Neujednačeni menstrualni ciklus pokazatelj je brojnih nepravilnosti koje mogu utjecati na reprodukciju. Stres je jedan od faktora koji može poremetiti ravnotežu. Evo kako zapravo utječe na ženski reproduktivni sistem.

Poznata je činjenica da je tijekom teških vremena poput ratova, razdoblja velikih prirodnih katastrofa i gladi stopa plodnosti drastično opadala. Iako su ovdje navedeni ekstremni primjeri koji zaista mogu "poljuljati" i mentalno zdravlje, danas su često za menstrualne promjene okidači i mnogo "manje stresne" pojave.

Stres može uzrokovati nepravilno, nepredvidivo krvarenje ili kašnjenje menstruacije. Svaku takvu neuravnoteženu pojavu žene bi trebale shvatiti kao poruku koju im šalje vlastito tijelo: "Uspori i odmori se!"

Većina žena vjeruje da na sve promjene menstrualnog ciklusa utječe emocionalno stanje, ali veliku ulogu igra i fizičko zdravlje. Mjesečni ciklus jajnika zapravo pokreće mala moždana struktura, hipotalamus. Riječ je o emocionalnom dijelu mozga na koji utječu i fizičke pojave poput disanja, srčanog ritma, žeđi, gladi i spolne želje. Kako je hipotalamus najvažnija žlijezda endokrinog sustava i ima važnu ulogu u emocijama i motivacijskim stanjima, izrazito je bitno posvetiti joj pažnju. Stres ili neka druga vrsta nezadovoljstva mogu utjecati na rad hipotalamusa i već bi s prvim pokazateljima bilo dobro poraditi na ispravljanju negativnih čimbenika.

Hipotalamus možemo zamisliti kao središnje mjesto na kojem se dešifriraju dva glavna oblika komunikacije u tijelu – živčani i hormonski sustav. Njihovi impulsi obrađuju se i prenose na druge dijelove mozga i tijela, pa tijelo prema tome daje odgovor koji u tom trenutku može dati.

Dakle, reprodukcija će biti dopuštena ako hipotalamus prima informacije da je tijelo u stabilnom, sigurnom i zdravom okruženju. Ako postoji percepcija da žena nije fizički ili emocionalno sposobna podnijeti trudnoću i brinuti se o djetetu, hipotalamus će utjecati na ciklus ovulacije.

 

KAKO DOVESTI HIPOTALAMUS U RAVNOTEŽU? 

Svaka je žena jedinstvena i neće sva pravila vrijediti za sve. Ključ je u pronalasku ravnoteže koja će odgovorati baš vama. Iako se često prilikom neuravnoteženog menstrualnog ciklusa ženama sugerira uzimanje kontracepcijskih tableta, moderna medicina sve je otvorenija prema drugim opcijama koje mogu život vratiti u balans. Netradicionalna medicina, kao što su meditacija, masaža i akupunktura, također su alternative koje mogu pomoći pri rješavanju stresa i vraćanju naših života i tijela u zdravu ravnotežu.

 

GREŠKE KOJE BISMO TREBALE IZBJEGAVATI TIJEKOM MENSTRUACIJE

Sve žene koje tamponima daju prednost pred ulošcima trebale bi posvetiti pozornost i načinu obrade i sastavu vlakna. Često se govori o tzv. izbijeljenom pamuku koji nije dobar za zdravlje žene. Međutim, zapravo je bitan način na koji se pročišćavanje vlakana odvija. Pamuk i rajon u tamponima poput Tampaxa nisu izbijeljeni uz pomoć elementarnog klora, stoga su ti tamponi sigurni za uporabu.

Vremenski razmak mijenjanja tampona ili uložaka ne bi trebao ovisiti o obilnoj ili oskudnoj menstruaciji. Činjenica je da dužim nošenjem tampona ili uloška broj bakterija raste. Tampon treba promijeniti svaka četiri sata.

Izbjegavanje vježbanja nikako nije dobra opcija. Zapravo je vježbanje odličan način ublažavanja grčeva, poboljšava san i rješava vas stresa te tako vraća hipotalamus u zdravo i sigurno okruženje.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju