Mediteranska prehrana usredotočena na zdrave prehrambene navike popularizirane u zemljama koje graniče sa Sredozemnim morem dugi je niz godina proglašavana najboljom i najkvalitetnijom, a sada je dobila veliku konkurenciju.

Novi popularni rođak mediteranske prehrane zove se atlantska prehrana, a inspirirana je hranom koja se konzumira na području Španjolske i Portugala, zemalja koje imaju bogatu i kopnenu i morsku raskoš namirnica.

S obzirom na to da se i Hrvatska može podičiti vrlo sličnim prehrambenim bogatstvom te hrana koja dominira atlantskim načinom prehrane nipošto nije strana ni nama i vrlo ju je lako nabaviti, nije loše upoznati se s principima, ali i benefitima koje obroci inspirirani njime donose.

Svježa riba, ali i umjerena konzumacija peradi te kvalitetnog crvenog mesa, mliječnih proizvoda i obilja sezonskih mahunarki i ostalog povrća temelji su novog zdravog prehrambenog trenda.

Dok mediteranska prehrana ne spominje toliko meso i mliječne proizvode, atlantska je tu puno fleksibilnija i praktičnija. Naime, bitno je jesti ono što je sezonsko i dostupno u kraju u kojemu se živi, a ako ste u području u kojemu je lakše doći do svježeg i provjerenog mesa, nego ribe, naravno da se i ono može umjereno uklopiti u prehranu.

Također, nije stavljen veto ni na crveno meso, njegova povremena konzumacija povoljno utječe na razine željeza u organizmu, a taj je mineral jedan od najbitnijih.

Više cjelovitih žitarica i više škrobnih namirnica, posebno krumpira, specifični su za ovaj tip prehrane. Dakako da je ključno jesti puno raznovrsnog povrća, posebice zelenog lisnatog, ali Španjolci i Portugalci, jednako kao i mi, vole svoj krumpir, i to na sto načina pa odricanje od njega nije opcija.

Zašto bi i bilo kada krumpir obiluje vitaminom B6, sadrži i dosta vitamina C i D, ali i magnezij, željezo i kalij.

Spoj gurmanske i zdrave prehrane

Za sve nas koji uz veliku želju za uvođenjem zdravije prehrane i navika ne možemo zatomiti svoju gurmansku i hedonističku stranu, ovaj je način prehrane jednostavniji za usvojiti od nešto strožeg mediteranskog, a prednosti za zdravlje svejedno će biti velike.

.

Ovakav će raznovrstan prehrambeni režim povoljno djelovati na zdravlje kardiovaskularnog sustava, regulaciju šećera u krvi, ali i na razinu zdravog kolesterola.

Obilje ribe, mahunarki i povrća, uz povremene mesne obroke, krumpir, mliječne proizvode, ali i male užitke poput čaše dobrog vina recept je kojeg se u našem podneblju puno lakše pridržavati jer svako „ne smijem“ utječe na to da upravo za tom hranom najviše žudimo, posebno kada na nju nailazimo na gotovo svakom stolu.

Osim prehrambenog aspekta, važan je i onaj društveni i obiteljski. Srčani i srdačni Portugalci i Španjolci vole obiteljske obroke pune smijeha, razgovora i druženja, a svaka hrana koja se dijeli s dragim osobama i jede s osmijehom na licu, odmah je zdravija i za naše mentalno stanje.

Uz osjećaj ugode i sreće tijekom obroka neizostavno ide i comfort food, a ono što atlantska prehrana ističe kao ultimativni broj jedan u ovoj kategoriji tople su i krepke juhe.

Nutritivna vrijednost namirnica i sve ono što one čine za naše tijelo na prvom je mjestu, no hrana je tu i da se dijeli, sprema s ljubavlju i čini što ukusnijom kako bi bila i gastronomski i obiteljski užitak, a to je nešto što je i Hrvatima vrlo važno.

Zdravi obrok Osam savjeta kako jesti zdravije i to bez odricanja

Tjestenina s umakom Intuitivna prehrana: Možemo li jesti ono što naše tijelo samo traži – i mršavjeti?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju