Nakon što se vrijeme konačno stabiliziralo, a zrake sunca osvjetljavaju prostor u kojem živimo, došlo je vrijeme za pranje prozora. No, ovaj rutinski zadatak mnogima zadaje glavobolju, a razlog su mrlje koje ostaju po staklu nakon pranja. Donosimo 3 glavna razloga zbog kojih vam se to stalno ponavlja

Ne postoji formula za najbolju tehniku pranja prozora već svako od nas to čini na svoj način. I dok jedni to čine na stari dobri način - uz pomoć novinskog papira, drugi posežu za modernim krpama s mikro vlaknima ili pak praktičnim gumenim brisačima.

I dok su tehnike pranja staklenih površina i ogledala više-manje sve jednako učinkovite, česti problem koji se javlja u svakom od navedenih slučajeva su ružni tragovi brisanja i mrlje nakon pranja kojih se teško riješiti. No problem se ne krije u samoj tehnici čišćenja već u pogreškama koje radimo tijekom čišćena.

1. Pogreška: Pranje prozora u krivo doba dana
Iako smo svi jedva dočekali lijepo vrijeme da se bacimo na posao, najveća pogreška koju radimo je ta da prozore peremo tijekom dana, odnosno onda kada ih obasjava sunce.

Najveća pogreška koju radimo je ta da prozore peremo tijekom dana, odnosno onda kada ih obasjava sunce

Naime, sunce vrlo brzo zagrijava staklene površine što znači da će se bilo koji preparat koji nanesete na staklo momentalno osušiti te ga nećete uspjeti na vrijeme ukloniti sa stakla. Osušeno sredstvo za čišćenje ostati će na staklu u obliku bijelih mrlja ili mutnih tragova.

Savjet: Prozore perite ujutro ili pak kasno navečer jer će se do tada staklo već stići ohladiti.

2. Pogreška: Pogrešno brisanje prozora
Brisanje prozora završna je faza pranja tijekom koje nastaju spomenute komplikacije. Najveća greška koju radimo je ta staklo brišemo kružnim pokretima. Ova tehnika jedino je učinkovita kod brisanja automobila, dok za pranje staklenih površina ili ogledala nikako ne djeluje.

Naime, brisanje kružnim pokretima ruke prašinu i ostatke prljavštine pokupljene krpom ponovno vraćamo na obrisanu površinu što uzrokuje stvaranje mrlja.

Savjet: Najbolji pokret za brisanje je onaj u obliku slova S, zbog kojeg se rukom postepeno spuštamo prema dnu stakla, ne prelazeći pritom dva puta po istom mjestu.

3. Pogreška: Pretjerivanje sa sredstvima za pranje prozora
U želji da uklone svu prljavštinu s prozora, mnogi će staklenu površinu dobro natopiti sredstvom za čišćenje. No to je najveća pogreška koju možete napraviti.

Osim što ćete se dvostruko više namučiti, ne uklonite li preparat sa stakla u potpunosti, kada se prozor osuši, na njemu će se pojaviti mutne mrlje.

Savjet: Prozor je najbolje prati samo s čistom vodom ili pak s blagim preparatom i to u vrlo maloj količini. Želite li biti sigurni da činite pravu stvar, donosimo 3 rješenja za brzo pranje prozora, ogledala i drugih staklenih površina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju