s aknama, važno je mijenjati jastučnice (pamučne) svaki dan ili svakih nekoliko dana, savjetuje dermatologinja Debra Jaliman iz New Yorka. Pamučne jastučnice najbolja su vrsta tkanine jer ona 'diše' te je kao takva najbolja za našu kožu.

Još jedan način na koji možete prevenirati pojavu akni jest čišćenje mobitela. Mobitel putuje s vama cijeli dan - od kuće do auta ili tramvaja, na posao, u teretanu, restoran ili noćni izlazak. Pa čak i u kupaonicu. Mobitel ćete tako u jednom trenutku nasloniti na svoje lice i prenijeti bakterije na svoje lice.  Redovito čistite svoj mobitel.

Pročitajte i što mjesto prištića govori o vašem zdravlju?

8. Ne hranite se zdravo
Važno je zdravo se hraniti kako bi svi organi ispravno funkcionirali jer je naša koža također organ. Izbjegavajte često konzumirati masnu hranu te smanjite unos šećera. Stoga, kada sljedeći put posegnete za krafnom, radije naručite jedan smoothie. Zeleno povrće ili pak voće poput borovnice mogu vam pomoći da vaša koža izgleda blistavo i sjajno.

9. Ne odlazite kod dermatologa
Akne su toliko česte da je tako lako zaboraviti da je riječ o prilično ozbiljnom kožnom problemu koje treba određeni tretman. Iritacije i infekcije mogu postati veliki problem.

Svatko ima drugačiju kožu, stoga će svakoj osobi odgovarati drugačija rutina. Najbolje je posjetiti dermatologa koji će vam odrediti način liječenja koji trebate.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju