Na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu ove će se subote, 25. veljače, premijerno izvesti baletni spektakl "Veliki Gatsby" koreografa Lea Mujića​, izvijestili su iz te kazališne kuće.

Iz splitskog HNK-a navode da će veliki ​američki roman književnika F. Scotta Fitzgeralda, epsku​ priču ​o tajanstvenom bogatašu koji postaje žrtva vlastitih osjećaja i uvjerenja, na kazališnoj pozornici oživjeti solisti i ansambl Baleta HNK Split.

Literarno remek-djelo F.S. Fitzgeralda smješten je u New York tijekom doba jazza, to jest tijekom ludih 20-tih godine prošlog stoljeća. Vrijeme nesputanog hedonizma i opće dekadencije obilježeno je i naglim porastom bogataša među kojima je i naslovni lik romana Jay Gatsby, milijunaš opsjednut ljubavlju prema Daisy Buchanan.

U naslovnoj ulozi Jaya Gatsbyja nastupa solist splitskog Baleta Aubin Le Marchand, a uloga Nicka Carrawaya, Gatsbyjevog prijatelja i naratora u romanu, povjerena je Aaronu Koku.

Kao gosti, u ulogama Daisy i Toma Buchanana nastupit će baletne zvijezde iz Bugarske nacionalne opere i baleta, primabalerina Marta Petkova i baletni prvak Nikola Hadjitanev. Ostali protagonisti su Eva Karpilovska, Irina Čaban Bilandžić, Patrick Blomberg, Yuto Mutai i Ania Bartkowski​.

​Živa, dinamična i kozmopolitska glazbena slika koja prati ​tu plesnu priču izbor je iz djela velikih američkih skladatelja kao što su Philip Glass, Leonard Bernstein, George Gershwin, Louis Prima, Samuel Barber, Glenn Miller i George Whitefield Chadwick, ističe se u najavi baletne predstave.

​Plesači su Aubin Le Marchand​,​ Aaron Kok​,​ Ev​a​ Karpilovsk​a, Mart​a Petkova​,​ Nikola Hadjitanev​, Matea Milas, Patrick Blomberg i Yuto Mutai.​ ​

Scenograf ​predstave je ​Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, dramaturg i asistent koreografa Balint Rauscher, baletni majstori Albina Rahmatullina i Elena Nikolaeva, a oblikovatelj muzičkih efekata Svebor Zgurić.

Nakon premijere u subotu i prve reprizne izvedbe u ponedjeljak, 27. veljače u 19​,30​ sati​, sljedeće izvedbe ​će ​na repertoaru​ biti 23., 24., 25. i 27. ožujka.

Balet 'Veliki Gatsby' Balet 'Veliki Gatsby' (Foto: HNK Split)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju