Jedan od mitova o trudnoći kaže kako na temelju jutarnje mučnine možete otkriti spol djeteta, a jedno istraživanje možda je upravo potvrdilo taj mit

Žene koje pate od intenzivnih mučnina tijekom trudnoće češće rađaju curice. Istraživanje pod vodstvom Lene Edlund i njezinog tima sa sveučilišta Columbia obuhvatilo je podatke o 1.65 milijuna trudnoća u Švedskoj i pokazalo da bi jedan od najvećih mitova o trudnoći zapravo mogao biti istina.

Istraživanje pod vodstvom Lene Edlund i njezinog tima sa sveučilišta Columbia obuhvatilo je podatke o 1.65 milijuna trudnoća.

Edlund kaže kako se prema svjetskom prosjeku obično rađa više dječaka nego djevojčica, ali čak 56 posto žena iz istraživanja koje su u trudnoći imale trudničku hiperemezu (hyperemesis gravidarum) rodilo je djevojčice.

Puno trudnica pati od jutarnjih mučnina, ali sve više ih pati od trudničke hiperemeze, stanja u kojem su uobičajene komplikacije poput mučnine i povraćanja intenzivnije. Trudnice s hiperemezom gube apetit, dehidriraju, naglo mršave, imaju glavobolje, često pate od niskog krvnog tlaka koji može dovesti do kroničnog umora i nesvjestice. Kod najtežih slučajeva dolazi do hospitalizacije pa trudnice tekućinu dobivaju intravenozno i hrane se sondom.

Pogledajte i druge znakove koji, prema narodnom vjerovanju, otkrivaju nosite li djevojčicu ili dječaka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju