Kontracepcijske pilule, osim sprečavanja neželjene trudnoće, najčešće se uzimaju zbog neredovitih i obilnih menstruacija. Hoće li se one vratiti nakon što pilulu prestanete piti? Doznajte kojih se to sedam promjena dogodi u ženskom tijelu kada prestanete piti kontracepcijske pilule.

 

1. Bolne menstruacije i grčevi

Bolna menstruacija jedan je od glavnih razloga zbog kojeg žene odluče piti kontracepcijske pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove tijekom menstrualnog ciklusa. Budući da pilula svojim sastavnim hormonima utječe na sprečavanje ovulacije, bez nje je moguće osjećati posljedice ovulacije, odnosno neugodne bolove i grčeve.

Bolne menstruacije jedan su od glavnih razloga zbog kojeg žene odluče piti kontracepcijske pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove prilikom menstrualnog ciklusa.

2. Gubitak kilograma

Uz neke kontracepcijske pilule žene mogu dobiti na tjelesnoj težini, ali tu se prvenstveno radi o nakupljanju tekućine. Ipak, sve nove pilule koje postoje na tržištu ne dovode do toga. U slučaju da žena dobije na tjelesnoj težini više od tri kilograma u 6 mjeseci, mijenjamo pilule ili ih ukidamo uz uvjet da su sve ženine navike ostale iste, prehrambene i slično, napominje dr. med. Danijela Lučić, specijalistica ginekologije. Prestankom uzimanja pilule moguć je gubitak kilograma zbog smanjenja apetita uzrokovanog hormonskim promjenama.

Kontracepcijske tablete Obratite pažnju: Dva znaka da uzimate krivu kontracepcijsku pilulu

3. Manje grudi

Grudi su uvijek ljepše i veće uz kontracepcijske pilule u bilo kojoj kombinaciji, kaže dr. Lučić. To se događa jer grudi reagiraju na komponente estrogena i progesterona u pilulama. Nakon prestanka uzimanja pilule nije neobično ako se grudi vrate na staru veličinu.

4. Obilniji iscjedak

Budući da pilula sprečava ovulaciju, dolazi i do proizvodnje manje količine vaginalnog iscjetka. Nakon prestanka uzimanja pilule iscjedak opet može biti obilniji. Ipak, treba uzeti u obzir i izgled samog iscjetka, čija se boja, miris i struktura mogu promijeniti i zbog upalnih procesa.

Također može doći do pojačanog iscjetka s tragovima sukrvice, dodaje dr. Lučić.

5. Pojava akni

Neke žene kao razlog uzimanja kontracepcijskih pilula navode i akne. Jedna od nuspojava prestanka njihova uzimanja može biti i povratak akni zbog hormonalnog poremećaja koji je uglavnom posljedica povećanog nivoa testosterona.

Hitnu kontracepciju, odnosno pilulu za dan poslije treba uzeti pažljivo Bez panike: Što napraviti ako preskočite kontracepcijsku tabletu?

6. Povećana mogućnost trudnoće

Po prestanku korištenja pilula u prvih šest mjeseci pojačana je mogućnost trudnoće, pa se obvezno treba paziti, napominje dr. Lučić.

7. Neredovite i obilne menstruacije

Upravo su neredovita i obilna krvarenja te anemija jedan od najčešćih razloga zbog kojeg ženama dajemo pilule. Po prestanku uzimanja pilule ona se opet mogu javiti, zaključuje napominje dr. med. Danijela Lučić, specijalistica ginekologije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju