Koliko su nam pčele važne, dokazuje i činjenica da je UN 20. svibnja proglasio Svjetskim danom pčela, oprašivača koji su ključni za očuvanje našeg ekosustava, a koji su sve više ugroženi ljudskim aktivnostima.

Svatko od nas može pomoći pčelama i njihovom opstanku. Neki od načina pomoći su:

  • sadnja raznolikih biljaka koje cvjetaju u različito doba godine
  • kupnja sirovog meda od lokalnih poljoprivrednika
  • izbjegavanje pesticida, fungicida i herbicida u našim vrtovima
  • gradnja fontane s vodom za pčele u dvorištu
  • podizanje svijesti na način da dijelimo informacije unutar naše zajednice - jer nestanak pčela utječe na sve nas.

A prva stvar koja mnogima padne na pamet kada se spomenu pčele je - med. Med se od davnina koristi i kao hrana i kao lijek. Razlog leži u činjenici da je bogat hranjivim spojevima i ima više blagodati za zdravlje. Posebno je zdrav kada se koristi kao zamjena za rafinirani šećer. U nastavku smo izdvojili 10 njegovih blagodati koje će vas potaknuti da ga koristite u vašoj svakodnevnici.

1. Med sadrži hranjive sastojke

Med je slatka, gusta tekućina koju rade pčele. Pčele sakupljaju šećer u svojoj okolini, uglavnom nektar cvijeća koji je bogat šećerom, a onda proizvode med. Nutritivno, jedna žlica meda sadrži 64 kalorije i 17 grama šećera, uključujući fruktozu, glukozu, maltozu i saharozu. Sadrži i tragove vitamina i minerala. Ono u čemu je med najbolji su biokativni biljni spojevi i antioksidansi. Tamniji medovi imaju ih čak i više od svjetlijih. Boja, kao i miris i okus meda ovise o vrsti posjećenog cvijeća.

2. Kvalitetan med bogat je antioksidansima

Med sadrži brojne antioksidanse među kojima su fenolni spojevi poput flavonoida. Podsjetimo, antioksidansi su povezani sa smanjenim rizikom od srčanog i moždanog udara te nekih vrsta karcinoma. Mogu biti dobri i za zdravlje očiju.

3. Med je "manje zlo" od šećera za dijaberičare

Dokazi koji se tiču meda i dijabetesa su raznoliki. S jedne strane med može smanjiti rizik od srčanih bolesti koje su česte kod osoba s dijabetesom tipa 2. S druge strane, neka istraživanja su otkrila da on također može povećati razinu šećera u krvi, samo ne toliko kao rafinirani šećer.

Zaključno, iako je med za osobe s dijabetesom bolja opcija od rafiniranog šećera, treba ga jesti s oprezom.

4. Antioksidansi u medu pomažu u snižavanju krvnog tlaka 

Med može pomoći u snižavanju krvnog tlaka jer sadrži antioksidativne spojeve koji su povezani s nižim krvim tlakom. Studije provedene na ljudima i štakorima pokazale su umjereno smanjenje krvnog tlaka zbog konzumacije meda.

5. Med poboljšava kolesterol

Visoka razina kolesterola predstavlja rizik za razvoj srčanih bolesti, a nekoliko studija pokazalo je da med može poboljšati razinu kolesterola, odnosno med smanjuje ukupni i "loši" kolesterol, a podiže razinu "dobrog" kolesterola.

6. Med može smanjiti trigliceride 

Povišeni trigliceridi u krvi su također jedan od rizika za razvoj srčanih bolesti. Povezani su i s rezistencijom na inzulin, glavnim pokretačem dijabetesa tipa 2.

Razina triglicerida obično raste kod prehrane s visokim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata, a nekoliko istraživanja povezalo je redovitu konzumaciju meda s nižom razinom triglicerida, pogotovo kada ga se koristi kao zamjenu za šećer.

7. Antioksidansi u medu povezani su i s drugim blagotvornim učincima na zdravlje srca 

Med je kako smo već spomenuli bogat izvor antioksidansa, a mnogi od njih povezani su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Oni mogu pomoći arterijama da se prošire, povećavajući protok krvi u srcu. Mogu pomoći i u sprječavanju krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog i moždanog udara.

Jedno istraživanje pokazalo je i da med štiti srce od oksidacijskog stresa. Naravno, potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se ovi utjecaji meda potvrdili, tako da ove rezultate uzmite s rezervom.

8. Med pomaže u zacjeljivanju opeklina i rana 

Med se za zacjeljivanje rana i opeklina koristi još od starog Egipta. Istraživači vjeruju da ljekovite moći meda proizlaze iz njegovih antibakterijskih i protuupalnih učinaka, kao i iz njegove sposobnosti da hrani okolno tkivo.

Med može pomoći i u liječenju drugih stanja kože kao što su psorijaza i herpes.

Slika nije dostupna Hibernacijska dijeta: Zašto je dobro pojesti žlicu meda prije spavanja?

9. Med pomaže u suzbijanju kašlja kod djece 

Kašalj je čest problem kod djece s infekcijama gornjih dišnih putova.

Te infekcije mogu utjecati na san i kvalitetu života djece, ali i roditelja. Uobičajeni lijekovi protiv kašlja nisu uvijek učinkoviti, ali srećom tu je med. Jedno istraživanje pokazalo je da smanjuje simptome kašlja i poboljšava san. Ipak, nemojte ga davati djeci mlađoj od jedne godine zbog rizika od botulizma.

10. Med je zdravija alternativa šećeru

Med je ukusna i zdravija alternativa rafiniranom šećeru. Ipak, iako ukusan i zdraviji i dalje je bogat kalorijama i šećerom. Zato prilikom kupnje meda pazite da kupite kvalitetan proizvod. Imajte na umu i da se med treba jesti umjereno, a njegove blagodati najizraženije su kada zamjenjuje neki drugi, nezdraviji zaslađivač.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju