15. Zagreb Film Festival održavat će se u Zagrebu od 11. do 19. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni te dvorani Müller Kina Europa

Direktor festivala Boris T. Matić osvrnuo se na posebnosti ovogodišnje selekcije NATJECATELJSKOG PROGRAMA dugometražnog igranog filma.

Primjetan je nikad veći broj društveno angažiranih naslova, što pokazuje da je situacija u svijetu takva da se autori odlučuju za teme koje ukazuju na aktualno urušavanje različitih demokratskih prava koje često uzimamo zdravo za gotovo, ali i da smo se pri odabiru filmova vodili željom da zagrebačkoj publici prikažemo filmove čije su teme itekako relevantne i kod nas.

Temom LGBT ljubavi bavi se uzbudljiva drama Božja zemlja, smještena u ruralnu Englesku koju su kritičari već proglasili jorkširskim Brokeback Mountainom. Redatelj Frances Lee za ovaj film nagrađen je Posebnom nagradom žirija za režiju na Sundanceu.

15. izdanje ZFF-a službeno će otvoriti Božanski red, film koji na zabavan način prikazuje nimalo slavan detalj iz švicarske povijesti, činjenicu da žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine.

Debitant Ali Asgari kojeg već uspoređuju s velikim A. Farhadijem, u svom filmu Nestanak bavi se temom zabrane pobačaja. Izazovima života ilegalnih imigranata bavi se danski film Šarmer redatelja Milada Alamia, dok film australskog redatelja Jeffreyja Walkera, Ali se ženi, na duhovit način progovara o problemima druge generacije doseljenika iz Iraka i srazu s islamskom tradicijom, a odnosom prema životinjama singapurski kandidat za Oscara Pop Aye. Ovaj neobični film ceste s čovjekom i slonom u glavnim ulogama nagrađen je Posebnom nagradom žirija za scenarij na Sundanceu.

FESTIVAL OTVARA ŠVICARSKI FILM "BOŽANSKI RED"

15. izdanje ZFF-a službeno će otvoriti Božanski red, film koji na zabavan način prikazuje nimalo slavan detalj iz švicarske povijesti, činjenicu da žene nisu imale pravo glasa na izborima sve do 1971. godine. U maniri lakonotne drame redateljica Petra Volpe pokazuje kako su mirne seoske kućanice postale sufražetkinje odlučne u svojoj borbi za pravo koje im je puno duže uskraćivano nego u ostatku Europe.

Apsurdom kulture militarizma bavi se moćni (post)ratni film Fokstrot Samuela Maoza, nagrađen u Veneciji Velikom nagradom žirija. Njegov prvi vrlo zapaženi i nagrađivani film Libanon na 7. ZFF-u osvojio je posebno priznanje žirija.

Manjinskom temom u macho okruženju kroz lik tinejdžera Pija iz male romske zajednice u Kalabriji bavi se talijanski kandidat za Oscara, film Ciambra redatelja Jonasa Carpignanoa.

U Zagreb iz Francuske dolazi redatelj Xavier Legrand s filmom Skrbnik nagrađenim Srebrnim lavom za režiju u Veneciji, napetom dramom o borbi za skrbništvom nad djecom.

Još filmova u glavnom programu bavi se maskulinitetom koji često zna biti toksičan, koliko prema samim muškarcima toliko i prema njihovoj okolini. To su Zimska braća Islanđanina Hlynura Pálmasona o zajednici rudara na danskom sjeveru i argentinski film Sezona lova Natalie Garagiole, drama o muškom nošenju s gubitkom.

Veteranima i posljedicama PTSP-a bave se dva bosansko-hercegovačka filma u glavnom programu: Muškarci ne plaču Alena Drljevića te Žaba, debitantsko ostvarenje redatelja Elmira Jukića nagrađeno Nagradom publike na Sarajevo Film Festivalu.

Osim dugometražnih, u utrci za Zlatna kolica nalaze se i kratkometražni filmovi. NATJECATELJSKI PROGRAM MEĐUNARODNOG KRATKOMETRAŽNOG FILMA uključuje deset ostvarenja sa svih strana svijeta, od Bosne i Hercegovine i Mađarske do Brazila i Novog Zelanda, a natjecateljski program hrvatskog kratkometražnog filma, KOCKICE, broji 10 ostvarenja, između ostalih i nove filmove Antonete Alamat Kusijanović, Tina Žanića, Jurja Primorca i Judite Gamulin.

REGIONALNA PREMIJERA

Regionalnu premijeru ima novi film Sofie Coppole, Opčinjen, raskošna kostimirana drama s Nicole Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning i Colinom Farrellom koja je na Festivalu u Cannesu nagrađena za režiju.

Nakon premijere na prestižnom festivalu u San Sebastiánu, svoj novi film Voli ne voli u Zagreb dolazi predstaviti poznati grčki redatelj Alexandros Avranas zajedno s glavnom glumicom Eleni Roussinou. Avranas je pažnju filmskog svijeta privukao moćnom dramom o obiteljskom zlostavljanju Miss Violence, prikazanom na 11. ZFF-u.

Norveški redatelj Joachim Trier predstavljen je najnovijim ostvarenjem Thelma, kombinacijom horora i trilera. Njegov film Oslo, 31. kolovoza prikazan je u konkurenciji 9. ZFF-a, a u programu Ponovno s nama 2015. je prikazan i njegov hvaljeni film Glasnije od bombi.

Talijanski redateljski dvojac Antonio Piazza i Fabio Grassadonia u programu su predstavljeni filmom Sicilijanska bajka, žanrovskim spojem trilera i gotičke bajke. Njihov film Rita proglašen je najboljim kratkim filmom na 8. ZFF-u, a 2014. prikazan je i njihov cjelovečernji film Salvo.

Program ove godine uključuje ostvarenja dvojice autora iz Slovenije. Film Sasvim obična obitelj Jana Cvitkoviča priča je o razdoru jedne prosječne obitelji uslijed optužbi oca za seksualno zlostavljanje maloljetnice, a film Ivan Janeza Burgera, napeta je drama o pogrešnim odlukama i ženi koja pronalazi svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškarca. Natjecateljski program PLUS namijenjen srednjoškolcima održat će se ove godine po četvrti put.

O najboljim filmovima u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučivat će žiri u sastavu: Peter Brosens, redatelj, Peter Rommel, producent, i Lana Barić, glumica.

O najboljim filmovima iz međunarodnog kratkometražnog glavnog programa i programa Kockice odlučivat će žiri u sastavu: Saša Ban, redatelj i prošlogodišnji pobjednik Kockice, Alejo Franzetti, redatelj, i Cătălin Cristuţiu, montažer.

Program BIBIJADA najmlađu ZFF-ovu publiku također vodi na filmsko putovanje u Švedsku, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih filmova do klasika poput Pipi Duge Čarape.

VELIKIH 5, jedan od najpopularnijih popratnih programa ZFF-a, po običaju donosi presjek najboljih filmova iz 5 najvećih europskih kinematografija.

Među njima se nalaze filmovi dobro poznatih imena poput britanske redateljice Sally Potter (Party), ali i trenutačno možda najuzbudljivijeg europskog redatelja, Luce Gaudagnina (Skrivena ljubav).

U sklopu programa DAN LUX FILMA bit će prikazana tri filma koja su ušla u finalni izbor za Nagradu LUX Europskog parlamenta s istovremenim prikazivanjem u 28 država Europske unije na 24 jezika.

REGIONALNA SURADNJA

Regionalna suradnja oduvijek je pod posebnom pažnjom festivala, a važna vijest da je koncem prošle godine u Podgorici osnovan Filmski centar Crne Gore – čime je još jedna zemlja regije dobila autonomnu filmsku agenciju poput HAVC-a u Hrvatskoj.

Regionalna suradnja oduvijek je pod posebnom pažnjom festivala, a važna vijest da je koncem prošle godine u Podgorici osnovan Filmski centar Crne Gore – čime je još jedna zemlja regije dobila autonomnu filmsku agenciju poput HAVC-a u Hrvatskoj – odličan je povod za jedan od ovogodišnjih popratnih programa pod nazivom FOKUS: CRNA GORA. U susjednoj državi stvara se nova, vibrantna i zanimljiva scena, a ovim posebnim programom ZFF joj pruža toplu dobrodošlicu!“

Program Zagreb Film Festivala od danas je dostupan online na službenoj festivalskoj stranici www.zff.hr, a ulaznice se, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i internetom na zff.kupiulaznicu.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju