Osječanka Kristina Kuzmić, koja se tijekom Domovinskog rata doselila u SAD, proslavila se kao pobjednica natjecateljskog showa Oprah Winfrey "Your OWN Show". Pobjeda joj je donijela vlastiti kulinarski show, a svoje interese talentirana 38-godišnjakinja Kristina od tada je proširila na snimanje zabavnih i poučnih video priloga o odgoju djece, kulinarstvu i životu općenito.

 

U svom posljednjem videu objavljenom na Facebooku, Kristina Kuzmić osvrnula se na nepravedno uzdizanje očeva u oblake kada naprave i najmanju stvar za svoju djecu, dok se majke stalno kritizira. Na duhoviti način prenijela je važnu poruku koju bi mame i tate trebali čuti. Kristinin video nazvan "Muškarci!" dosad je skupio preko 20.000 lajkova, 610.000 pregleda, preko 1100 komentara te je podijeljen 13.000 puta.

Moram se osvrnuti na ovo. Dakle, netko objavi fotografiju muškarca kako radi jaja na kajganu za doručak svom djetetu i internet potpuno poludi! Ljudi polude. O moj bože! Muškarac radi doručak svom djetetu. Ovaj post mora postati viralan. On je najbolji tata.

Žene govore: 'To je tako seksi! Radi doručak za svoje dijete. Mmmm.'

Ozbiljno?

Ako otac radi doručak svome djetetu, zbog toga je seksi? Ili ako se igra sa svojim djetetom, pere rublje ili radi pletenice svojoj kćeri, to je iz nekog razloga neobično? Zašto? Zato jer muškarci ne bi trebali znati obavljati osnove roditeljstva?

U svom posljednjem videu Kristina Kuzmić osvrnula se na nepravedno uzdizanje očeva u oblake kada naprave i najmanju stvar za svoju djecu, dok se majke stalno kritizira



Možete li zamisliti da jednako reagiramo na mame? Pogledaj ovu fotografiju majke kako uspavljuje vlastito dijete. Ta fotografija bi trebala postati viralna. To je tako privlačno.

Ne, ne, ne, ne. Umjesto toga, što mi radimo mamama? Tražimo onu jednu sitnicu koju rade drugačije od nas, proglasimo to pogrešnim i onda ih kritiziramo. Zar ne? A tate mogu raditi minimum i dobiju pohvale za to. Iskreno, da sam ja muškarac takvu pohvalu ne bih shvatila kao kompliment već kao ponižavajuću uvredu. Kao da je potpuno neuobičajeno za tate da znaju kako se brinuti za vlastitu djecu.




Kad govorimo o vrijeđanju muškaraca, znate li što je za mene jedna od najvećih uvreda za muškarce? Uzrečica 'Dečki će biti dečki.' Ta uzrečica implicira da muškarci nemaju nikakvu kontrolu nad svojim postupcima i da su potpuno slabi. Otkada muškarci žele da ih se doživljava kao slabiće? 'Dečki će biti dečki' je samo izgovor za nezrelo ponašanje.

Znači, ne bi nas trebalo čuditi kada se muškarci ponašaju nezrelo, ali trebali bismo se čuditi, čak biti i u šoku, kada se muškarac brine za vlastito dijete. Koliko je to zapravo uvredljivo?

Ajmo se onda jednostavno složiti da prestanemo sa svim tim besmislicama. Da, uvijek će biti muškaraca koji će se ponašati poput potpunih idiota. Pogodite što? Bit će i žena koje će se ponašati poput potpunih idiota. Bit će muškaraca koji roditeljstvo ne shvaćaju ozbiljno i koje zapravo nije briga. Pogodite što? Ima i žena koje roditeljstvo ne shvaćaju ozbiljno i koje zapravo nije briga.

Možemo li se složiti oko toga da je neprihvatljivo obilježiti čitav jedan spol kao nesposoban?

Kad govorimo o vrijeđanju muškaraca, znate li što je za mene jedna od najvećih uvreda za muškarce? Uzrečica 'Dečki će biti dečki.' Ta uzrečica implicira da muškarci nemaju nikakvu kontrolu nad svojim postupcima i da su potpuno slabi

--Kristina Kuzmić



I slušajte me, mnogi od vas koji me gledate odgajate sinove. Budite jako pažljivi oko toga kakvu poruku šaljete svojim dečkima o njihovim vlastitim sposobnostima i vlastitoj vrijednosti u vezi toga što uvažavate kod muškaraca i što očekujete od njih.

Ajmo odgojiti nevjerojatne momke koji će znati vlastitu vrijednost kao pristojni, odgovorni muškarci i sposobni, angažirani tate puni ljubavi.

I na kraju, nema ničeg lošeg u tome da pohvalimo tate i za najmanji roditeljski zadatak sve dok jednaku količinu pohvala dajete i mamama za svaku sitnicu koju one naprave svaki dan. Roditelj je roditelj... Muško ili žensko.

Sada me ispričajte, idem napraviti jaja na kajganu za svoje dijete, zatim ću objaviti fotografiju toga i stvarno se nadam da će postati viralna. Ozbiljna sam. Želim je vidjeti svugdje.

Pogledajte i urnebesni video Kristine Kuzmić o bolesnim mamama te pročitajte najiskrenije priznanje mame Kristine iz Osijeka koje će vas ostaviti bez riječi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju