Jedna od deset žena reproduktivne dobi bori se sa sindromom policističnih jajnika. Osim što utječe na zdravstvenu sliku, pa i otežava začeće, ovaj sindrom utječe i na fizički izgled. Naime, debljanje je usko povezano s ovim zdravstvenim stanjem.

Sindrom policitičnih jajnika (PCOS) hormonalni je i metabolički disbalans, a zašto dolazi do tog stanja i kako žena treba pristupiti liječenju, rekla nam je ginekologinja Jasenka Grujić.

Točan je uzrok nepoznat, ali se zna da na to stanje svakako utječu genetske predispozicije, kao i tjelesna masa žene.

Kod pacijentica sa sindromom policističnih jajnika nalazimo inzulinsku rezistenciju, što znači da stanice ne odgovaraju normalno na inzulin, pa je razina toga hormona gušterače, koji zapravo kontrolira i omogućuje stanicama da metaboliziraju šećer, povećana jer je i razina šećera povišena, napominje liječnica.

Mnoge pacijentice koje imaju sindrom policističnih jajnika i inzulinsku rezistenciju imaju nezdrave prehrambene navike uz pretjeranu tjelesnu masu, a u obitelji često imaju nekoga s dijabetesom tipa 2.

Žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika bore se i s viškom kilograma.

Činjenica jest da s vremenom inzulinska rezistencija i dovodi do pojave dijabetesa tipa 2, a posljedično i do kardiovaskularnih bolesti, upozorava dr. Grujić.

Kako prepoznati simptome policističnih jajnika?

Također se javljaju i druge komplikacije poput neredovitih, produljenih menstruacijskih ciklusa, jajnika uvećanog volumena promijenjene građe s više od 12 nezrelih folikula, tj. više nego što ih pri ultrazvučnom pregledu ima zdravi jajnik.

Kako se javlja i povišena razina muških hormona, pojačava se dlakavost i akne, a tu je i izostanak ovulacije, koji se mora liječiti kod žena koje žele zanijeti.

Ako je žena već trudna, njezin je liječnik mora strogo nadzirati jer u trudnoći može imati trudnički dijabetes i povišeni krvni tlak, a češći su i spontani pobačaji i prijevremeni porođaji.

Dr. Grujić napominje da se kod pacijentica sa sindromom policističnih jajnika mogu javiti i depresija, tjeskoba, poremećaji hranjena, poremećaji spavanja, hrkanje i opstruktivan prestanak disanja u snu te umor, kao i nenormalno krvarenje iz maternice.

Jedna od promjena koja zahvaća velik broj pacijentica jest višak kilograma.

Pretjerana tjelesna masa usko je povezana sa sindromom policističnih jajnika i može utjecati na taj sindrom i pogoršati komplikacije. Debljina ima, dakle, značajan utjecaj na sindrom policističnih jajnika. Čak se i umjerena debljina povezuje sa sve većom učestalošću izostanaka ovulacije, spontanim pobačajima, ističe dr. Grujić.

Naime, kako kaže, masno tkivo je zapravo snažna endokrina žlijezda pa hormoni masnog tkiva (leptin i rezistin, adiponektin i drugi) utječu na nastanak promjene aktivnosti inzulina i na stvaranje hormona u jajnicima.

Poremećena ravnoteža adipokina (hormona masnog tkiva) otežava dozrijevanje jajne stanice, oplodnju i razvoj trudnoće i fetusa, a leptin dovodi do izostanka ovulacija.

Kako pristupiti rješavanju viška kilograma?

Ginekologinja ističe da se liječenje ovog sindroma može provoditi i lijekovima i kirurški, ovisno o tome želi li žena zanijeti ili ne, no temeljni je savjet baš uvijek smanjenje pretjerane tjelesne mase, provodilo se dodatno liječenje ili ne.

Riječ je o relativno jeftinoj metodi koju svaka žena može provesti, a cilj je da su u šest mjeseci tjelesna masa smanji za 10 posto, čime se vraća i ovulacija, zaključuje dr. Jasenka Grujić iz Ginekološke poliklinike Grujić.

Koju hranu jesti, a koju izbjegavati?

No kako to provesti u svojoj svakodnevici? To smo pitanje postavili Vedrani Dučkić, magistri nutricionizma i vlasnici nutricionističkog savjetovališta Nu3vex.

Gubitak do 10 posto ukupne tjelesne mase mora teći polako, uz izbor nutritivno kvalitetnih namirnica koje će potaknuti metabolizam i uspostaviti ravnotežu hormona.

Prehrana bi trebala biti temeljena na svježim namirnicama, obilju povrća i voća nižeg glikemijskog indeksa iz ekološkog uzgoja, bogatih dijetalnim vlaknima i antioksidansima.

U prehranu je potrebno uključiti mahunarke i grahorice, orašaste plodove, umjereno integralne žitarice i razne sjemenke te hladnoprešana biljna ulja poput maslinovog i lanenog, govori nam Vedrana.

U adolescenciji čak 25 posto djevojaka boluje od PCOS-a.

Važno je osigurati tijelu veći udio omega-3 masnih kiselina uz više plave i bijele ribe, a od mesa birati isključivo malomasno krto meso peradi te izbjegavati unos crvenog mesa koje je bogato zasićenim masnim kiselinama.

Potrebno je ograničiti i unos mlijeka i mliječnih proizvoda poput maslaca, vrhnja i tvrdih sireva te birati malomasne mliječne proizvode poput jogurta, kefira i posnog sira.

Preporučuje se da se obroci rasporede u više manjih tijekom dana te da se uz to kombiniraju s tjelesnom aktivnošću.

Iako mnogim ženama uzrokuje razne zdravstvene probleme, sindrom policističnih jajnika moguće je uspješno liječiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju