Nježni, čarobni, srebrnkasti, nalik Mjesečevoj površini – takvi su cvjetovi biljke koju poznajemo pod nazivom lunaria, srebrenka, mjesečnica, Judin cvijet ili srebrni dukati.

Ako ste ovih dana obišli tržnice s cvijećem, zasigurno ste primijetili grančice s delikatnim, srebrnkastim „cvjetovima“ koje najljepše izgledaju upravo u svojoj posljednjoj fazi razvoja, kao osušene biljke.

Riječ je o biljci koja je raširena u gotovo čitavoj Europi, a dvije vrste rastu i u Hrvatskoj – jednogodišnja i ružičasta mjesečnica. Potonja je ljekovita ukrasna trajnica koja raste na Biokovu.Zanimljivo je da su već stoljećima poznata ljekovita svojstva ove biljke, a neki od najstarijih zapisa mogu se naći u ruskim medicinskim knjigama. Upravo je ondje zabilježeno da ima diuretski i sedativni učinak, a infuzija sjemena može se koristiti kod epilepsije, konvulzija u djece, prilikom upala mokraćnog sustava, grčeva u trbuhu, migrene, a od velike je pomoći i kod kožnih bolesti.

Stan Valentine Šestan u Rijeci - 5 Pampas: Ukrasna trava koja svakoj prostoriji u domu daje "wow" efekt

Međutim, kada ovu biljku ugledate usred ljeta, nikada ne biste na prvi pogled pomislili kakav će izgled poprimiti ujesen. Svojim srcolikim listovima, mirisnim cvjetovima veličine od 2 do 3 cm bijele, ljubičaste ili grimiznocrvene boje mami pozornost i kukaca i ljudi od travnja do lipnja.

Malo je biljaka koje su najljepše kada se osuše, no ova je upravo takva.

No, za razliku od brojnog drugog ukrasnog cvijeća, lunaria ima i plodove. Dok su još nezreli, imaju pikantan i oštar miris i okus, pomalo nalik hrenu, pa se mogu koristiti kao začin uz jela od mesa. Ti su plodovi zaobljeni, plosnati i imaju srebrnastu pregradu. Od zelene boje tijekom ljeta polako prelaze u srebrnkastu, a jednom kada se biljka ubere i osuši, izgledaju baš onako kako ih ovih dana viđamo na tržnicama.

Lunaria Lunaria (Foto: Instagram_@aestheticmagnetic)

No ovu je biljku jednostavno uzgojiti i kod kuće, i to od sjemena. Obično se uzgaja kao dvogodišnja biljka jer u godini sijanja ne cvjeta – cvjetovi će se pojaviti tek u drugoj godini, a s njima i plodovi. Odgovara joj sjenovit položaj (premda dobro podnosi i direktno sunce), kao i vlažno, dobro drenirano zemljište.

Dotle možemo uživati u njezinoj jesenskoj čaroliji s tržnica ili cvjećarnica.

Ako ste svoje domove već polako počeli „odijevati“ u jesenko ruho, ova je osušena biljka idealan odabir koji će dugo trajati.

Lunaria Lunaria (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju