Kada žena postane majka, cijeli se njezin svijet mijenja, ništa više nije isto. Koliko teško i izazovno majčinstvo može biti, bez obzira na to koliko dijete ima godina, dobro zna i mama Wendy Wisner. Ipak, jedna prijateljičina rečenica pomogla joj je i kada je majčinstvo bilo najteže.


Nedavno sam s prijateljicom, koja je također mama, razgovarala o odgajanju starije djece (jednako je teško kao i odgajanje male djece, ali na drukčiji način). Razgovarale smo o tome kako je teško dobiti dobar savjet u toj fazi roditeljstva i kako je lako biti nesiguran vezano za to donosiš li dobre odluke za svoju djecu.

'Sjećaš li se što smo govorile jedna drugoj dok su naša djeca bila bebe?' pitala me.

Sjećala sam se. Zapravo mi je odmah sinulo.

Kad su naša djeca, sada stari između osam i 12 godina, bila male bebe, kad nismo znale držimo li ih previše ili premalo, kad smo konstantno dobivale savjete koje nismo tražile od rodbine, pa čak i stranaca, kad se svaki dan činilo kao da se više nikada nećemo osjećati svoje, postojale su tri riječi koje smo govorile jedna drugoj, a koje bi nekako sve popravile:

'Radiš ispravnu stvar.'

Te riječi nisu nudile nikakav konkretan, određen savjet, poput toga koliko često treba dojiti, kad će naša djeca biti spremna za krutu hranu ili što odgovoriti dosadnim neznancima koji su nas stalno pitali spavaju li naša djeca cijelu noć. Nisu imale veze s time što bismo ili ne bismo trebale raditi.

Bila je to jednostavna potvrda toga da što god smo radile, bilo je ono što bismo trebale raditi. Zašto? Jer mi smo roditelji, poznavale smo naše bebe najbolje i mi smo te koje bi trebale odlučivati o takvim stvarima – nitko drugi. Bilo je to priznanje nečemu što nijedan drugi roditelj, stručnjak, knjiga ili doktor nije mogao osporiti: našem roditeljskom instinktu.

'Mantra' poput ove 'radiš ispravnu stvar' te prijatelji i rodbina koji uvažavaju vaše izbore i odluke, stvarno daju snagu kada ste majka



Koliko često novim roditeljima netko kaže da vjeruju svojem instinktu, da su oni stručnjaci za svoje dijete? Niti približno dovoljno, iako je to čista istina. Naravno, ima dovoljno mjesta za savjet, zdravstvene stručnjake i stručnjake za sigurnost. Zdravlje i sigurnost bebe na prvom su mjestu i nemaju svi novi roditelji sve informacije.

Ali kada je riječ o roditeljstvu, to je isključivo vaša stvar i ne dozvolite da vam itko govori drugačije.
Sve najčešće debate vezane za rano djetinjstvo (dojenje ili bočica, spavanje s roditeljima ili ne, odlazak na posao ili rad od kuće) nemaju samo jedan odgovor. I u većini slučajeva, što god izabrali, obično sve na kraju ispadne dobro.

Novi roditelji stres više osjećaju zbog sumnje u same sebe i zbog toga što ih drugi osuđuju. 'Mantra' poput ove 'radiš ispravnu stvar' te prijatelji i rodbina koji uvažavaju vaše izbore i odluke, stvarno daju snagu.

Svi se mi trudimo najviše što možemo, pronalazimo vlastiti put i pokušavamo raditi ono što je najbolje za našu djecu. Kod svakoga je to drukčije, ali moramo vjerovati da kakve god odluke donijeli kao roditelji, djeca će biti dobro, a i mi.

Za nas koji imamo veću djecu, ove su riječi jednako važne, ako ne i važnije. Mame veće djece ne dobivaju ni približno dovoljno savjeta koliko bi trebale i tek nekolicina nas govori o tome koliko je roditeljstvo i dalje teško.

Ali i dalje vrijedi ista istina. U kojoj god fazi roditeljstva bili, koliko god izbezumljujućih trenutaka imali svaki dan, zapamtite da ste vi roditelj. Vi poznajete sebe i svoje dijete najbolje. I obećavam: djeca će biti dobro.


Tekst preuzet sa stranice mom.me.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju