Kada djeca ne mogu u knjižnicu, knjige i priče dolaze k njima. Dosjetila se toga Marija Bratonja, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i diplomirana knjižničarka te ujedno autorica bloga Mali čitači.

Šareni naslovi za svaki uzrast, tečno i izražajno čitanje, topli glas koji djecu uvodi u čaroban svijet priča – sve je to samo dio inicijative koju je pokrenula ova Slavonka. Kao mami, profesorici i knjižničarki s velikim iskustvom čitanja priča najmlađima, palo joj je na pamet da uljepša ove dane djeci, ali i roditeljima koji možda ne stignu sami čitati priče svojoj djeci.

Ideja je nastala u trenutku. Vidjela sam na društvenim mrežama objave kako će jedno dječje kazalište imati online predstave, kako se nude razni filmovi za besplatno gledanje i pomislila: zašto ne bih čitala neke naše slikovnice ako za to postoji interes?

Marija je odlučila čitati priče za najmlađe u svojim videima.

Djeca idućih dana neće ići u vrtiće i škole i znam da ni njima, a ni roditeljima nije lako biti zatvoren u stanu, kući ili dvorištu i ne imati izravne socijalne kontakte s drugim ljudima i djecom. Ovo je moj mali doprinos, samo nekoliko minuta dnevno, ali nadam se da roditeljima donese nekoliko minuta odmora, a klincima nekoliko minuta zabave, kaže nam Marija.

Kako funkcionira biranje i čitanje priča?

Prijepodne ponudim dva naslova koja moji klinci izaberu, sačekam rezultate glasovanja na Facebooku i Instagramu, te poslijepodne oko 17 sati pročitam slikovnicu koja je dobila najviše glasova i postavim video, kaže nam.

Prvi dojmovi

S obzirom na reakcije na samu ideju, poruke koje sam dobila i komentare nakon prvog čitanja, kada je odabrana knjiga Sretno srce koju je napisala Nina Vađić, a ilustrirala Ana Kadoić, mislim da je Pričaonica izvrsno prihvaćena. Planiram da traje svakodnevno dok nema nastave i dok su vrtići zatvoreni, ali tko zna, možda nastavim i nakon toga, zaključuje Marija.

Marijina čitanja priča možete pratiti svaki dan na njezinim društvenim mrežama, a sada je otvorila i YouTube kanal.

Za početak poslušajte kako zvuči prva od priča u nizu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju