Zapečene tikvice sa sirom
Zapečene tikvice sa sirom (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Tražite ideju za ručak? Tikvice valja iskoristiti, a ovaj recept će vas izuti iz cipela

21-08-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Tikvica je mnogim damama omiljeno ljetno povrće koje pruža mogućnosti za brojne kulinarske eksperimente. To se povrće u spiralizatoru može pretvoriti u niskokaloričnu verziju tjestenine, koju potom možete poslužiti s povrtnim ili mesnim umakom.

Tikvice su vrlo ukusne kada se ispohaju, ispeku na roštilju, upotrijebe za pripremu slanih palačinki ili nadjenu mesom i termički obrade u pećnici.

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Od tikvica, sira, jaja i nešto vrhnja možete napraviti i ukusan složenac, koji se može jesti topao ili hladan, a koji će se sjajno sljubiti sa sezonskim salatama. Ispecite ga, podijelite na manje porcije, stavite u hladnjak i uživajte u njemu tijekom tjedna.

Zapečene tikvice sa sirom - sastojci:

  • 3 tikvice
  • 3 jaja
  • 3 češnja češnjaka
  • 200 g naribanog cheddara ili gaude
  • 100 ml milerama
  • 30 g naribanog parmezana
  • 2 žlice maslaca
  • 1 čajna žličica sušenog bosiljka
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

  2. Operite tikvice, dobro ih posušite i narežite na kolutiće debljine oko pola centimetra.

  3. Pravokutni lim za pečenje namastite maslacem, pa u njega poslažite narezane komadiće tikvica.

  4. Preko tikvica ravnomjerno pospite polovicu naribanog cheddara ili gaude.

  5. U zdjeli istucite jaje, pomiješajte s parmezanom, mileramom, soli, paprom, sušenim bosiljkom i nasjeckanim komadićima češnjaka.

  6. Prelijte smjesu preko tikvica i sira i stavite peći u pećnicu oko 25 minuta.

  7. Izvadite smjesu iz pećnice, pospite ostatak sira i pecite još 5 do 10 minuta, dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ispeku do kraja.

  8. Poslužite s listićima peršina i svježom sezonskom salatom.

Inspirirajte se ostalim receptima s tikvicama:

Hladna juha od tikvica odlična je za vruće dane Isprobajte recept za juhu od tikvica koja hrani i hladi Uštipci s tikvicama Grickalica bez konkurencije: Isprobajte recept za uštipke s tikvicama Pohane tikvice možete servirati s umakom na bazi vrhnja Ručak za manje od pet eura: Recept za fine pohane tikvice koje bismo jeli svaki dan Palačinke s tikvicama Recept za palačinke s tikvicama koje ćete željeti i za doručak i ručak i večeru Popečci od tikvica sa sirom Recept za popečke od tikvica i sira gotove za tren Keto lazanje Keto lazanje: Recept za prefinu mesnu fantaziju koja ima 340 kalorija manje nego original Tortilje s tikvicama i sirom Brze tortilje s tikvicama i sirom koje se mogu jesti za doručak, ručak i večeru

Provjerite i naš popis recepata s tikvicama, a imamo i popis recepata s tikvicama i sirom - ne znamo koji nam je draži. 

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još