Uz ime Meghan Markle često se dodaju epiteti najveće kršiteljice kraljevskih tradicija. No tek rijetki se sjećaju i znaju da je svojim ponašanjem mnogo više prašine podigla njezina svekrva – princeza Diana.

Galerija Vjenčanje princeze Diana i princa Charlesa Vjenčanje princeze Diana i princa Charlesa Vjenčanje princeze Diana i princa Charlesa +1 Vjenčanje princeze Diana i princa Charlesa

Do vjenčanja princeze Diane i princa Charlesa koje se dogodilo 29. srpnja 1981. godine u katedrali sv. Pavla u Londonu, dame su se zavjetovale svojim muškarcima da će ih slušati i podrediti se njihovim željama.

Naime, od 1662. godine držale su se pravila iz anglikanske "Knjige zajedničkih molitava", odnosno zavjeta koji ističe da će žene voljeti, njegovati i slušati svoje partnere do smrti (eng. to love, cherish and to obey till death us do part).

Vjenčanje princeze Diana i princa Charlesa Vjenčanje princeze Diana i princa Charlesa (Foto: Profimedia)

Engleska riječ “obey” nije se našla u zavjetima princeze Diane. Prema članku New York Timesa iz 1981. godine Diana je prva osoba u britanskoj kraljevskoj obitelji koja je nije izgovorila tijekom svojeg vjenčanja.

Lady Diana Spencer odlučila je da na svojem vjenčanju neće obećati kako će se podrediti princu Charlesu, New York Times je pisao uoči svadbe godine što je izazvalo brojne javne rasprave. Tradicionalisti su bili zgroženi takvom odlukom.

Njezine riječi su bile "to love him, comfort him, honor and keep him, in sickness and in health".

Catherine Middleton odala je počast princezi Diani Dirljiva posveta princezi Diani na Archiejevu krštenju koju su primijetili samo rijetki

Objašnjenje za ovaj čin vrlo je jasno. Princeza nije željela javno odašiljati poruku da je njezin suprug dominantan u vezi, a s time se u konačnici složio i Charles. Iako je takvo kršenje kraljevskih tradicija izazvalo kontroverze na dvoru, ali i u britanskim medijima, s vremenom je rođeno novo pravilo.

Slijedeći njezin primjer, riječ obey nije se našla ni u zavjetima Catherine Middleton tijekom vjenčanja za princa Williama, a nije je izgovorila ni Meghan Markle princu Harryju.

Vjenčanje princeze Diana i princa Charlesa Vjenčanje princeze Diana i princa Charlesa (Foto: Profimedia)

Pogledajte i osvetničku haljinu princeze Diane kojom je poručila Charlesu "vidi što propuštaš":

Princeza Diana: Haljina koja je uvela novu moćnu modnu kategoriju Princeza Diana u Serpentinskoj galeriji 29. lipnja 1994. godine Princeza Diana u kreaciji Christine Stambolian Princeza Diana u osvetničkoj haljini 1994. godine +0 Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, a formalno razveli u kolovozu 1996.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju