Trgovine su već pune božićnih ukrasa, a boje koje bez sumnje prevladavaju jesu crvena i zelena. Jeste li se ikada zapitali zbog čega su upravo te dvije boje sinonim za Božić?

Galerija Zelena i crvena smatraju se bojama Božića - 2 Zelena i crvena smatraju se bojama Božića - 4 Zelena i crvena smatraju se bojama Božića - 7 +2 Zelena i crvena smatraju se bojama Božića

Ukrašavanje u vrijeme Božića ima posebno značenje, pa tako i boje koje simboliziraju blagdan Isusova rođenja: zelena i crvena. Zbog čega su baš te dvije boje simbol Božića?

Zelena boja je podsjetnik da zima neće trajati vječno



Zelena
Božikovina i imela već se tisućama godina koriste za ukrašavanje povodom Božića. Godišnje doba zime hladno je, tamno i turobno, i upravo se zato zimzelene biljke koriste za dekoracije - kao podsjetnik da zima neće trajati vječno.

Slika nije dostupna Baš kao u "Sam u kući": Grlice prijateljstva mogu se kupiti i podijeliti s bliskom osobom

Crvena
Boja bobica božikovine, crvena, predstavlja Isusovu krv jer se on žrtvovao za ljude i umro na križu. Kršćanima je tako crvena jednostavan, a opet poseban podsjetnik na ono što je njihov spasitelj učinio za njih.

Izlog Saše Šekoranje - 1 Zagrebačka bajka: Najčarobnija "slastičarnica" kakvu bi poželio i Pariz

Druge boje koje se često koriste u božićnim dekoracijama jesu zlatna, bijela i plava. Jedan od sveta tri kralja donio je zlato na poklon malom Isusu, a zlatna ujedno simbolizira i betlehemsku zvijezdu koju su tri kralja slijedila na putu do Betlehema.

Bijela simbolizira mir i čistoću, dok je plava simbol Isusove majke, Djevice Marije, a tumači se i kao sinonim za nebo i raj.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju