Nije tajna da se mnogi muškarci ne znaju nositi s određenim ženskim osobinama, a jedno istraživanje sada je potvrdilo veliki stereotip vezan upravo uz ovu problematiku

Koliko ste puta u životu čuli izjavu da se muškarci boje pametnih žena? Istraživanje varšavske Visoke škole ekonomije pod vodstvom Adama Karbowskog potvrdilo je ovaj stereotip.

Muški ispitanici na drugi spoj radije otišli sa ženom koja im je fizički privlačna nego s onom koju su proglasili inteligentnom.

Karbowski i njegov tim analizirali su eksperiment u kojem je 500 ispitanika na sveučilištu Columbia sudjelovalo u takozvanim 'brzim spojevima'. Nakon svakog spoja sudionici su morali ocijeniti fizički izgled i inteligenciju osobe s kojom su razgovarali i naposljetku napisati bi li opet izašli na spoj.

Analizom eksperimenta ustanovljeno je da bi muški ispitanici na drugi spoj radije otišli sa ženom koja im je fizički privlačna nego s onom koju su ocijenili kao iznimno inteligentnu.

S druge strane ženske ispitanice podjednako cijene izgled i pamet, ali one bi na spoj izašle i s muškarcem kojeg smatraju inteligentnim, a nisu mu dale visoku ocjenu po pitanju izgleda.

Na pitanje zašto se muškarci zapravo boje pametnih žena, stručnjaci nude jednostavan odgovor - zbog usporedbe vlastite inteligencije sa ženinom osjećaju se nesigurno: 'Muškarce manje privlače žene koje su bolje od njih, a to je rezultat trenutnog pomaka u njihovoj percepciji samog sebe. Osjećaju se manje muževno kada ih žena nadmudri.'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju