Interliber - međunarodni sajam knjiga i učila, svoja vrata zatvara ove nedjelje. Još sasvim dovoljno vremena za pravi obiteljski izlet na sajam, koji svake godine ruši rekorde posjećenosti, što i ne čudi obzirom na sjajne popuste i brojna događanja, posebno za najmlađe. U našem se članku skriva i predivan poklon Kluba prvih pisaca, samo za čitatelje Zadovoljna.hr.

Jedan od najposjećenijih sajamskih događanja u Hrvatskoj i regiji, Interliber, koji se po 36. put održava na Zagrebačkom velesajmu, prošle je godine posjetilo više od 100.000 ljubitelja dobrog štiva po privlačnim sajamskim cijenama.

Svi putevi ovog vikenda vode na Interliber - predstave i kreativne radionice za djecu, megapospusti, brojni susreti s popularnim autorima

Gužve u novozagrebačkoj sajamskoj zoni čitavog tjedna, koji se lagano bliži kraju, kao i popularni Interliber, najavljuju nove rekorde.

Čitajte djeci, vodite ih u kazalište, to dokazano polučuje višestruke rezultate, od prevencije nasilja do bogaćenja rječnika i mašte, te poticanja na kreaciju u djece

To i ne treba čuditi, jer osim besplatnog ulaza i besplatnog parkinga, na najpopularnijem sajmu knjiga očekuju vas i popusti na veliki broj knjiga, učila, multimedije i do 70 posto, a više od 240 nakladnika pripremilo je brojna događanja za publiku - promocije novih naslova knjiga, neposredni razgovori s autorima uz potpisivanje knjiga, susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, književne radionice, okrugli stolovi.

Detaljni program prezentacija na pozornici u Paviljonu 6 provjerite na stranicama Zagrebačkog velesajma.

Tko čita, (ne) skita !

Za najmlađe poklonike magije koju kriju tvrde i meke knjižne korice, vikend na Interliberu je prepun događanja. Posebno su si truda u osmišljavanju programa za djecu i mlade dale vrijedne djelatnice Knjižnica grada Zagreba (KGZ) - čitavog vam dana na štandu 18F nude igrokaze, kreativne radionice, a subotnja večer će proći uz pravu rock feštu - od 19 sati za sve vas počinje koncert polaznika Rock akademije. Detaljni program KGZ-a na Interliberu s rasporedom predstava i radionica za djecu i mlade provjerite na njihovim web stranicama.



Na izložbenom prostoru KGZ-a čitavog je tjedna raznim događanjima obilježen i Mjesec hrvatske knjige, ali i akcija 'Tko čita, (ne) skita'. Pravi povod da Silviji Šesto, jednoj od naših najpopularnijih spisateljica za djecu i mlade, koja je ujedno i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade - Klub prvih pisaca, postavimo kratko pitanje: Čitaju li djeca i mladi danas dovoljno, te kako ih uopće u ovom svijetu gadgeta usmjeriti na - magiju pisane riječi na papiru? Mogu li roditelji i škole učiniti još kakav dodatni napor?

Čitanje je navika koja se prvenstveno stječe u obitelji.

Čitanje je navika, koja se prvenstveno stječe u obitelji. Škola nije i nema zadaću biti primarni poticatelj, no u situaciji kada se u obiteljima sve manje ili nikako čita, škola, a posebno gradske i školske knjižnice pokušavaju raznim akcijama, koje su i natjecateljskog karaktera, poput kvizova ili izražajnog čitanja, nadomjestiti posljedice dane situacije.

Ipak, ništa ne može nadomjestiti vrijednosti obiteljskih navika, među kojima je čitanje. Stoga je poticanje izvan obitelji, tek nadomjestak ili nadogradnja nečega, što se trebalo zbiti i zbivati tijekom prvih godina djetetova života.

Ova akcija poticanja čitanja od 'malih nogu' u suradnji s vrtićima je i zato hvalevrijedna akcija. Trebalo bi djecu uspavljivati dobrim štivom, ugraditi im potrebu lijepe riječi, putem čitanja i razgovarati, otvarati teme.

>> Knjiguljica: Svijet slikovnica za male ljubitelje bajki

Trenutno i nažalost sve akcije koje čine škole i knjižnice sliče na vatrogasnu akciju. Vrijedne su i dobrodošle, no ne mogu nadomjestiti obiteljski poremećaj vrijednosti.

 

Čitajte djeci, vodite ih u kazalište, to dokazano polučuje višestruke rezultate, od prevencije nasilja do bogaćenja rječnika i mašte, te poticanja na kreaciju u djece. Iluzorna je nada kako će netko učiniti nešto umjesto roditelja. Sve kreće od obitelji i vraća se obitelji, poručuje Silvija Šesto.

U tom duhu je, kao predsjednica Kluba prvih pisaca odlučila pokloniti jedan komplet biblioteke Kluba prvih pisaca od 9 izdanja čitateljici ili čitatelju portala Zadovoljna.hr. Potrebno je točno odgovoriti na pitanje  - kako se zove akcija KGZ-a koja potiče čitanje? Odgovor sa svojim podacima pošaljite na naš e-mail zadovoljna@novatv.hr do utorka 19. studenog kada ćemo objaviti sretnog dobitnika.

Interliber na Zagrebačkom velesajmu svoja vrata zatvara u nedjelju 17. studenog u 20 sati.

Točan odgovor glasi Tko čita, (ne) skita, a sretna dobitnica je Ivana Zorić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju