Američki dizajner Zac Posen danas će proslaviti 42. rođendan. Nekadašnji zlatni dečko američke mode rođen je 24. listopada 1980. godine u New Yorku. Imao je samo četiri godine kada je počeo izrađivati haljinice za lutke, a u privatnoj školi Saint Ann's u Brooklynu počelo je i njegovo službeno izučavanje modnog zanata zahvaljujući praksi kod dizajnerice Nicole Miller.

Galerija Zac Posen i Claire Danes 2003. Iman Julia Garner 2019. na Met Gali +15 Uma Thurman 2013. na Met Gali

Sa 16 godina upisao na predfakultetski program u cijenjenoj školi dizajna Parsons. Potom je tri godine proveo u Kostimografskom institutu njujorškog muzeja Metropolitan, pod mentorstvom njihova kuratora Richarda Martina.

Obrazovanje je nastavio na Fakultetu umjetnosti i dizajna Centra Saint Martins u Londonu i fokusirao se na žensku modu. Zac se 2001. vraća u New York i otvara atelje u stanu svojih roditelja. U listopadu iste godine prezentirao je svoju kapsulnu kolekciju u sklopu jednog natječaja i naposljetku si osigurao stipendiju u vrijednosti od 20.000 dolara.

Zac Posen, ready-to-wear, jesen/zima 2004. Zac Posen, ready-to-wear, jesen/zima 2004. (Foto: Afp)

Odmah su počela šuškanja o novoj dizajnerskoj nadi modne scene, a uslijedila je njegova prva revija, na koju je došla čak i Anna Wintour. Nakon revije oblijetali su ga izvršni direktori modnih kuća Dior i Gucci te predsjednik LVHM-a, ali Zac je ipak odlučio pokrenuti vlastiti brend i otvorio je svoj studio u Tribeci.

Naomi Campbell u Posenovoj haljini iz kolekcije za jesen/zimu 2015. Naomi Campbell u Posenovoj haljini iz kolekcije za jesen/zimu 2015. (Foto: Profimedia)

Idućih desetak godina vladao je crvenim tepisima diljem svijeta i brojne slavne dame birale su njegove kreacije za važne prigode. Jennifer Lopez, Beyonce, Uma Thurman, Kate Winslet, Cameron Diaz, Natalie Portman i Katie Holmes samo su neke od zvijezda iz zabavne industrije koje su zablistale u Posenovim haljinama.

Uma Thurman 2013. na Met Gali Uma Thurman 2013. na Met Gali (Foto: Profimedia)

S mnogima od njih razvio je i blisko prijateljstvo pa ih je redovito odijevao. Primjerice, glumica Claire Danes Zacova je prijateljica i vjerna klijentica od samog početka njegove karijere, a upravo je za nju napravio jednu od svojih najveličanstvenijih kreacija.

Zac Posen i Claire Danes 2003. Zac Posen i Claire Danes 2003. (Foto: Afp)

Tema Met Gale 2016. godina bila je Manus x Machina: Moda u doba tehnologije i Posen je bio jedan od dizajnera koji su fantastično interpretirali temu.

Claire Danes u haljini Zaca Posena na Met Gali 2016. Claire Danes u haljini Zaca Posena na Met Gali 2016. (Foto: Afp)

Naime, napravio je voluminoznu haljinu u stilu Pepepljuge koja je svijetlila u mraku zahvaljujući optičkim nitima koje su utkane u materijal. Na prvi pogled bila je to klasična raskošna krinolina u stilu Zlatnog doba Hollywooda kojim se Zac često inspirirao, ali zapravo se radilo o futurističkoj kreaciji koja je na najljepši mogući način spojila modu i tehnologiju.


Najviše je odijevao glumice, ali dobio je priliku izraditi i haljinu za veliki dan britanske princeze Eugenie. Na svečanom primanju nakon svog vjenčanja s Jackom Brooksbankom 2018. godine Eugenie je nosila Zacovu ružičastu večernju toaletu.

Princeza Eugenie nosila je haljinu Zaca Posena na primanju nakon svog vjenčanja Princeza Eugenie nosila je haljinu Zaca Posena na primanju nakon svog vjenčanja (Foto: Profimedia)

Godinu dana kasnije, na iznenađenje mnogih, Posen je objavio kako zatvara svoju modnu kuću zbog financijskih gubitaka i prestaje s radom.

Naš menadžerski tim radio je naporno kako bi se snašao u sve izazovnijem modnom i prodajnom okruženju. Razočarani smo zbog toga što taj trud nije urodio uspjehom i iznimno žalosni zbog toga što je putovanje dugo gotovo 20 godina došlo svom kraju. Zahvalan sam timu koji mi je na tom putu povjerio svoj nemjerljivi talent i predanost. Ostajem nevjerojatno ponosan zbog onoga što smo stvorili i pun nade za budućnost, rekao je tada Zac, ali nije precizirao hoće li se i kada vratiti modi.

Zac Posen Zac Posen (Foto: Afp)

Međutim, nedavno je na svom profilu na Instagramu dao naslutiti da sprema novi modni projekt i radi na novim velebnim haljinama, pa njegove slavne klijentice neće morati dugo čekati na nove kreacije. Mi smo se prisjetili nekih od njegovih najboljih haljina koje je dizajnirao tijekom 20 godina profesionalne karijere, a sve ih možete razgledati u galeriji.

Julia Garner 2019. na Met Gali Julia Garner 2019. na Met Gali (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju