Učenje plivanja vašoj bebi može pomoći u boljem razvoju mozga, ravnoteže, hodanja i samopouzdanja, ali i vještine koja joj može spasiti život

Nije čudo da mnoge bebe i mala djeca vole plivanje. Nakon devet mjeseci plutanja u vašem trbuhu, sviđa im se osjećaj okruženosti vodom. Jedna od najboljih stvari koje za nju možete napraviti jest odvesti je na bazen.

Ali svakako vodite računa o tome da je voda dovoljno topla: najmanje 30°C (odnosno 32°za bebe mlađe od 12 tjedana ili lakše od 5,5 kilograma).

Tečajevi plivanja za bebe osmišljeni su kako bi maksimalno iskoristili prednosti njihova afiniteta prema vodi. Postupnim se učenjem bebe u veoma ranoj dobi može naučiti vještinama koje im mogu spasiti život, poput okretanja na leđa ili, uslijed naglog potapanja, plivanja do najbližeg čvrstog objekta.

Plivanje je odlično za jačanje mišića ruku, nogu i vrata te za razvoj malenih pluća i krvožilnog sustava

Zahvaljujući posebnim tehnikama, već i djeca u dobi od samo 30 mjeseci mogu naučiti preplivati kratke udaljenosti.
Evo zašto su tečajevi plivanja izvrsni i za vas i za vaš bebu.

BOLJI RAZVOJ BEBINA MOZGA
Tečajevi plivanja za bebe dodatno su unaprijeđeni kako bi se one u vodi osjećale sigurnima. Vježbe u organiziranim grupama uključuju lagano ljuljanje, dosezanje predmeta, udarce nogama i rukama te učenje reagiranja na naredbe. To je i sjajna stimulacija za bebin mozak, osobito zato što se on u prvoj godini života razvija brže nego u bilo kojem drugom razdoblju.

>> Koje sportove odabrati za najmlađe?

POMOĆ PRI HODANJU
Rezultati istraživanja pokazali su da vježbanje od rođenja poboljšava bebinu ravnotežu i koordinaciju. Bebe vole ponavljajuće pokrete u vodi, a brčkanje u bazenu stimulira vestibularni sustav koji im daje osjećaj za pokrete i ravnotežu. Kako beba raste, to će joj pomoći da glavu drži uspravno, uspravi se na noge, održava ravnotežu i s vremenom prohoda.

ZABAVNA TJELOVJEŽBA
Stručnjaci kažu kako bi djeca mlađa od pet godina trebala vježbati barem tri sata na dan, pa je plivanje lagan i zabavan uvod u tjelesnu aktivnost. Plivanje je odlično za jačanje mišića ruku, nogu i vrata te za razvoj malenih pluća i krvožilnog sustava. Osim toga, potiče urednije navike spavanja i jedenja vaše bebe.

SAMOUVJERENO DIJETE
Učenje samostalnog manevriranja u vodi u bebi će potaknuti neovisnost i samopouzdanje, što se često kasnije manifestira u drugim životnim područjima, i dati joj hrabrosti za iskušavanje novih stvari.

Plivanje je sjajno i za jačanje veze između mame i bebe jer na tečajevima, osim zabave, kvalitetno provodite vrijeme zajedno i možete steći nove prijateljice.

VJEŠTINA KOJA SPAŠAVA ŽIVOT
Da učenje plivanja od najranijoj dobi doista može spasiti život dokazala je i dvogodišnja Elizabeta koja je pala u bazen. Budući da je počela plivati sa samo sedam tjedana, znala je kako izroniti na površinu, otplivati do ruba bazena i ondje se zadržati dok osam minuta kasnije po nju nije došla mama.

www.pitajmamu.hr

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju