Nije tajna da je skupo biti žena, ali možda niste znali kako za neke proizvode izdvajamo više novaca samo zato što smo žene.

Stranica Daily Share napravila je zanimljiv video koji razotkriva 'porez na žene'. Naime, proučili su određene proizvode i usluge te uočili kako je u SAD-u cijena  'ženskog' proizvoda često veća od cijene 'muškog'. Britvice, parfemi, kreme za lice, šišanje - muškarci i žene sve će ovo platiti različito, iako se radi o istom proizvodu ili uslugi.

Za vas smo na nekoliko primjera provjerili kako u Hrvatskoj stoje stvari s 'porezom na žene' .

Cijene kemijskog čišćenja odjeće u Hrvatskoj su jednake za žene i muškarce. Odjevni artikli u cjeniku nisu odvojeni na muške ili ženske, nego su klasično sortirani (baloner, kaput, jakna). Zdravstveno osiguranje također ne poznaje razlike između muškaraca i žena pa su cijene polica jednake za sve.

Pronašli smo ženski brijač poznate marke po cijeni od 87 kuna, a njegovu 'mušku' verziju iste kvalitete platit ćete 64 kune.

Što plaćamo više?

Britvice
U našim dućanima 5 komada jednokratnih ženskih britvica u prosjeku će vas koštati od 10 do 15 kuna više nego muškarce, ovisno o marki koju kupujete. Pronašli smo ženski brijač poznate marke po cijeni od 87 kuna, a njegovu 'mušku' verziju iste kvalitete platit ćete 64 kune.
 
Parfemi
Situacija je jednaka u parfumerijama, ženski parfemi skuplji su od muških inačica iste marke. Tako ćete 30 ml jednog od najprodavanijih ženskih parfema platiti oko 450 kuna, a 30 ml izdanja za muškarce oko 390 kuna.
 
Šišanje
Proučili smo cijene osnovnog 'frizerskog paketa' koji se sastoji od pranja, šišanja i frizure te uočili velike razlike između tretmana muške i ženske kose. Ovisno o salonu, žene će za iste frizerske usluge u prosjeku platiti najmanje 50 kuna više nego muškarci.

Duga kosa
Žene: od 100 do 250 kuna
Muškarci: od 70 do 120 kuna

Kratka kosa
Žene: 90 – 150 kuna
Muškarci: 50 – 80 kuna


 
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju