Od proizvodnje i prerade usjeva pa sve do pripreme i distribucije hrane, žene na selu imaju ogromnu ulogu u društvu. Njihov plaćeni i neplaćeni rad hrani obitelji diljem svijeta i pridonosi gospodarskom opstanku, ali unatoč tome, one su još uvijek podcijenjene i suočene s brojnim predrasudama.

Galerija Marija Kruljac Marija Kruljac Marija Kruljac +4 Marija Kruljac

To je prepoznato još 1995. godine na UN-ovoj svjetskoj konferenciji žena u Pekingu, kad je ustanovljen Svjetski dan seoskih žena koji obilježavamo 15. listopada svake godine.

Tim smo povodom razgovarali s Marijom Kruljac, 24-godišnjom djevojkom iz sela Vladislavci pokraj Osijeka, koja s obitelji gradi pravo malo poljoprivredno carstvo i, za razliku od svojih vršnjaka, ne razmišlja o odlasku iz Slavonije.

Još kao 15-godišnjakinja znala je oteliti kravu, aplicirati lijekove, hraniti, čistiti i brinuti se o životinjama, a na svoj je posao beskrajno ponosna. Kroz smijeh nam priznaje da se s mlađim bratom svađala tko će pojiti teliće – oboje su htjeli obavljati taj slatki posao.

San o farmi danas je stvarnost

Završila je srednju veterinarsku školu, a sva znanja i vještine koje je ondje usvojila, danas vrijedno prakticira na obiteljskoj farmi. Počeci su bili vrlo skromni, a nakon desetljeća rada i truda taj posao omogućio je lagodan život cijeloj obitelji.

Ne znam kako je u gradu, ali mogu reći da mi je ovdje dovoljno lijepo da nikad nisam pomislila na odlazak

Moji roditelji uvijek su sanjali kako će imati farmu, ali nisu bili sigurni koja vrsta životinja će to biti. Pokušavali su sa svinjama, kravama i peradi, a na kraju je odabir pao na farmu muznih krava, govori nam Marija čiji je zadatak briga o kravama i svinjama.

Počeli su u maloj, trošnoj staji s tek 12 junica, a danas je na njihovoj farmi oko 140 životinja različitog uzrasta.

Marija priznaje da ima mezimicu, gracioznu kravu Auroru, koja se izdvaja smirenošću, ali i dominantnošću. Zanimljivo je da krave prepoznaju svoje vlasnike te da su vrlo socijalizirane životinje koje čak mogu imati najbolju prijateljicu iz staje. Upravo zbog toga one fasciniraju mladu stočarku.

Marija Kruljac Marija Kruljac (Foto: Privatna arhiva)

Unatoč poteškoćama koje su zahvatile stočare, a posebno proizvođače mlijeka, oni su uspjeli opstati i sagraditi unosan biznis. Osim zaposlenika koji su pravi profesionalci u svome poslu, na njihovoj je farmi danas i moderni robot za mužnju krava koji im štedi vrijeme i olakšava posao.

Na farmi nema godišnjeg odmora

U ovom poslu uvijek ima mjesta za napredak. Prije šest godina Marijina je majka došla na genijalnu ideju. Počela je prerađivati mlijeko u polutvrdi kuhani sir, a nakon brojnih edukacija, ova je vrijedna obitelj počela proizvoditi i škripavac te domaće jogurte.

Na farmi, govori nam Marija, nema slobodnih dana ni godišnjeg odmora.

Životinje moraju svaki dan jesti, moramo im svaki dan očistiti životni prostor. Telići moraju biti napojeni, a krave se moraju musti.

Nama je danas puno lakše, nego što je bilo našim roditeljima.

Iako imamo robota, uvijek ima barem jedna krava kojoj se ne da na mužnju pa moramo to obaviti ručno. Imamo još i svinje i perad – tako da kod nas uvijek ima posla, barem dva puta dnevno ih moramo obići, objašnjava nam Marija dok joj naviru sjećanja od prije pet i više godina, dok farma još nije bila tako modernizirana.

Nama je danas puno lakše nego što je bilo našim roditeljima. To vam je prije izgledalo otprilike ovako:

Ustajanje oko četiri ujutro pa mužnja prije svitanja. Za 12 sati ponovno je vrijeme za mužnju, tako da nema planiranja privatnih aktivnosti. Posao ne pita kakvo je vrijeme. Vruće, hladno, snijeg ili led – nema pauze li odgađanja posla, govori nam Marija.

Treba vjerovati i biti uporan i u teškim trenucima

Na pitanje je li ikad razmišljala o odlasku iz Vladislavaca, kao iz topa nam je odgovorila da to nikako nije opcija.

Pregršt mogućnosti postoji i na selu. Treba vjerovati i biti uporan i kad nije lako. Ne znam kako je u gradu, tako da ne želim uspoređivati, ali mogu reći da mi je ovdje dovoljno lijepo da nikad nisam pomislila na odlazak. I da se gospodarstvo danas-sutra ugasi, vjerujem da će se stvoriti neka druga prilika koja će mi osigurati život na selu, kaže Marija.

Marija Kruljac Marija Kruljac (Foto: Privatna arhiva)

Marija, inače majka dvoje djece, nikad se nije suočila s predrasudama vezanim za žene na selu, osim one da su kućanica i seoska žena izjednačeni pojmovi. Uz veliko poštovanje kućanicama, koje imaju pregršt posla tijekom dana, mnoge su žene na selu zaposlene u obiteljskim i vlastitim gospodarstvima te zarađuju svoj novac.

Nijedan posao nije težak ako uživaš u njemu, a napredovanje tehnologije i mehanizacije omogućilo je ženama da mogu konkurirati muškarcima na selu – čak i po pitanju fizičke snage.

Marija se divi svim ženama na selu i smatra da je njihova snaga neupitna.

Kad razmišljam kako im je bilo prije, cijenim ih još više. Svaka vam čast, drage žene! Marva, djeca, muž, kuhanje ručka, održavanje kuće, priprema zimnice, skupljanje šljiva za rakiju…mogla bih do sutra nabrajati sve njihove obveze koje se ne cijene dovoljno, govori Marija i dijeli s nama planove za budućnost.

U budućnosti planiram ostati baš tu gdje sam sada

Imam dvoje djece, Luku i Rebeku. Luka ima pet godina, a Rebeka će uskoro 10 mjeseci. Maleni je živahan i mislim da će se odlično snaći u ovom poslu. Naravno, ako ga to bude zanimalo. Voljela bih da se i oni bave ovim poslom, ali uvijek ću ih podržavati, kojim god putem željeli krenuti, rekla nam je mlada majka koja planira pokrenuti i vlastiti OPG.

Voljela bih da se i moja djeca bave ovim poslom, ali podržavat ću svaku njihovu odluku

Za kraj je podijelila nekoliko savjeta mladim osobama koje se žele baviti ovim poslom.

Prije svega, ovaj posao nije za osobe koje vole ljenčariti. Takozvani pasivni prihod ovdje ne postoji. Rad, trud i odricanje sastavni su dijelovi poljoprivrede i stočarstva, ali osjećaj zadovoljstva koji vas obuzme kad u ruke uzmete prirodan proizvod nastao iz vlastite proizvodnje, doista je neprocjenjiv.

Također, napomenula nam je da je pomoć jako važna ako želite imati vrijeme za sebe. Njima pomaže troje radnika bez kojih, kako nam je više puta rekla, ne bi mogli na zasluženi odmor.

I za kraj, ako ste mlada žena koja ima afinitete prema poslu na selu - ohrabrite se i probajte. Ovo je posao koji puno daje i garantira onaj iskonski mir, daleko od gradske vreve.

Marija Kruljac Marija Kruljac (Foto: Privatna arhiva)

Tko kaže da traktor nije za cure? Vedrana Poletar ostala je u Slavoniji i u polju sagradila unosan biznis Ženstvene žene Sve nijanse ženstvenosti - Vedrana Poletar Ženstvenost i ženska energija +13 Ženstvenost

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju