Jeste li čuli za pojam 'bijeli šum'? Ako niste, a pritom ste novopečeni roditelj čija beba noćima ne spava vrijeme je za mali bezopasni eksperiment u obliku snimke zvuka koji djeluje kao prirodno sredstvo za smirenje vašeg djeteta

Novopečeni roditelji čije bebe noći provode uz plač dali bi sve na svijetu da njihov mališan čvrsto utone u san, barem na nekoliko sati.

Iako se za nemiran dječji san popraćen plačem može naći veliki broj uzročnika poput grčeva, mokrih pelena ili gladi ponekad i kada je sve pod kontrolom, novorođenčad jednostavno ne želi spavati.

Bijeli šum je mješavina zvukova slična onima koje bebe čuju dok su u majčinom trbuhu, a koji ih umiruju i opuštaju

>> Djeca 'žapci': 5 razloga zbog kojih beba treba učiti plivati

No istraživanja su pokazala kako djeca vrlo snažno reagiraju na zvukove što može značajno utjecati i na njihovo raspoloženje pa čak i san.

Upravo zbog toga na internetu su postale dostupne brojne snimke takozvanog 'bijelog šuma' koji, sudeći po iskustvima brojnih majki djeluje kao prirodno sredstvo za smirenje.

Bijeli šum je zvuk poput šuštanja lišća ili brujanja motora koji sadrži mješavinu svih jednako raspoređenih zvučnih frekvencija. One tvore neobičan šum koji služi za blokiranje, odnosno neutraliziranje neželjenih pozadinskih zvukova.

>> 7 pravila kod odabira imena za dijete

Možda ste primijetili ili čuli od drugih mama da bebu umiruje zvuk kojega stvara sušilo za kosu, usisavač ili perilica rublja. Riječ je o zvukovima, odnosno jednoličnim bijelim šumovima koji su vrlo slični onima kakve bebe čuju dok su u majčinom trbuhu, a koji ih samim time umiruju i opuštaju.

Sličan efekt ima često korišten zvuk kroz zube 'ššššš...' kojim roditelji pokušavaju umiriti rasplakanu bebu te zvukovi iz prirode poput glasanja delfina i kitova, cvrkuta ptica ili žubora valova ili slapa.

Ako ste ponosni roditelj djeteta koja noći provodi plačući umjesto spavajući, vrijeme je za eksperiment kojeg možete besplatno poslušati. Donosimo vam snimku bijelog šuma:

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju