U posljednje vrijeme sve više težimo zdravim i prirodnim namirnicama iz našeg ili susjedovog vrta. No, nisu svi u prilici nabaviti voće i povće iz poznatog vrta i tada posežemo za organskom hranom. No što zapravo riječ 'organski' predstavlja?

 Ako su voće, povrće i meso uzgojeni u maloj farmi ili pak kod vašeg susjeda, to ih ne čini organskima niti drugačijima od onih u trgovini. 

Kada vidite voće, povrće, meso, ribu ili jaja s oznakom 'organsko' to se ne odnosi samo na proizvod već i na postupak kojim se dolazi do samog proizvoda.

Ako niste sigurni što zapravo znači oznaka 'organsko', donosimo nekoliko kratkih, ali važnih obilježja organske hrana.

1. Organske namirnice uzgojene su bez sintetskih pesticida, umjetnog gnojiva, genetski modificiranih sastojaka (GMO), bioinžinjeringa ili ionizirajućeg zračenja.

Organsko meso, jaja i mliječni proizvodi dolaze od životinja kojima u prehranu nisu dodavani antibiotici i hormoni rasta.

2. Organsko meso, jaja i mliječni proizvodi dolaze od životinja kojima u prehranu nisu dodavani antibiotici i hormoni rasta.

3. Dok izraz 'prirodno' ne mora imati nikakvu potvrdu treće strane, etiketa 'organsko' je dodijeljeni certifikat nakon detaljne provjere proizvodnje i proizvodnog pogona.

4. Organski uzgoj započinje posebnom, prirodnom pripremom tla uz upotrebu isključivo prirodnog gnojiva i komposta te obradom zemlje. Zdravo i kvalitetno tlo biljke čini otpornijima na nametnike.

5. U proizvodnji se koriste isključivo pesticidi dobiveni iz prirodnih izvora te prirodno gnojivo.

6. Organsko voće i povrće izrasta iz organskog sjemena što znači da je proces proizvodnje kontroliran od samog početka.

7. Proces proizvodnje organskih namirnica je skuplji i kompleksniji pa su organske namirnice skuplje od onih iz masivnog ili nekontroliranog uzgoja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju