Svako ljeto kada za godišnji odmor ode u svoju kuću na otoku Viru, Ivanu Valetić iz Zagreba ondje dočeka i njezina ljepotica, kako Ivana tepa svojoj raskošnoj bugenviliji. Ni sama ne zna koliko se fotografija napravilo ispred njezine bugenvilije jer se mnogi žele fotografirati s tom krasoticom u pozadini.

Bugenvilija najbolje uspijeva u mediteranskim uvjetima, pa se najljepše i najraskošnije bugenvilije mogu vidjeti upravo na našem moru. Ova na Viru svakako je jedna od najimpresivnijih, a njezina ponosna vlasnica Ivana Valetić jako dobro zna kako se brinuti za bugenviliju da bude tako bujna i velika.

Bugenviliji za rast i razvoj odgovaraju sunčani predjeli s puno topline i sunca, ali uspjet će i na onim mjestima koja daju slabiju sjenu. Jako dobro podnosi visoke temperature zraka. S druge strane, treba je zaštititi od vjetra, koji joj može nanijeti ozbiljne štete, govori Ivana.

Na kontinentu se uzgoj bugenvilije preporučuje u posudama kako bi se biljka mogla unijeti u zatvoreno tijekom zime, dok se u mediteranskim dijelovima može posaditi direktno u vrt. Otporna je na sušu, ali bolje će rasti, razvijati se i cvjetati ako joj se osigura dovoljno vode, posebice tijekom cvatnje, kada su joj potrebe za vodom pojačane.

Tijekom ljeta treba je obilno zalijevati jer ne podnosi suhu zemlju pored korijena, dok je tijekom zimskog perioda količina vode smanjena, ističe Ivana. Otkriva nam također da je bugenviliji potrebno osigurati i redovitu gnojidbu, jednom mjesečno, kako bi se mogla pravilno razvijati. Bugenvilija raste brzo pa su joj potrebni pravovremena njega i održavanje, a rezidba se obavlja nakon svake cvatnje.

Na pitanje ima li neki svoj trik zahvaljujući kojem je njezina bugenvilija tako bogata i raskošna rasta, Ivana odgovara:

To će ipak ostati mala tajna.

No rado je s nama podijelila činjenicu da je njezino dvorište jedno od najfotografiranijih na otoku Viru jer uspomenu s Ivaninom bugenvilijom u pozadini žele i domaći i strani turisti.

Koliko se samo fotografija napravilo ispred te ljepotice, ne zna se broja, a ni mjesta gdje nije završila, kaže Ivana Valetić.

Najljepša splitska bugenvilija zaslužuje svoju priču Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 3 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 1 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 5 +9 Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 6

Crikvenica, Lošinj, Rab... 25 najljepših fotografija bugenvilija koje rastu na našem moru Prekrasna bugenvilija na našem moru Najljepše fotografije bugenvilija naših čitateljica - 17 Najljepše fotografije bugenvilija naših čitateljica - 22 +22 Najljepše fotografije bugenvilija naših čitateljica - 18

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju