U dječjoj je naravi da iskušavaju granice i da pritom, kao i mi, učine i pokoju pogrešku. Kako živjeti sa zločestim djetetom? Neugodne situacije otjerajte dobrim smislom za humor. Kako? Evo, ovako...

Svako je dijete mali individualac, no ma koliko bili posebni, svi imaju istu crtu – u najgorem mogućem trenutku napravit će najgoru moguću stvar.

Od prve godine života djeca istražuju granice, i premda su mnogi roditelji zabrinuti zbog toga, to je normalno ponašanje. Znak je to da djeca polako poimaju svijet oko sebe i određuju što je dobro a što loše. U takvoj situaciji jedino što možete jest biti mirni i nježno ih gurnuti na pravi put.

BACAJ/GURNI/GRIZI
Uživate u kavi s prijateljicama i pogled vam skrene na vašeg malog anđela koji stoji s plastičnim čekićem iznad glave drugog djeteta...

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Nemojte odmah misliti da je vaše dijete nasilno i zlonamjerno – to je jednostavno njegov način komunikacije s drugim djetetom koje mu je zauzelo teritorij. Djeca ne razumiju da udaranje i guranje boli, zato svojem djetetu morate pomoći da to shvati. Spustite mu se pred lice i recite: Bacanje i guranje boli. Nemoj to više raditi!

Možda vas neće odmah razumjeti, no ako mu nekoliko puta ponovite, poruka će sigurno doprijeti do njega. Kada ga vidite da se mirno igra, ne zaboravite ga pohvaliti. Tako će zapamtiti da je pozitivno biti dobar, a vi se nakon toga možete vratiti kavi i tračanju.

Djeca ne razumiju da udaranje i guranje boli, zato svojem djetetu morate pomoći da to shvati

TO JE MOJE!
Igranje s drugom djecom čini se odlična ideja... sve dok mali gost ne uzme omiljenu igračku vašeg djeteta i odjednom se vrata pakla otvore.

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Stručnjaci tvrde da je posve normalno što dijete odbija dijeliti stvari. Na kraju, što ono ima od toga? Pomognite mu da shvati da je dijeljenje lijep čin, no ako to ne upali, tehnike odvlačenja pažnje sigurno hoće. Dok se gost igra s njegovim vlakom, vi ga zabavljajte drugom igračkom.

MALI KRADLJIVAC
Na pola puta do kuće spustili ste pogled u kolica pogledati zašto je vaše dijete neobično šutljivo, mirno i tiho. Kad ono – šok! Očito je da je i vaše dijete obavljalo paralelnu kupnju s vama. Što ćete učiniti?

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Djeca ne razumiju pojam novca, pa tehnički ono nije učinilo ništa loše. Samo je oponašalo vas u kupnji. Nježno mu objasnite da stvari koje je uzeo ne pripadaju vama i da ih morate vratiti. Vratite stvari trgovcu i pohvalite poslije svoje dijete što je vratilo ukradene stvari. Lik blagajnika podsjetit će ga da takve stvari ne smije raditi. Pokušajte se i kod kuće igrati trgovine kako bi vaše dijete usvojilo pojam novca i plaćanja.

STUP SRAMA
Vrištanje u trgovini, kotrljanje po podu u pošti, provale bijesa u mirnom restoranu... Ništa nije toliko ponižavajuće i sramotno kao predstava koju vam je priredilo vaše dijete. Zbog znatiželjnih pogleda sa strane poželjet ćete da se zemlja pod vama otvori.

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Djeca vrlo brzo uče, ali imaju ograničen rječnik, stoga često ne mogu izraziti što ih čini nervoznima. Najprije se trebate pobrinuti za djetetovu sigurnost: maknite ga od prometa ili površina od koje bi mogao lupiti glavom.

Nemojte mu držati prodike, već ga zagrlite i smirite. Ako vrištanje ne prestane, iznesite ga van neka se izvrišti do kraja. Da, mnogi će ljudi buljiti u vas, no ostanite mirni i nitko neće misliti da ste loš roditelj.

OPSESIJA VLASTITIM IZLUČEVINAMA

Skidanje hlača u trgovini, razmazivanje kakice po zidu, mokrenje u pješčaniku...

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Ako vaš mališan radi upravo ove stvari, znači da je u fazi upoznavanja s vlastitim tijelom, zato nemojte s time vezati nikakva negativna značenja. Nemojte se zgražati, nego mu objasnite da se hlače ne spuštaju u javnosti i odvucite mu pažnju na nešto drugo. Ako ne dobije vašu reakciju, uskoro će izgubiti zanimanje za skidanjem te naučiti kada i gdje je prihvatljivo biti gol i ići na zahod.

NEUGODNA PITANJA U JAVNOSTI

Zašto je ova gospođa debela, mama?, Zašto Marko nema tatu?, Zašto je ovaj čovjek u invalidskim kolicima? Pitanja je bezbroj ...

Kako ćete spasiti svoje dijete?

Ova pitanja su neugodna, ali vaše dijete nije svjesno toga – ono je samo prirodno znatiželjno, što je dobar znak. Nemojte ga ušutkavati, nego mu iskreno odgovorite. Možete mu reći: Svatko je drugačiji. Tako ćete mu usaditi misao da je svaki čovjek jedinstven i jednako vrijedan.

www.pitajmamu.hr

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju