Od ranih godina djevojčice se često susreću s tipičnim ženskim izazovima i stereotipima, a što su starije, ti stereotipi sve više rastu. Od pritiska da budu lijepe i ženstvene do neupitne potrebe da izrastu u snažne i odgovorne žene. I upravo je zato američka novinarka Lizze Heiselt, odnedavno majka jedne djevojčice, sakupila savjete drugih majki o odgoju mladih dama. Izdvojili smo njih 10 koji će vam pomoći da vašu djevojčicu izvedete na pravi put.

 

1. Volite svoje tijelo

Nezadovoljstvo izgledom možete očekivati već u prvim tinejdžerskim danima. Činjenica je da se stalno priča o celulitu i debljini, a osjećaj manje vrijednosti, srama i nedostatak samopouzdanja usko je vezan uz fizički izgled.

Bez obzira na to što je nekad samokritika opravdana, ne biste smjeli biti preoštri prema sebi. Zato, ne žalite se na svoj izgled pred svojom kćeri. Njezino je tijelo poteklo od vašeg i ako ćete se stalno žaliti i govoriti da ne izgledate dobro, to će zasigurno ostaviti posljedice na njoj i poljuljati joj samopouzdanje.

2. Ljepota je u ponašanju

Umjesto da ljepotu drugih ljudi mjerimo isključivo po vanjskom izgledu, dobro ju je povezati s time kako se netko ponaša. Djevojčice treba ohrabrivati da uoče tuđu pristojnost, brigu i poštovanje te da su takve karakteristike povezane s time koliko je netko privlačan i popularan. Time ćete joj isto omogućiti da lakše prelazi preko vlastitih fizičkih nedostataka jer će osvijestiti da oni nisu jedino što je definira.

3. Provođenje vremena s tatom

Statistike pokazuju da djevojčice koje nemaju dobar odnos s ocem kasnije razviju probleme u emocionalnom životu, a i prema nekim podacima imaju povećan broj neplaniranih trudnoća.

Očevi utječu na sliku kako se muškarci trebaju ponašati prema ženama te već od najranije mladosti djeluju na emocionalnu stabilnost svoje kćerke. Kći odgovornog i predanog oca lako će otići iz problematičnih veza te će imati jače samopouzdanje pred suprotnim spolom.

4. Podržite je u učenju novih saznanja

Inteligentne žene rijetko kad dolaze do izražaja, a ponekad čak bivaju ismijavane u medijima. Da bi se ta slika promijenila, uvijek ohrabrujte svoju kćer u njezinim interesima i osvijestite joj da ne mora birati između pameti i izgleda. Širite joj horizonte i podučite da se ne boji pokazati ili koristiti znanje koje ima. Podržite je u učenju novih stvari, bilo to kuhanje ili pomaganje tati prilikom popravljanja auta. Važno je da vjeruje u svoje sposobnosti i da se ne boji pokazati koliko je pametna.

5. Tjelovježba je važna

Fizička aktivnost pomaže da djevojčice ostaju zdrave i aktivne, ali ona ih i ohrabruje da osvijeste svoja tijela i spoznaju što su sve sposobne s njima učiniti. Djevojčice koje redovito vježbaju uče kontrolirati stres i samokontrolu. Ako je upišete na trening nekog grupnog sporta, razvit će svijest o radu na zajedničkom cilju te naučiti kako funkcionirati u timu.

Djevojčice treba ohrabrivati da uoče tuđu pristojnost, brigu i poštovanje, te da su takve karakteristike povezane s time koliko je netko privlačan i popularan

6. Pomaganje je važno

Ako vas dijete vidi kada pomažete nekome, ne samo da će razviti empatiju već će razviti i prijeko potrebno razumijevanje da je sposobno mijenjati svijet oko sebe na bolje. Time će dobiti samopouzdanje te će izrasti u odgovorne žene sa spoznajom da pomaganjem drugima i same dobivaju ispunjenje.

7. Isticanje individualnosti i vlastitog karaktera

Ponekad je teško biti sam protiv svih, no u životu postoje situacije kada se trebamo postaviti baš na taj način. Zato dobre majke rade na tome da im kćeri imaju individualnost i snagu karaktera.

Slika nije dostupna Važno je: Kako odgajati dječake da poštuju djevojčice i žene?

Kasnije će im te vrline pomoći pri mnogim situacijama, od poslovnih do međuljudskih. Iako nije nimalo lako pratiti svoj put, vaše kćeri najviše će o tome naučiti kroz vaš primjer. Budite odgovorni i snažni te pokazujte privrženost svojim idejama i zamislima, čak i kad ih nitko drugi ne dijeli.

8. Sagledavanje same sebe

Znamo da je vaša djevojčica centar vašeg svijeta, ali osvijestite joj da nije centar svačijeg svijeta. Naučite je da uz samopouzdanje ima i dozu poniznosti. Na taj način dobit će zdraviji pogled na svoje okruženje te će stvoriti osjećaj da je dio cjeline. Tako će osnažiti svoj doprinos tom istom okruženju i razumjeti svoj potencijal u njemu. Isto tako, shvatit će da nije sama na svijetu i da postoje drugi.

9. Hvalite sami sebe

Nikako nemojte raditi od sebe mučenicu pred svojom kćeri, no nije ju loše tu i tamo podsjetiti koliko se brinete o njoj i što sve činite da bi joj bilo dobro. Dapače, hvalite se i oko stvari nevezanih za nju. Primjerice, pohvalite se kako ste marljivo radili na poslu i dobili promaknuće jer će tako u vama naći uzor i podršku, a samim time će i sama dobiti samopouzdanje.

10. Neke stvari mora dokučiti sama

Iako ste odgovorni za nju do kraja života, morate shvatiti da je vaša kćer ipak samostalna osoba. Ne kontrolirajte sve što se događa u njezinu žvotu, ali ako ju naučite da sreća leži u tome kako se postaviti prema životu, shvatit će i sama koliko ste utjecali na njezine odluke. One moraju same naučiti u svom životu biti sretne i pomoći same sebi u mnogim situacijama, a vi ćete, naravno, uvijek biti uz njih.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju