Naivčina, zabušant, sakupljač zasluga, štreberica, čudak - radna mjesta zaista su šareni kolaž raznoraznih karaktera! Postoji deset specifičnih tipova kolega koji se mogu pronaći u baš svakom uredu, a sigurni smo da ćete u jednome od njih pronaći i sebe, kao i kolegicu za susjednim stolom, šefa,…

1. Ovisnik o stresu
Nikad neću stići sve ovo napraviti na vrijeme, omiljena je rečenica ovog tipa kolega koji je uvijek pod stresom. I zaista, vrlo malo posla obavi jer je većinu vremena zaokupljen time koliko toga mora napraviti. Ponosan je kada nakon povratka s godišnjeg odmora može uzviknuti: Imam 1435 neodgovorenih mailova! Tijekom radnog vremena pije puno kave, a umjesto ručka jede čokoladice. Izbjegavajte takve osobe jer je njihovo ponašanje – zarazno.

>> 7 komada odjeće uz koje poslovno neće biti dosadno

2. Podmukao tip
Njihov je moto 'cilj opravdava sredstvo'. Podmukao, prepreden i lukav tip kolega vrlo su ambiciozni ljudi koji osamdeset posto vremena troše na to kako se predstavljaju drugima, odnosno na svoj imidž, a dvadeset posto vremena provode radeći.

Sprijateljuju se isključivo iz koristi i bit će ponosni ako 'preotmu' promaknuće koje je možda trebao dobiti njihov 'prijatelj'. Na sastancima su tihi i pozorno slušaju, a zatim kažu nešto zapanjujuće pronicavo.

Naivčina, zabušant, sakupljač zasluga, štreberica, čudak - radna mjesta zaista su šareni kolaž raznoraznih karaktera

3. Lijenčina
Ne da joj se ništa raditi pa lukavo svoj posao prebacuje na druge i to na suptilan način tako da prikrije svoju lijenost. Vješta je u pomicanju rokova, izmišljanju radnih izvještaja i odrađenih radnih zadataka, ukratko, u delegiranju svojih zadataka. Iritantna je, ali ako sakrije svoju lijenost, neuništiva je. Nakon što 'obradi' kolegu i svoj posao prebaci na njega ljubazno će mu reći: 'Javi mi kad je gotovo'.

4. Zabušant
Za razliku od lijenčine, zabušant ne prebacuje svoj posao na druge nego samo zabušava i većinu vremena nije na svom radnom mjestu, naravno, uvijek nalazeći pametne izgovore za to, bilo da je riječ o nekakvom zadatku koji treba obaviti izvan ureda ili poslovnom putu na kojem on i nije nužno potreban.

Zabušant će se dobrovoljno javiti za takve zadatke i pobrinuti se da od njih profitira, bilo u vidu dnevnica ili uzimanja ostatka dana slobodno.

>> 4 poslovna izazova koje žene moraju prihvatiti

5. Štreberica
Uvijek besprijekorno sređena, štreberica razmia o tome što šefu treba prije nego li se nadređeni toga i sjetio. Uvijek ostaje duže na poslu i nikada ne prigovara zbog toga. Njene organizacijske sposobnosti su zavidne, a iz njenih usta najvjerojatnije ćete čuti: 'Ne brini, radim na tome. Zapravo, skoro sam gotova'. Nekad se i previše sredi za posao, ali ona se ionako odijeva za posao koji želi, a ne za posao koji ima.

6. Naivčina
Suprotnost od podmuklog tipa. Samo dvadeset posto vremena provodi brinući se o tome kako je drugi percipiraju, a osamdeset posto vremena marljivo radeći. Pokušava raditi pametno pa prihvaća i dodatne zadatke, ali na kraju uglavnom samo radi usluge kolegama te im donosi kavu, gablec… S posla odlazi nakon svih drugih, ali opet prije štreberice.

7. Sakupljač zasluga
To je onaj tip koji će kolegama grupnim mailom suptilno čestitati na njihovom doprinosu u zajedničkom projektu na kojem su svi podjednako radili, ali on se, naravno, osjeća najviše zaslužnim za uspjeh. Njegov pozdrav uglavnom zvuči ovako: 'Bok, ljudi, jeste vidjeli da sam opet bio u newsletteru ovaj mjesec?' Sakupljač zasluga trebao bi ipak malo smanjiti vlastitu samoljubivost i iskreno priznati zasluge i drugima.

8. Tračerica
Zna sve najnovije tračeve, uvijek ima nešto za reći i nikada ne zašuti. Njen glas uvijek se čuje negdje u uredu, a jedini način da je više ne čujete je da stavite slušalice. Tračerica se zna i šaliti pa će na svom stolu imati natpis na kojem piše nešto poput 'Ne moraš biti lud da bi radio ovdje, ali pomaže.' Dobro je biti s njom u prijateljskim odnosima jer nikad ne znate koji dobar, pa i koristan trač možete čuti od nje.

9. Čudak
Svaki ured ima čudaka, a nitko ne zna što on točno radi. Čudaci dolaze i odlaze kad žele, nikome ne odgovaraju i čini se kao da ničime ne pridonose sve dok se ne dosjete neke genijalne ideje ili rješenja problema koji će svima pomoći. Uvijek imaju vremena za obilan ručak, a kad se vrate u ured nakon dužeg izbivanja pitaju se radi li ovdje itko išta.

10. Šaljivdžija
Tip kolege koji je uvijek spreman za šalu može vam uljepšati dan pa čak i smanjiti stres na poslu, a može vas i toliko iživcirati sa svojim neprestanim šalama da ga više ne možete podnijeti!

Voli podvaljivati kolegama te ga se nerijetko može vidjeti da sjedi za šefovim računalom i šalje šaljive mailove s njegova korisničkog računa. Odijeva se poput ostalih, ali uvijek ima neki otkačeni detalj, poput naočala s crvenim okvirom. Sprijateljite se sa šaljivdžijom i usmjerite njegovu pažnju na kolege koje ne volite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju