Strahujete da više nikad nećete moći pošteno prespavati noć? Nemojte očajavati. Bilo da ste tek stigli kući s novorođenčetom pa vam se cjelonoćno spavanje san čini tek dalekim snom, ili se i dalje pitate zašto vaše dijete još nije dostiglo taj čarobni razvojni stupanj, za vas imamo najbolje savjete koji će vam pomoći da postignete željeno

1. NAUČITE DIJETE DA SPAVA U SVOME KREVETIĆU
ZAŠTO JE TO VAŽNO? Naučite li svoju bebicu da nakon noćnog buđenja sama ponovo utone u san, napravili ste veliku stvar. Samouspavljivanje je vještina koja se uči: iako bebu isprva, dok je još majušna, možda trebate nunati ili je šuškanjem smirivati, najbolje bi bilo da s time prestanete nakon što navrši šest tjedana. Svi mi spavamo u ciklusima, prelazeći iz dubokoga u lagani san. A ako vaša beba ne može sama ponovo utonuti u duboki san nakon što završi jedan takav ciklus, oboje ćete se buditi tijekom noći.

KADA POČETI? Od prvoga dana navikavajte dijete na boravak u krevetiću. Tako će se ondje osjećati sigurno i s lakoćom zadrijemati kad god bude umorno. Uostalom, tako će početi i povezivati krevetić sa spavanjem, što će vam olakšati uspavljivanje, kažu patronažne sestre. Od šestog tjedna života, kad dijete već usvoji dobre hranidbene navike, počnite ga stavljati u krevetić kad god primijetite da je pospano.

KAKO TO UČINITI? Ako se uspavljuje sisanjem, stavite dijete u krevetić svaki put kad zadrijema. Tako će shvatiti da je to mjesto na kojem spava. Kako biste mu pomogli da nauči samo zaspati, ostanite u blizini krevetića. Šuškanjem i milovanjem dajte mu do znanja da ste tu, a postupnim udaljavanjem pomognite mu da se nauči samo smiriti. Malo dijete treba znati da ste u blizini, što će mu pružiti osjećaj sigurnosti, povezanosti i ljubavi.

2. UVEDITE RUTINU ODLASKA NA SPAVANJE
ZAŠTO JE TO VAŽNO? Uvijek ista rutina daje vašem djetetu do znanja kako je vrijeme za spavanje, što će mu pomoći da se smiri.

KADA POČETI? U dobi od osam do deset tjedana vaše bi dijete trebalo znati razliku između dana i noći. Istraživanja su pokazala da otprilike u to vrijeme vaše dijete počinje proizvoditi dovoljno melatonina (hormona koji potiče san), pa je to idealan trenutak da počnete stavljati dijete na spavanje oko 19 sati. Tako ćete si vi i vaš partner osigurati večeri za sebe.

>> 'Bijeli šum': Zvuk koji će uspavati svaku bebu

KAKO TO UČINITI? Oko 18 sati krenite s uvođenjem rutine odlaska u krevet. Počnite s masažom u spavaćoj sobi, nakon čega bi trebalo uslijediti kratko hranjenje, zatim kupka, odmor od hranjenja, podizanje djeteta da bi podrignulo, a zatim odlazak na spavanje.

Kako vaše dijete raste, tako će mu trebati sve manje sna tijekom dana. A kraće spavanje danju trebalo bi mu osigurati dulji noćni san.

3. PRORIJEDITE NOĆNA HRANJENJA
ZAŠTO JE TO VAŽNO? To će potaknuti vaše dijete da papa više mlijeka tijekom dana kako bi što dulje bilo sito i bolje spavalo.

KADA POČETI? U trenutku kad procijenite da vaša bebica tijekom dana jede dovoljno, što joj pomaže da bez hranjenja izdrži i po nekoliko sati tijekom noći. Nekim je bebama već s tri ili četiri mjeseca dovoljno samo jedno noćno hranjenje.

KAKO TO UČINITI? Patronažne sestre tvrde da bebu koja dobro jede tijekom dana te dobiva na težini i osjeća se dobro, nije potrebno buditi za noćno hranjenje. Pustite je da spava koliko god želi, pa će se ubrzo i sama naviknuti na dulje spavanje.

Kako biste joj pomogli da izdrži do sitnih sati bez buđenja, nahranite je u snu, oko 22.30 sati. Neka joj soba bude mračna i nastojte je što manje uznemiravati – njezini bi joj prirodni refleksi trebali omogućiti da se nahrani u snu i da se odmah potom smiri te nastavi spavati.

4. SMANJITE BROJ DNEVNIH SPAVANJA
ZAŠTO JE TO VAŽNO? Kako vaše dijete raste, tako će mu trebati sve manje sna tijekom dana. A kraće spavanje danju trebalo bi mu osigurati dulji noćni san. Jednom kad bude dovoljno staro da mu treba samo nekoliko sati sna tijekom dana (pogledajte u tablicu ispod), počnite ga stavljati na spavanje samo jednom dnevno. Taj će san trajati dulje, a pomoći će u razvoju njegova mozga i kostiju te tjelesnome razvoju – jer san pomaže u regeneraciji.

KADA POČETI? Kad primijetite da je vaša bebica sve dulje budna između podoja – to znači da se njezina potreba za dnevnim snom polako smanjuje i pomiče u smjeru jednog spavanja tijekom podneva, za što će biti spremna čim navrši godinu dana. Primijetite li da sve rjeđe pokazuje znakove pospanosti tijekom jutra, možda je vrijeme za promjene.

KAKO TO UČINITI? Osmislite aktivno jutro, dajte joj ručak oko 11.30 i stavite je na spavanje oko 12 sati.

5. POBIJEDITE NOĆNE NAVIKE
ZAŠTO JE TO VAŽNO? Cjelonoćni je san ono što vašem djetetu i sada, i u budućnosti, osigurava kvalitetniji život – jer krijepi i omogućuje djetetu da se u potpunosti odmori nakon aktivnih dana punih doživljaja.

KADA POČETI? Čarobni trenutak kad beba prespava cijelu noć može doći i proći – a mogli biste ga početi očekivati prije nego što vaše dijete navrši prvi rođendan. Bitan preduvjet cjelonoćnog sna je uvođenje krute hrane – što znači da dulje noćno spavanje možete očekivati tek nakon šestog mjeseca djetetova života, kad mu počnete uvoditi dohranu.

KAKO TO UČINITI? Ako se vaše dijete u ovo doba još uvijek budi noću i siše, to se možda događa zbog navike. Ima li odgovarajuću težinu i jede dovoljno tijekom dana, možda mu trebate malo pomoći u odvikavanju od noćnih hranjenja. Primjerice, probajte mu ponuditi vodu umjesto mlijeka kako bi lakše izdržalo noć.

www.pitajmamu.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju