Zapečene tikvice sa sirom
Zapečene tikvice sa sirom (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Tražite ideju za ručak? Tikvice valja iskoristiti, a ovaj recept će vas izuti iz cipela

21-08-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Tikvica je mnogim damama omiljeno ljetno povrće koje pruža mogućnosti za brojne kulinarske eksperimente. To se povrće u spiralizatoru može pretvoriti u niskokaloričnu verziju tjestenine, koju potom možete poslužiti s povrtnim ili mesnim umakom.

Tikvice su vrlo ukusne kada se ispohaju, ispeku na roštilju, upotrijebe za pripremu slanih palačinki ili nadjenu mesom i termički obrade u pećnici.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Od tikvica, sira, jaja i nešto vrhnja možete napraviti i ukusan složenac, koji se može jesti topao ili hladan, a koji će se sjajno sljubiti sa sezonskim salatama. Ispecite ga, podijelite na manje porcije, stavite u hladnjak i uživajte u njemu tijekom tjedna.

Zapečene tikvice sa sirom - sastojci:

  • 3 tikvice
  • 3 jaja
  • 3 češnja češnjaka
  • 200 g naribanog cheddara ili gaude
  • 100 ml milerama
  • 30 g naribanog parmezana
  • 2 žlice maslaca
  • 1 čajna žličica sušenog bosiljka
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

  2. Operite tikvice, dobro ih posušite i narežite na kolutiće debljine oko pola centimetra.

  3. Pravokutni lim za pečenje namastite maslacem, pa u njega poslažite narezane komadiće tikvica.

  4. Preko tikvica ravnomjerno pospite polovicu naribanog cheddara ili gaude.

  5. U zdjeli istucite jaje, pomiješajte s parmezanom, mileramom, soli, paprom, sušenim bosiljkom i nasjeckanim komadićima češnjaka.

  6. Prelijte smjesu preko tikvica i sira i stavite peći u pećnicu oko 25 minuta.

  7. Izvadite smjesu iz pećnice, pospite ostatak sira i pecite još 5 do 10 minuta, dok se sir ne rastopi i zapeče, a tikvice ispeku do kraja.

  8. Poslužite s listićima peršina i svježom sezonskom salatom.

Inspirirajte se ostalim receptima s tikvicama:

Hladna juha od tikvica odlična je za vruće dane Isprobajte recept za juhu od tikvica koja hrani i hladi Uštipci s tikvicama Grickalica bez konkurencije: Isprobajte recept za uštipke s tikvicama Pohane tikvice možete servirati s umakom na bazi vrhnja Ručak za manje od pet eura: Recept za fine pohane tikvice koje bismo jeli svaki dan Palačinke s tikvicama Recept za palačinke s tikvicama koje ćete željeti i za doručak i ručak i večeru Popečci od tikvica sa sirom Recept za popečke od tikvica i sira gotove za tren Keto lazanje Keto lazanje: Recept za prefinu mesnu fantaziju koja ima 340 kalorija manje nego original Tortilje s tikvicama i sirom Brze tortilje s tikvicama i sirom koje se mogu jesti za doručak, ručak i večeru

Provjerite i naš popis recepata s tikvicama, a imamo i popis recepata s tikvicama i sirom - ne znamo koji nam je draži. 

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još