Energična i nepokolebljiva - najbolji je opis Tine Turner, koja je preminula 24. svibnja u 84. godini života. Prisjetili smo se izazovnog životnog puta glazbene legende koja je svojom unutarnjom snagom inspirirala mnoge žene.

Galerija Tina Turner Tina Turner i Erwin Bach Beyonce i Tina Turner +2 Tina Turner na pozornici

Anna Mae Bullock, poznatija pod umjetničkim imenom Tina Turner, postala je poznata šezdesetih godina prošlog stoljeća pjevajući i plešući za grupu Ikea Turnera.

Slavnog pjevača soula i lovca na talente upoznala je u noćnom klubu u St. Louisu. Dotad je nastupala tek u crkvenom zboru u rodnom Nutbushu u Tennesseeju, no svima je bilo jasno da je riječ o iznimnom talentu prvi put kad je kročila na pozornicu.

Ike i Tina Turner Ike i Tina Turner (Foto: Profimedia)

Na prvu joj se svidio Raymond Hill iz Ikeove prateće grupe Kings of Rhythm i s njim je ubrzo ostvarila strastvenu vezu. No saksofonist nije bio zainteresiran za nešto ozbiljnije te ju je ostavio nakon što mu je rodila sina Raymonda Craiga 29. kolovoza 1959. godine.

Za Annu Mae razočaranje je bilo sastavni dio života. Naime, majka joj je priznala da je nikad nije željela, a napustila ju je kad je imala 11 godina pobjegavši od svojeg nasilnog supruga Floyda. Dvije godine kasnije otac joj se oženio drugom ženom i odselio u Detroit, a nju i njezinu sestru Ruby poslao je u Brownsville da žive s bakom Georgeannom.

Moja bitka započela je još u majčinoj utrobi, priznala je glazbena legenda Opri Winfrey u 45-minutnom intervjuu iz 2013. godine. Patila sam tijekom cijelog djetinjstva pa sve dok se nisam razvela od Ikea.

Nasilnička veza s Ikeom Turnerom

Razočarana svojim partnerom i ostavljena s malim djetetom, osjećala je da nema previše opcija. Upravo zato započela je ljubavnu vezu s Ikeom, za kojeg je dotad imala tek bratske osjećaje.

Anna Mae Bullock, poznatija pod umjetničkim imenom Tina Turner, postala je poznata šezdesetih godina prošlog stoljeća pjevajući i plešući za grupu Ikea Turnera.

Od pratećeg vokala ubrzo je postala glavna zvijezda showa, 1960. godine rodila je sina Ronalda, a iako su javno priznali da je njihova veza daleko od savršenstva, okrunili su je brakom u Meksiku 1962. godine, no on im nije bio priznat jer je Ike već bio u legalnom braku s drugom ženom.

Zahvaljujući kemiji na pozornici i gustom rasporedu nastupa Ike i Tina postali su glazbena senzacija u Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Obrada pjesme Creedence Clearwatera "Proud Mary'' postala je njihov najveći hit, koji su prodali u više od milijun primjeraka i za koji su osvojili prestižnu nagradu Grammy.

Kad je Tina počela razmišljati o solokarijeri, Ike ju je prvi put udario. U intervjuu za Spin magazine iz 1985. godine Ike je šokirao mnoge svojim priznanjem: Da, udarao sam je, ali nisam je udario više nego što prosječni muškarac tuče svoju ženu.

Što ljubav ima s tim?

Uvijek me udarao u glavu, priznala je Tina u iskrenom razgovoru s Oprom Winfrey te je otkrila da se morala podvrgnuti plastičnoj operaciji nosa jer joj je bio slomljen previše puta. S njim je ostajala zbog djece, ali i zbog toga što joj uopće nije davao novac jer je htio da bude ovisna o njemu.


Kako se pogoršavala njegova ovisnost o kokainu, tako se povećavao i intenzitet napada. Cipelom ju je istukao tijekom vožnje u limuzini do hotela u Dallasu u srpnju 1976. godine. Bila je to kap koja je prelila čašu. Natečena lica i raskrvavljene usnice, iskrala se iz njihove hotelske sobe sa samo 36 centa u džepu te odlučila pobjeći. Zatražila je razvod sljedećeg dana.

O svojem životu i nasilju koje je pretrpjela od Ikea progovorila je u autobiografiji "I, Tina" iz 1986. godine, prema kojoj je snimljen i hvaljeni film "Što ljubav ima s tim", u kojoj je glavnu ulogu utjelovila Angela Bassett.

Tina Turner Tina Turner (Foto: Afp)

Nakon što je napustila Ikea, Tina je počela graditi svoju glazbenu karijeru ispočetka. Iako su prve godine bile teške, upornost joj se isplatila 1984. godine, kad je objavila svoj treći soloalbum "Private Dancer".

Drugi singl ''What's Love Got to Do with it'' dosegao je broj 1 na američkoj ljestvici singlova Hot 100, a nova je zvijezda rođena.

Jennifer Lopez 50. rođendan Jennifer Lopez: Od spavanja na podu do statusa neumorne dive

Ostalo je, kažu, povijest. Tina Turner u svojoj je karijeri snimila deset studijskih albuma, dobitnica je osam nagrada Grammy, pojavila se u nekolicini hvaljenih filmova, a nalazi se i u Rock and Roll Kući slavnih.

Živjela je u Švicarskoj sa svojim 16 godina mlađim suprugom Erwinom Bachom, s kojim je bila u vezi duže od tri desetljeća.

Tina Turner i Erwin Bach Tina Turner i Erwin Bach (Foto: Profimedia)

Ponekad se moraš odreći svega kako bi se očistio. Ako si nesretan s bilo čime, ako te nešto unesrećuje, riješi se toga. Otkrit ćeš da si svoj tek onda kad si slobodan, govorila je Tina Turner.

Izgubila dva sina

Pjevačica je za života ostala bez svoja dva sina. Tinin sin Ronnie preminuo je u dobi od 62 godine, u prosincu 2022., od komplikacija povezanih s rakom debelog crijeva. Njezin prvi sin Craig preminuo je 2018. godine.

Moj najtužniji majčinski trenutak. 19. srpnja 2018. rekla sam posljednje zbogom svom sinu Craigu Raymondu Turneru, kada sam se okupila s obitelji i prijateljima kako bismo prosuli njegov pepeo uz obalu Kalifornije. Imao je 59 godina kad je tako tragično umro, ali on će uvijek biti moje dijete, napisala je nakon sinove smrti Tina Tina Turner na pozornici Tina Turner na pozornici (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju