Ukoliko ste odlučili nabaviti psa, a nemate baš iskustva s četveronošcima, evo koje vam pasmine preporučuju veterinari. Popularnost određene pasmine nije nikakvo jamstvo da ćete uživati u društvu svog novog ljubimca. Stoga, prije negoli nabavite svog novog čupavog prijatelja provjerite njegove karakteristike kako bi vam suživot bio ugodan i ispunjen zadovoljstvom i radošću, bez neugodnih iznenađenja

1. Zlatni retriver
Zbog svoje dobre naravi, novim vlasnicima koji nemaju iskustva s psima veterinari ponajviše preporučuju – zlatnog retrivera. Lijepog je izgleda, dobroćudan, voli se igrati, iznimno je privržen i zna pokazati ljubav.

Radi tako dobrih karakteristika, upravo je zlatni retriver pridruženi član mnogih obitelji. Ipak, za njegovu ljepotu valja se malo pobrinuti i vlasnik pa tako tu krasnu dlaku treba redovito četkati i održavati.

2. Pudl
Pudl je još jedna od idealnih pasmina za novopečenog vlasnika psa. Uz to što je energičan, osjećajan i privržen, pudl je pas kojega krasi iznimna inteligencija i sposobnost učenja, izuzetno je društven, a k tome je još i pravi zabavljač. Ova pasmina dostupna je u tri veličine i ne opada joj dlaka, međutim, ukoliko ne želite da zaraste u dugačke loknice, morat ćete svoju pudlicu često voditi na šišanje.

3. Labrador Retriver

U psećem društvu najboljih na trećem mjestu nalazi se labrador retriver, također jedna od najpopularnijih pasmina koja je radi svoje dobre i mirne naravi često viđamo u ulozi vodiča slijepih osoba. Labradori slove kao pravi obiteljski psi, vole se igrati, odlično se slažu s djecom, vole biti u društvu, neagresivni su i vole papati. Kako ima vodonepropusnu dlaku, labrador će uvijek iskoristiti priliku da se bućne i zapliva.



4. Kavalir King Charles španijel

Kavalir King Charles španijel izgleda poput kakve ljupke plišane lutkice i uživa u društvu svojih vlasnika, bilo da je riječ o dugoj šetnji, odmaranju pred TV-om ili pak na kavi u obližnjem kafiću. Ta slatka njuškica privržena je i razigrana, voli jurcati uokolo i igrati se s djecom, ali s jednakim užitkom se voli i izležavati na kauču.

Ponekad zna biti i pomalo tvrdoglav. Njegovu mekanu dlaku (posebice na ušima) treba redovito češljati kako se ne bi zamrsila. I uši mu treba redovno čistiti i provjeravati.

5. Cockapoo
Cockapoo je križanac čistokrvnih pasa - kokera i pudla (poznat je i pod nazivima spoodle i cockapoo) i u idealnom bi slučaju trebao kombinirati najbolje vrline obje pasmine. Inteligentni su, razigrani, znatiželjni, vrlo su društveni, neagresivni i iznimno strpljivi pa se preporučuju obiteljima s malom djecom.

Međutim, obzrom da je riječ o križanom psu, nema jamstva da će vaš cockapoo imati navedene karakteristike. Obratite pažnju na uši, redovito ih provjeravajte i čistite, jer obje pasmine su sklone infekcijama ušiju.

Prije nego nabavite novog čupavog prijatelja provjerite njegove karakteristike kako bi vam suživot bio ugodan i ispunjen zadovoljstvom i radošću, bez neugodnih iznenađenja

6. Labradoodle
Dobiven križanjem čistokrvnih pasmina labrador retriver i pudla, Labradoodle bi u najboljem slučaju trebao biti pametan i umjereno aktivan pas s hipoalergenom dlakom koji je iznimno poslušan i spretan i koji lako uči i jako vam je privržen. Poput labradora i on često ima ulogu pomagača invalida. Dobro se slaže s djecom i drugim ljubimcima. Labradoodle ima vrlo gustu, kovrčavu dlaku koju treba redovito održavati.

7. Bichon Frise
Bichon Frise specijalno je uzgojen kao vjeran pratitelj, stoga i ne čudi što ga veterinari preporučuju novim vlasnicima koji nemaju baš nekih iskustava s psima. Taj je pas iznimno nježan i neopisivo zabavan. Upravo stoga se i proslavio kao ponajbolji cirkuski izvođač. Imate li ovakvog psa s lakoćom ćete ga naučiti broje trikove koje će on s uživancijom izvoditi uveseljavajući čitavu obitelj.

8. Bostonski terijer
Bostonski terijer živahan je, inteligentan, druželjubiv, zaigran, privržen, zabavan i odlično je društvo na putovanju. Uzgojen je da bude vjeran pratitelj i prijatelj pa će biti sretan dok god je sa svojom ljudskom obitelji. Vrlo je prilagodljiv pa predstavlja idealan odabir i za aktivne vlasnike koji su puno u pokretu kao i za one koji radije provode vrijeme češkajući svog ljubimca pred malim ekranom.

9. Papillon
Ova naizgled nježna slatkica čije uši podsjećaju na leptirova krila (po tome je i dobio ime) zavarat će vas svojim izgledom. Za njega se kaže kako je zapravo 'veliki pas u malom tijelu'. Pravi je to odabir za ljubitelje inteligentnih i energičnih pasa. Njegova veličina čini ga pogodnim za držanje u stanu, ali mu treba osigurati dovoljnu dnevnu dozu kretanja i igre u parku.

10. Shih Tzu
Shih Tzu je maleni pas s velikim samopouzdanjem, razigran je i umiljat i uvijek se voli maziti sa svojim vlasnikom i biti stalno uz njega. Ta malena njuškica ima plemenito podrijetlo budući da je izvorno uzgajana za pripadnike plemstva u Kini. Nestašan je i uvijek će vam sakriti papuče i cipele. Njegovu dlaku treba redovito četkati. Ipak, kako se malo linja, shih tzu predstavlja idealno društvo osobama koje pate od alergija.

11. Mops
Originalno uzgajan za članove plemstva u drevnoj Kini, mops je jedan od najvećih šarmera među psima. Tko može odoljeti toj ljupkoj zgužvanoj njuškici i veseloj naravi. Odlično se slaže s drugim ljubimcima, a idealno je društvo kako djeci tako i odraslima. Posebnu pažnju valja posvetiti njegovim naborima koje treba čistiti jer se u njima nakupljaju bakterije koje izazivaju upale. Nabavite li ovog veseljaka, morat ćete se naviknuti na njegovo glasno disanje i hrkanje.

12. Maltezer
Taj maleni pas svilenkaste hipoalergene dlake koji nalikuje na kakvu majušnu igračku zapravo je velika hrabrica i pravi zaštitnik svoga vlasnika. Ukoliko nemate nikakvih iskustava s psima, a ljubitelj ste malih pasmina i želite privrženog čuvara te ujedno i zabavu za svoje dijete, onda je maltezer idealan odabir za vas. Ta razigrana bijela pahulja uživa kad je u središtu pozornosti.

13. Jorkširski terijer
Jorkširski terijer izrazito je društven pas, inteligentan, druželjubiv, voli skakutati posvuda, uvijek je u pokretu i jako je znatiželjan. Taj mali sebičnjak ne voli baš s drugima dijeliti svoje igračke. Jorkširski terijer pripada jednoj od najmanjih pasmina na svijetu i najbolji je primjer poznate zagorske izreke 'mali ptić, veliki krič' jer unatoč svojoj veličini ima prilično glasan lavež. Njegovu mekanu dlaku treba redovito četkati ili češljati.

14. Šetlandski ovčar
Šetlandski ovčar izgleda kao minijaturni škotski ovčar i veseo je, iznimno odan i privržen pas. Riječ je o vrlo inteligentnoj životinji koju je lako dresirati i naučiti mnoge trikove, stoga je idealan izbor za agility.

No, istodobno je i pravi kućni pas i odličan čuvar, prilično nepovjerljiv prema strancima. Osjetljiv je i plah. Njegova raskošna i dugačka dlaka zahtijeva redovito češljanje.

15. Patuljasti njemački špic
Ovaj maleni pas odlikuje se iznimnom inteligencijom, lako pamti i rado uči najrazličitije trikove te njima uveseljava svoju publiku.

Vrlo je prilagodljiv uvjetima života pa tako s jednakim užitkom odmara na svojoj omiljenoj fotelji ili pak veselo trčkara na treningu. Iako patuljastog rasta, ova mekana loptica ima junačko srce i uvijek će glasno će braniti svog vlasnika. Njegovu dlaku valja redovito češljati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju