Kontracepcijske pilule, osim sprečavanja neželjene trudnoće, najčešće se uzimaju zbog neredovitih i obilnih menstruacija. Hoće li se one vratiti nakon što pilulu prestanete piti? Doznajte kojih se to sedam promjena dogodi u ženskom tijelu kada prestanete piti kontracepcijske pilule.

1. Bolne menstruacije i grčevi
Bolna menstruacija jedan je od glavnih razloga zbog kojeg žene odluče piti kontracepcijske pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove tijekom menstrualnog ciklusa. Budući da pilula svojim sastavnim hormonima utječe na sprečavanje ovulacije, bez nje je moguće osjećati posljedice ovulacije, odnosno neugodne bolove i grčeve.

Bolne menstruacije jedan su od glavnih razloga zbog kojeg žene odluče piti kontracepcijske pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove prilikom menstrualnog ciklusa.

2. Gubitak kilograma
Uz neke kontracepcijske pilule žene mogu dobiti na tjelesnoj težini, ali tu se prvenstveno radi o nakupljanju tekućine. Ipak, sve nove pilule koje postoje na tržištu ne dovode do toga. U slučaju da žena dobije na tjelesnoj težini više od tri kilograma u 6 mjeseci, mijenjamo pilule ili ih ukidamo uz uvjet da su sve ženine navike ostale iste, prehrambene i slično, napominje dr. med. Danijela Lučić, specijalistica ginekologije. Prestankom uzimanja pilule moguć je gubitak kilograma zbog smanjenja apetita uzrokovanog hormonalnim promjenama.3. Manje grudi

Grudi su uvijek ljepše i veće uz kontracepcijski pilule u bilo kojoj kombinaciji, kaže dr. Lučić. To se događa jer grudi reagiraju na komponente estrogena i progesterona u pilulama. Nakon prestanka uzimanja pilule nije neobično ako se grudi vrate na staru veličinu.

4. Obilniji iscjedak
Budući da pilula sprečava ovulaciju, dolazi i do proizvodnje manje količine vaginalnog iscjetka. Nakon prestanka uzimanja pilule iscjedak opet može biti obilniji. Ipak, treba uzeti u obzir i izgled samog iscjetka, čija se boja, miris i struktura mogu promijeniti i zbog upalnih procesa.

Također može doći do pojačanog iscjetka s tragovima sukrvice, dodaje dr. Lučić.

5. Pojava akni
Neke žene kao razlog uzimanja kontracepcijskih pilula navode i akne. Jedna od nuspojava prestanka njihova uzimanja može biti i povratak akni zbog hormonalnog poremećaja koji je uglavnom posljedica povećanog nivoa testosterona.

6. Povećana mogućnost trudnoće
Po prestanku korištenja pilula u prvih šest mjeseci pojačana je mogućnost trudnoće, pa se obvezno treba paziti, napominje dr. Lučić.

7. Neredovite i obilne menstruacije
Upravo su neredovita i obilna krvarenja te anemija jedan od najčešćih razloga, zbog kojeg ženama dajemo pilule. Po prestanku uzimanja pilule ona se opet mogu javiti, zaključuje napominje dr. med. Danijela Lučić, specijalistica ginekologije.