Prijateljstvo i međusobna briga ljudi i mačaka traje već stoljećima. No, prema posljednjim znanstvenim istraživanjima, ove umiljate životinje svojim društvom poboljšavaju vlasnikovo zdravlje. Saznajte pet načina kako mačke djeluju na kvalitetu vašeg života

1. Osnažuju srce
Zbog svoje mirne prirode, mačke djeluju relaksirajuće na ljude i smanjuju im stres. Ovo, naravno, dovodi do manjih srčanih napora. Tako je Sveučilište u Minnesoti dokazalo da vlasnici mačaka imaju i do 40 posto manju šansu da dobiju srčani udar, a 30 posto manju za neke druge srčane bolesti. Isto tako, osobe koje su prošle težak kardiološki zahvat imaju veće šanse za preživljavanje ako im društvo pravi mačka.

2. Pomažu pri povezivanju
Rezultati francuskih znanstvenika pokazuju da mačke u ljudima povećavaju koncentraciju oksitocina, hormona koji se izlučuje kad smo okruženi prijateljima i ljubavnim partnerima. Oksitocin se oslobađa posredstvom dodira, pa milovanje mačke nužno utječe na njegovu razinu u ljudskom tijelu.

Osobe s blagim autizmom pokazale su povećanu komunikativnost i lakše povezivanje s drugima, ukoliko su se neposredno prije družile s mačjim svijetom.

Kao i mnogi drugi ljubimci, mačke pomažu pri oporavku od stresnih iskustava

3. Pojačavaju imunološki sustav
Mačke su zaigrane životinje koje često znaju nasmijati svoje vlasnike. Bilo da love same sebi rep, ili oštre pandže na grebalici, sa svojim komičnim ponašanjem održavaju ljude oko sebe u dobrom raspoloženju. Prema istraživanju kalifornijskog Sveučilišta Loma Linda, smijeh i veselje mogu podići razinu imunoglobulinskih proteina za 14 posto.

4. Lakše dišemo uz njih
Nekoliko nordijskih istraživanja povezalo je da djeca izložena mačkama imaju manju šansu za razvijanje respiratornih alergija. Životinje potiču razvoj prirodnog imunološkog sustava, zbog kojeg je moguće čak i oduprijeti se astmi u kasnijem životu.

5. Psihološki nas rasterećuju
Kao i mnogi drugi ljubimci, mačke pomažu pri oporavku od stresnih iskustava. Prema studiji iz Velike Britanije, osobe koje su se suočile s tragičnim gubitkom partnera pokazale su veću stabilnost ukoliko su imale životinjskog sustanara. Ljubimci pružaju neverbalnu društvenu potporu, te smanjuju osjećaj usamljenosti. Dapače, mnoge se osobe razgovaraju sa svojim ljubimcima, tvrdeći da ih bolje razumiju od ostatka ljudskog roda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju