Većini roditelja, posebno onima koji će to postati po prvi puta, odabir imena za dijete predstavlja pravu slatku muku. Najčešći razlozi su da se roditelji ne mogu dogovoriti oko imena ili pak niti jedno ime im ne zvuči toliko primamljivo. Pravila kod odabira imena za dijete ne postoje, no ipak bi se trebalo pridržavati nekih nepisanih odrednica kojima možete izbjeći neželjene situacije u budućnosti

Ako ste u iščekivanju prinove i još se niste odlučili za ime, ne brinite jer nakon što se dijete rodi, imate zakonski rok od dva mjeseca da svom djetetu odaberete ime!

>>Najpopularnija imena za djecu u Hrvatskoj

1. Izbjegavajte inicijale koji mogu zvučati neugodno (na primjer P.M.).

Ime treba pasati uz prezime pa vodite računa da zajedno zvuče melodično

2. Kako bi izbjegli poteškoće kod izgovora imena i prezimena pazite da zadnje slovo imena nije isto kao prvo slovo prezimena.

>>Isprobajte trikove za pamćenje imena

3. Ime treba pasati uz prezime pa vodite računa da ime i prezime dobro i melodično zvuče zajedno. Pravilo je da uz dugačko prezime paše kratko ime i obrnuto.

Kakva vam se imena za dijete više sviđaju?

glasova:

4. Ne dozvolite da vaše dijete zbog imena i prezimena bude predmet ismijavanja i pošalica. Pripazite da ime i prezime ne tvore šaljive riječi poput Ban Ana. Iako vama možda zvuči simpatično ne zaboravite da djeca mogu imati vrlo okrutan smisao za humor.

5. Ne pristajte na kompromise prijatelja i obitelji. Iako bi možda vaša majka ili otac htjeli da se njihovo unuče zove po djedu ili baki budite svjesni da je to vaše dijete, a samim time i vaš odabir i vaša odluka (i partnera naravno).

6. Ako ste neodlučni, sastavite listu imena pa svaki dan prekrižite po jedno ime dok ne dođete do onog pravog, koje će se svidjeti vama i vašem partneru.

7. Oprezno s jedinstvenim, originalnim i stranim imenima jer iako je lijepo da vaše dijete ima unikatno ime ipak ga ono mora nositi čitav život, uključujući i u pubertetu. Poznajete li kojeg Svemirka, Snješka, Agamemnona, ili Neboderku znati ćete o čemu govorimo.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju