Princeza Charlene od Monaka prekršila je tradiciju kada se na privatnoj audijenciji kod pape Franje u srijedu pojavila u crnoj haljini koja otkriva dio ramena. Papu je u Vatikanu posjetila u društvu supruga, princa Alberta.

Galerija Princeza Charlene od Monaka na audijenciji kod Pape - 6 Princeza Charlene od Monaka na audijenciji kod Pape - 3 Princeza Charlene od Monaka na audijenciji kod Pape - 2 +4 Princeza Charlene od Monaka na audijenciji kod Pape - 1

Uobičajeni protokol, naime, nalaže da žene na audijenciju dolaze u skromnim, crnim haljinama, pokrivenih ramena, osobito ako je audijencija u zatvorenom prostoru. Nekada je obavezan dio protokola bio i veo, ali s godinama je došlo do popuštanja ovog pravila.

Također, postoji i iznimka, odnosno "privilegija bijele boje" prema kojoj katoličke kraljice i princeze na na privatne audijencije, kanonizacije, beatifikacije i posebne mise smiju nositi bijelu boju.

Ipak, dame koje imaju ovu privilegiju ne koriste je svaki put što je odabirom crne haljine potvrdila princeza Charlene.

Princeza Charlene od Monaka na audijenciji kod Pape - 2 Protokol nalaže da žene na udijenciju kod pape dolaze pokrivenih ramena (Foto: Profimedia)

Gornji dio i rukavi njezine haljine s lađa izrezom napravljeni su od prozirnog materijala. Haljina midi dužine stegnuta je u struku dok se donji dio širi u suknju A-kroja. Princeza je uz haljinu nosila i crni veo te krunicu za zlatnim križem, kao i bež salonke na visoku potpeticu.

Princeza Charlene od Monaka na audijenciji kod Pape - 5 Princ Albert i princeza Charlene s papom Franjom (Foto: Profimedia)

Inače, princeza Charlene rođena je i odrasla u protestantskoj obitelji, ali je postala rimokatolik u travnju 2011. godine. Govoreći o preobraćenju, rekla je da je odluku donijela jer je pronašla snagu u vjeri, kao i da je to dio tradicije obitelji Grimaldi.

Slika nije dostupna Audijencija kod Pape: Zašto je Sanja Musić Milanović nosila crnu, a kraljica Letizia bijelu haljinu?

Princeza Charlene u predivnoj zelenoj haljini - 1 Princeza Charlene: Zelena haljina i zlatne sandale za izdanje kojem je nemoguće naći manu

Ovo nije njezin prvi posjet Vatikanu. Na susret s Papom 2016. godine stigla je u potpuno bijeloj kombinaciji, kao jedna od sedam osoba kojima je dopušteno nositi tu boju tijekom susreta s papom Franjom.

Na audijenciji 2016. godine nosila je bijelu kombinaciju Na audijenciji 2016. godine nosila je bijelu kombinaciju (Foto: Profimedia)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju