Mnoge žene koriste kontracepijsko sredstvo u obliku pilule. No, neke pilule se razlikuju od drugih te ne postoji univerzalna pilula koja odgovara baš svim ženama. Provjerite u članku kako pronaći onu koja će vam odgovarati te kako saznati uzimate li pogrešnu pilulu.

1. Glavobolje, nadutost i blago krvarenje

Vrijeme je za promjenu ako imate simptome poput česte glavobolje, redovno imate blago krvarenje tijekom onih dana kada nemate mjesečnicu ili osjećaja nadutosti te ti simptomi neprestano traju nakon što ste više od tri mjeseca na određenoj piluli.

2. Negativne nuspojave

Neke žene su jednostavno sklonije nuspojama od drugih žena, a to zapravo ovisi o osjetljivosti na hormone. Stoga će neke osjetiti drugačije simptome s različitim negativnim manifestacijama. Ako osjećate da nešto ne valja, obratite se doktoru.

No, s obzirom na to da ne postoji jedinstveni znanstveni način kako odmah utvrditi što kome odgovora, jednostavno morate u dogovoru sa svojim liječnikom isprobati nove pilule kako biste saznali koja je najbolja za vas i vaš organizam.

Hitnu kontracepciju, odnosno pilulu za dan poslije treba uzeti pažljivo Hitna kontracepcija: 7 najvažnijih činjenica o piluli za dan poslije

Unatoč tome što mnogi mislile kako pilula uzrokuje debljanje, to nije točno. Zapravo, odgovarajuće pilule imaju i pozitivne nuspojave za žene. Tako mogu pomoći pri smanjenju krvarenja, ublažavanju menstrualnih grčeva te pri pojavi akni.

Ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić navodi kako ginekolozi već više godina pri propisivanju određene vrste hormonalne kontracepcije nastoje individualizirati pristup po principu - svakoj ženi njezina pilula.

Trudnica Čuvanje trudnoće: Šest (ne)poznatih istina važnih za trudnice

Na sreću, na našem tržištu sada postoje razni hormonalni kontraceptivi tako da možemo preporučiti onu pilulu koja pojedinoj ženi najbolje odgovara prema njenoj dobi, njenim željama i potrebama. Procjenjujemo rizike i nuspojave nastojeći nuspojave umanjiti i tako povećati ženinu suradljivost i jasno ženino zadovoljstvo, nadodaje Grujić.

Ako se osjećate nelagodno na piluli koji trenutno uzimate, nemojte se ustrčavati već nazovite svoje ginekologe jer vrsta kontraceptiva se može mijenjati dok se ne nađe najbolji preparat za pojedinu djevojku, odnosno ženu.

Također, dr. Grujić kaže da dobrobiti hormonalnih kontraceptiva uvelike nadmašuju moguće rizike i svakako su jedan od najboljih načina kontracepcije za žene bilo koje dobi, naročito adolescentice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju