Prva predstava doživljajnog kazališta za bebe u Rijeci "Gdje su nestale čarapice?" namijenjena je djeci do tri godine, a njezina je svrha najmanju djecu, koja još ne mogu pratiti klasičnu priču predstave, u kazalište uvesti na doživljajnoj razini

Istražujući nove kazališne forme, Gradsko kazalište lutaka Rijeka u petak 18. siječnja premijerno će izvesti prvu riječku predstavu doživljajnog kazališta za bebe "Gdje su nestale čarapice?", najavila je ravnateljica GKL Magdalena Lupi Alvir.

Predstava je namijenjena najmlađim gledateljima, uzrasta do tri godine, a mogu je pogledati i starija djeca.

Ova forma doživljajnog kazališta za bebe vrlo je popularna u svijetu, a u Hrvatskoj je dosad izvedeno svega nekoliko ovakvih predstava, rekla je Lupi Alvir. Ovo nije klasična predstava po formatu.

Glazba u predstavi 'Gdje su nestale čarapice?' nastala je korištenjem pentatonske ljestvice, jer je utvrđeno da ona djeci uzrasta do tri godine najviše odgovara

Riječ je o obliku izvedbene umjetnosti na rubu između kazališne plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru, kako bi se najmanjoj djeci, koja još ne mogu pratiti klasičnu priču predstave, u kazalište uvelo na doživljajnoj razini.

Osmislila ju je i režirala Mila Čuljak, a scenografiju, kostime i vizualni identitet osmislila je Mejra Mujičić. Izvođači, ujedno koautori predstave, Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović tijekom izvedbe su na podu, zajedno s malim gledateljima, koji se uključuju u izvedbu u zadnjem, interaktivnom dijelu.

Glazba u predstavi nastala je korištenjem pentatonske ljestvice, jer je utvrđeno da ona djeci tog uzrasta najviše odgovara. I rekviziti su odabrani u skladu s rezultatima istraživanja interesa i potreba djece, kao i boje scene i podloge na podu.

"Gdje su nestale čarapice?" odigravat će se u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Benčić, kao početak programa "Slatko kazalište", dijela programa Dječje kuće projekta Europske prijestolnice kulture 2020. Dječja kuća uredit će se u tzv. Ciglenoj zgradi, u neposrednoj blizini MMSU-a. Interesantan je podatak da su prostor u MMSU-u, u kojem će se izvoditi ova predstava, bile jaslice za radnike nekadašnje tvornice Rikard Benčić.

Pretpremijera je 18. siječnja u dva termina, u 17 i 18 sati, a premijera, također u dvije izvedbe, dan poslije. Malih gledatelja na predstavi može biti najviše 20, uz do 35 odraslih u pratnji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju