Pas je čovjekov najbolji prijatelj, a dokazi za to zabilježeni su i na filmskom platnu te malim ekranima.

Ovo je nekoliko filmova koji će oduševiti sve ljubitelje pasa, a možda vas i potaknuti da udomite jednog.

1. Smisao života jednog psa (2017.)

Ovaj neodoljivi film prati psa koji otkriva svoju svrhu u životu nakon što je prošao kroz ruke i negativaca i heroja kroz više života. Ponekad je to priča o mučnom preživljavanju, a ponekad i uzbudljiva priča o jedinstvenoj vezi između pasa i ljudi.

Pas prolazi kroz nekoliko inkarnacija kao kućni ljubimac i policijski pas, a nosi imena u rasponu od Ellie do “Bailey, Bailey, Bailey, Bailey, Bailey”. Toplina, nada i veliko poštovanje prema psima ono je što će ovaj film zasigurno probuditi u vama.

2. Marley i ja (2008.)

U filmu Marley i ja, s Owenom Wilsonom i Jennifer Aniston u glavnim ulogama, čini se da je pas odlučan da bude proglašen "najgorim psom na svijetu". Odnosno, sve dok svoje vlasnike ne počne podučavati vrijednim životnim lekcijama.

Temeljen na memoarima o čovjeku i njegovom psu smiješan je, ali i gorko-slatki pogled na svu lepezu ljupkih i frustrirajućih ponašanja pasa. Marleyjeva loša djela kreću se od kidanja jastuka do njuškanja gostiju malo preblizu do gutanja zlatne ogrlice. No na koncu se film dotiče i nimalo lake odluke njegovih vlasnika...

3. Putovanje jednog psa (2019.)

Neka prijateljstva nadilaze živote. U filmu Putovanje jednog psa, nastavku globalnog hita Smisao života jednog psa, pas Bailey pronalazi svoju novu sudbinu i formira neraskidivu vezu koja će voditi njega i ljude koje voli, na mjesta koja nisu mogli ni zamisliti.
Bailey živi dobar život na farmi u Michiganu svog „dječaka", Ethana i Ethanove žene, Hannah.

Ima čak i novog prijatelja za igru: Ethanovu i Hannahinu unuku, CJ. Problem je u tome što CJ-ina mama, Gloria, odluči odvesti CJ. Kako se Baileyjeva duša priprema napustiti ovaj život i krenuti u novi, on obećava Ethanu da će pronaći CJ i zaštititi je po svaku cijenu.

4. Sve zbog Winn-Dixieja (2005.)

Obiteljski film iz 2005. temeljen na istoimenom romanu Kate DiCamillo iz 2000., prati usamljenu djevojčicu koje se preselila s ocem u park-prikolicu. U lokalnom dućanu malog mjesta upoznaje nestašnog psića koji napravi štetu, a kako bi spriječila da ga odvedu u azil, kaže da je pas njezin. Tog ljeta u životu djevojčice Opal događaju se brojne pustolovine, a veza između nje i psa popravit će odnose i s ocem i okupiti čitavu zajednicu malog mjestašca.

5. Hotel za pse (2009.)

Životinjama je ulaz u Andijinu i Bruceovu kuću, u kojoj žive sa svojim udomiteljima, strogo zabranjen, no sestra i brat spremni su riskirati za malog psića Petka. Rješenje svih muka i problema je napušteni hotel koji postane savršeno sklonište kada ga Bruce preuredi u pseći raj. No Petkov dom uskoro više nije samo njegov, pretvorio se u pravi hotel za pse lutalice.

U lokanom šinteraju su zbunjeni jer ne mogu odgonetnuti misterij nestanka pasa s ulica, a Andi i Bruce sada imaju zahtjevan zadatak smirivati pse i utišati njihov lavež kako susjedi ne bi otkrili njihov tajni raj.

6. Svi psi idu u raj (1989.)

Jedini animirani film na našem popisu je klasik Svi psi idu u raj. To je avantura o psu Charlieju koji se vraća iz raja među žive kako bi se osvetio svom ubojici. U njegovom naumu pomažu mu prijatelj Itchy i djevojčica iz sirotišta koja može pričati sa životinjama.

Crpeći inspiraciju iz brojnih filmova, uključujući It's a Wonderful Life i Little Miss Marker, ovaj nas film uči da bez obzira na to tko su, ljudi se uvijek mogu promijeniti na bolje.

7. 101 dalmatiner (1996.)

Kao šećer na kraju, tu je nezaobilazni klasik 101 dalmatiner i neponovljivi likovi zlikovaca, posebno Cruelle De Vill koju igra Glenn Close u izvedbi nominiranoj za Zlatni globus, Ovaj film, a koliko ga puta gledali, drži gledatelje na nogama pokušavajući shvatiti kako će ovi psi pobjeći Cruellinim kandžama i izbjeći da od njih naprave bunde!

No trenutak u kojem svi psići bivaju spašeni iz ralja Cruelle DeWill i pušteni na slobodu jedan je od onih koji će otopiti i najtvrđa srca.
Koji su vaši najdraži filmovi s psima kao glavnim junacima?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju