Uz ime Meghan Markle u posljednje se vrijeme često dodaju epiteti najveće kršiteljice kraljevskih tradicija. No tek rijetki se sjećaju i znaju da je svojim ponašanjem mnogo više prašine podigla njezina svekrva – princeza Diana.

Do vjenčanja princeze Diane i princa Charlesa koje se dogodilo 29. srpnja 1981. godine u katedrali sv. Pavla u Londonu, dame su se zavjetovale svojim muškarcima da će ih slušati i podrediti se njihovim željama.

Naime, od 1662. godine držale su se pravila iz anglikanske "Knjige zajedničkih molitava", odnosno zavjeta koji ističe da će žene voljeti, njegovati i slušati svoje partnere do smrti (eng. to love, cherish and to obey till death us do part).

Engleska riječ “obey” nije se našla u zavjetima princeze Diane. Prema članku New York Timesa iz 1981. godine Diana je prva osoba u britanskoj kraljevskoj obitelji koja ju nije izgovorila tijekom svojeg vjenčanja.

Lady Diana Spencer odlučila je da na svojem vjenčanju neće obećati kako će se podrediti princu Charlesu, New York Times je pisao uoči svadbe godine što je izazvalo brojne javne rasprave. Tradicionalisti su bili zgroženi takvom odlukom.

Objašnjenje za ovaj čin vrlo je jasno. Princeza nije željela javno odašiljati poruku da je njezin suprug dominantan u vezi, a s time se u konačnici složio i Charles. Iako je takvo kršenje kraljevskih tradicija izazvalo kontroverze na dvoru, ali i u britanskim medijima, s vremenom je rođeno novo pravilo.

Slijedeći njezin primjer, riječ obey nije se našla ni u zavjetima Catherine Middleton tijekom vjenčanja za princa Williama, a nije je izgovorila ni vojvotkinja od Sussexa princu Harryju.

Pogledajte i osvetničku haljinu princeze Diane kojom je poručila Charlesu "vidi što propuštaš":

Osvetnička haljina kojom je princeza Diana poručila Charlesu: "Vidi što propuštaš!"