Kad se temperature u termometru spuste, u potrazi smo za ukusnim i krepkim jelima na žlicu koja će nas zagrijati i zasititi.

Ako se pritom spremaju od lako dostupnih i cjenovno prihvatljivih namirnica – tim bolje, a pogotovo na kraju siječnja, kada pazimo na svaki cent.

Donosimo vam recept za ukusno i kremasto varivo od krumpira i ponešto smrznutog povrća (ili povrća iz hladnjaka koje trebate potrošiti), a za koje sve sastojke već vjerojatno imate kod kuće.

Najbolje od svega? Za pripremu će vam biti potrebno tek oko pola sata.

Krumpir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu. Bogat je izvor ugljikohidrata i vlakana, vitamina B, magnezija, kalija i fosfora. Ne sadrži masnoće i kolesterol, a u kuhanom obliku (bez dodavanja ulja) ima manje kalorija od kruha, riže ili tjestenine.

Sastojci za varivo od krumpira:

  • 1 kg krumpira
  • 500 ml vode
  • 300 g smrznutog povrća (grašak, mrkva)
  • 250 ml mlijeka
  • 30 g brašna
  • 1 luk
  • 1 povrtna kocka
  • 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje

Priprema kremastog variva od krumpira:

  1. Ogulite krumpir i narežite ga na kocke veličine oko dva centimetra.
  2. U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša pa dodajte krumpir. Dobro promiješajte.
  3. Podlijte krumpir toplom vodom u kojoj ste rastopili jednu povrtnu kocku.
  4. U mlijeku razmutite brašno i stavite sa strane.
  5. Kuhajte krumpir dok ne omekša. Smanjite temperaturu, a potom umiješajte pripremljeno brašno i mlijeko te smrznuto povrće. Zakuhajte varivo.
  6. Začinite ga sa solju, paprom, češnjakom u prahu i mediteranskom mješavinom začina i pustite da se zgusne.
  7. Kada je povrće skuhano do kraja, a varivo postane kremasto, spremni ste za posluživanje. Na kraju možete dodati i malo vrhnja ili naribanog sira.

Isprobajte i ove recepte za cjenovno prihvatljiva jela:

Varivo od leće Ručak za 20-ak kuna: Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja

Ilustracija variva od kupusa Recept za fino varivo koje ćete skuhati u pola sata

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju