Kada isprobavamo nove cipele u trgovini one nam se na prvu mogu činiti udobne, ali kada ih nosimo prvi dan požalimo što smo ih obukli. Zato kod iduće kupnje cipela bilo na visoku ili na ravnu petu pripazite na idućih sedam znakova koje vam otkrivamo u kratkom vodiču za pronalaženje najudobnijih cipela

7 savjeta za pronalaženje udobnih štikli:

1. Primite cipelu za petu i kod prstiju. Đon bi trebao biti fleksibilan i savitljiv u prednjem djelu, ali krut na ostatku cipele.

2. Potpetica bi se trebala nalaziti točno ispod sredine pete. Ako se nalazi previše naprijed ili nazad na cipeli imat ćete problema s ravnotežom.

'Izbjegavajte sintetiku. Nosite cipele od kože ili tkanine jer su to materijali koji dozvoljavaju koži da diše čime se smanjuje mogućnost pojave žuljeva'

3. Izaberite cipele čiji vrh ide u (umjereni) špic i koji je duži od vaših prstiju jer prsti tako neće biti stisnuti ili, još gore, zgnječeni.

4. Pripazite da je dio cipele za prste dovoljno širok, odnosno da vas ne stišće.

5. Imajte na umu da cipela s punom petom bolje raspoređuje težinu te pruža potporu po cijeloj dužini stopala.

6. Testirajte mekoću dijela za tabane tako da prstom pritisnete unutrašnji dio cipele za prste. Na dodir trebao bi biti lagano mekan, kao da je lagano podstavljen.

7. Izbjegavajte sintetiku. Nosite cipele od kože ili tkanine jer su to materijali koji dozvoljavaju koži da diše čime se smanjuje mogućnost pojave žuljeva.

7 savjeta za pronalaženje udobnih ravnih cipela:

1. Tražite čvršće cipele. Stisnite dio cipele oko pete. Ako se peta može toliko stisnuti da dotakne unutrašnji đon, cipela ne pruža dovoljnu potporu.

2. Držite cipelu za oba kraja i pokušajte je savinuti. Ako se cipela može previše savinuti neće vam pružati dovoljnu potporu.

3. Patite li od boli u stopalima izaberite cipele koje nisu potpuno ravne, odnosno imaju malu potpeticu koja će ublažiti bol.

4. Izaberite cipelu s kožnim ili gumenim đonom koji će maksimalno umanjiti udarce pri hodanju.

5. Nosite cipele koje imaju kožni unutarnji đon. Prozračan i savitljiv, kožni đon sprečava trenje i stvaranje žuljeva te se oblikuje prema stopalu.

6. Tražite cipele koje imaju zaobljen dio za prste jer on prati oblik stopala i dopušta prstima da se miču.

7. Izaberite cipele čiji stražnji dio prianja uz nogu i dovoljno čvrsto je drži kako biste izbjegli ispadanje cipele s noge ili njeno urezivanje na peti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju