Irska je u petak, 25. svibnja glasala za ukidanje osmog amandmana njihova Ustava, koji zabranjava pobačaj ženama u svim situacijama osim ako trudnoćom nije ugrožen život majke.

Izlazne ankete pokazuju da je za legalizaciju pobačaja glasalo dvije trećine glasačkog tijela. Uz to se spominje da je odaziv glasača u ovoj većinskoj katoličkoj zemlji bio je vrlo visok.

Procjenjuje se da bi mogao nadmašiti i odaziv od prije tri godine kada je 61 posto građana glasalo za legalizaciju istospolnih brakova.

Ovaj podatak ne čudi ako je poznato da svjetski mediji već nekoliko dana izvještavaju o velikom povratku irskih iseljenika na Zeleni Otok, među kojima se ne nalaze samo dame, već i muškarci svih generacija.

 

A post shared by Carrie Nic an Rí (@arhoticstory) on

Pod hashtagom #HomeToVote (Kući na glasanje) na Twitteru i Instagramu dijele se emotivne priče iseljenika poput djedova koji su glasali za legalizaciju pobačaja, ili žena koje lete u Irsku, kako irske žene ne bi trebale više letjeti u druge države na pobačaj. 

Dakako, neki su se vratili u zemlju i kako bi zajamčili da će osmi amandman ostati zaštićen i nepromijenjen.

Osmi amandman irskog Ustava se smatra najstrožim europskim propisom o pobačaju, a zabranjuje ga čak i u slučaju silovanja, incesta ili velikih deformacija fetusa.

Originalni zakon stupio je na snagu 1983. godine, zbog kojeg su tiusće žena bile prisiljene pomoć potražiti u drugoj državi, ili se prepustiti nesigurnim rukama ilegalnih liječnika te tako ugroziti svoje zdravlje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju