Spavaću sobu obično doživljavamo kao sigurno utočište u kojem se možemo opustiti na kraju dana. No ponekad taj prostor djeluje više stresno nego smirujuće, a to je često posljedica njegova uređenja, odnosno svega onoga što držimo u spavaćoj. Stoga su dizajneri interijera otkrili koje predmete oni nikada ne bi držali u spavaćoj sobi.

 

1. Punjač za mobitel

Stanicu za punjenje mobitela nikad ne bih držala u spavaćoj sobi, kao ni puno žica ili bežičnih gadgeta. Mislim da elektromagnetske valove treba svesti na minimum tijekom spavanja, kaže njujorška dizajnerica interijera Robin Henry. Osim toga, mnoštvo skupljenih žica može izgledati neuredno i pokvariti dojam čitave sobe. Međutim, ako baš morate imati mobitel pored sebe dok spavate, Robin savjetuje da ga držite u kućištu izrađenom od materijala šungita, koji izgleda elegantno te se tvrdi da blokira elektromagnetsko polje.

Jaka rasvjeta ima svoje mjesto u domu, ali spavaća soba nije jedno od njih

2. Budilica sa svjetlom

Svjetlo najviše ometa san, kaže Robin Henry te preporučuje korištenje klasične budilice koja će vas probuditi na vrijeme bez ometanja ciklusa spavanja.

3. Vitrine i izloženi predmeti

Spavaća soba trebala bi biti tiha i smirujuća, mjesto za opuštanje i punjenje baterija. Izbjegavajte namještaj koji će zatrpati prostor izloženim predmetima, poput vitrina, savjetuje dizajnerica Maggie Griffin. Umjesto toga preporučuje jednostavne, čiste linije s daškom rustikalnog stila.

4. Previše slika na zidu

Hrpa slika na zidu može bosti oči. Imala sam klijenta koji je iznad kreveta objesio fotografiju svojih svekrve i svekra - veliko ne. Umjesto toga objesite nekoliko malih uokvirenih fotografija vas i vaše djece, partnera, obitelji ili prijatelja, kaže Maggie Griffin.

Spavaća soba često djeluje više stresno nego smirujuće zbog svega onoga što držimo u njoj

5. Prejako osvjetljenje

Jaka rasvjeta ima svoje mjesto u domu, ali spavaća soba nije jedno od njih.

Trenutačno eliminiramo oštru rasvjetu iz ugradbene rasvjete u spavaćim sobama i zamjenjujemo je nježnijim, intimnijim opcijama osvjetljenja, kaže Gen Sohr iz dizajnerske agencije Pencil & Paper sa sjedištem u Nashvilleu. Uskladite lijepe noćne svjetiljke sa zidnim svijećnjacima i ukrasnim stropnim elementima za topliji, elegantniji ugođaj, njezina je preporuka.

Slika nije dostupna Baš je top! Zagrebački stan u kojem je i hodnik toliko dobar da bismo i u njemu rado pili kavu

Slika nije dostupna Imate li ih vi? Šest predmeta koje dizajneri interijera nikad ne bi držali u kuhinji  

6. Goli podovi

Gotovo svaki dizajner interijera reći će da spavaća soba treba biti ugodna i udobna, što znači da su goli podovi zabranjeni. Možda ne želite tepihe koji će ići od zida do zida, ali i jednostavan mekani tepih učinit će čuda i podići prostor.

7. Sprave za vježbanje

Ne mogu vam nabrojiti koliko sam sobnih bicikala koji služe za vješanje odjeće vidjela u spavaćim sobama. Tko uopće želi razmišljati o vježbanju dok se pokušava opustiti, kaže dizajnerica Robin Henry te predlaže da se sprave za vježbanje drže u drugoj prostoriji, ako je moguće. Ako nije, držite ih dalje od kreveta što je više moguće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju