Spavate nekoliko sati, posao vas izluđuje, a kada se napokon vratite kući, spotičete se o cipele koje je vaš suprug ostavio u hodniku, iste one za koje ga već tjedan dana molite da ih skloni. Zvuči poznato?

S tim se susrela i Chanel Dukan, certificirana planerica života i suosnivačica Healthy Minds NYC, te bračna i obiteljska savjetnica. Također je autorica knjige Life Starts Now: How to Create the Life You've Been Waiting For.

Udana je i ima malog sina i zna da nije uvijek lako usredotočiti se na širu sliku braka kada dođu stresni trenuci.

Evo što savjetuje kada su u pitanju odnosi u braku ili vezi. Što nikako ona ne bi rekla svome suprugu?

1. Nikada ne pereš suđe.

Tajna kako natjerati svog supružnika da učini ono što želite je izbjegavanje riječi 'uvijek' ili 'nikada'. Te riječi djeluju generalizirano i odbacuju svaki napor koji je druga osoba uložila. Umjesto toga, izgovorite rečenice koje će pokazati kako se vi osjećate i što biste željeli. Na primjer: Voljela bih da mi više pomažeš s pranjem suđa. Tako se on neće osjećati napadnuto, nego se usmjerujte i na ponašanje koje se nadate vidjeti.

2. Lijen si.

Čim se moj muž vrati kući s posla, baci svoju radnu odjeću kraj ulaznih vrata. Izluđuje me gledanje odbačenih cipela i košulja kako se gomilaju po dnevnoj sobi. Iako sam ga tisuću puta zamolila da pokupi svoju prljavu odjeću, pazim da njegovu naviku nikada ne pripišem karakternoj mani. Kada negativno procjenjujemo partnerov karakter izvan trenutnih pogrešaka, ulazimo u opasnu zonu prezira.

3. Ti si kriv za sve.

Kada vremena postanu teška ili kada se osjećamo loše, lako je poželjeti prebaciti krivnju. No ozdravljenje odnosa počinje kada preuzmemo odgovornost za bilo koji dio, veliki ili mali, kojim smo osobno pridonijeli problemu. Recimo, kasnili ste, zbog čega je on požurio, a kasnije i zaboravio karte za koncert. Kada nismo voljni priznati da druga osoba nije u potpunosti odgovorna za sukob, kočimo pomirenje.

Treba se usmjeriti na ponašanje,i ne ga pripisivati nečijoj osobnosti.

4. Možda bismo se trebali razvesti.

Brak može biti izazovan i ima dana kada se više čini kao posao nego zadovoljstvo. Ali koliko god teško bilo, pazim da nikad ne spomenem riječ razvod. Onog dana kad smo rekli 'da', obvezali smo se da ćemo prebroditi svaku oluju zajedno. Korištenje riječi 'razvod' stvara pukotinu u sigurnim temeljima našeg braka. Moj muž mora znati da ću ga izabrati i kada stvari nisu ružičaste i da ćemo se zajedno boriti za budućnost.

5. Pa, glupo je što se tako osjećaš.

Najveći dar koji možemo dati drugom ljudskom biću je dar empatije. To je kada izađemo iz vlastitih sebičnih odgovora ili potreba i pokušamo razumjeti što bi moglo uzrokovati da se netko drugi osjeća onako kako se osjeća. Nikada ne želim da se emocije mog muža odbace. Čak i kad se ne slažem s njegovim osjećajima, pokušavam poštovati odakle dolaze i svoju frustraciju pretvoriti u znatiželju da shvatim kako mogu ostati u našem timu.

Žena s vjenčanim prstenom Više od 3000 Hrvatica priznalo: Što bismo napravile da nas suprug prevari?

Slika nije dostupna test

6. Ja više zarađujem, pa je moja karijera važnija.

Vrijednost pojedinca nije vezana uz profesiju ili prihod. Lako je osjetiti da onaj tko kući donese najveću plaću ima najveći utjecaj. Međutim, postoji mnogo načina da doprinesete kućanstvu. Moj suprug i ja znamo da svatko od nas ima jedinstvenu svrhu. Poštujemo oba naša doprinosa našem životnom stilu i zajednički ulažemo u naše individualne ambicije, bez obzira na novčani povrat za svaki. Na taj smo način jedno drugome vrijednost u postizanju životnih ciljeva, a ne suparnici.

Slažete li se?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju