Znate li što to prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama moramo u svakom trenutku imati u svom automobilu?

Iako mnogi od nas znaju što sve čini obveznu autoopremu, ipak nam se dogode situacije kada je nemamo u svom automobilu

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozila u prometu moraju imati ispravne propisane uređaje i opremu.

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vozila u prometu moraju imati ispravne propisane uređaje i opremu.

Tako je Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama propisano da motorna vozila (osim mopeda, motocikala, lakih četverocikala, četverocikala, traktora, traktorskih prikolica, prikolica s jednom osovinom, autobusa za gradski promet i vozila namijenjenih za komunalne usluge) moraju imati rezervni kotač s pripadajućom opremom koji se po potrebi može upotrijebiti.

Ovo pravilo ne vrijedi u slučaju da automobil posjeduje sigurnosti sustav za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom ili sprej, pjenu u boci pod tlakom.

Osim rezervnog kotača u automobilu uvijek moramo imati:

- standardizirani znak za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolniku ceste tj. sigurnosni trokut

- kutiju prve pomoći (za vozila prvi put registrirana u Republici Hrvatskoj u skladu s hrvatskom normom HRN 1112), osim vozila koja se uvoze i imaju ugrađenu kutiju prve pomoći u skladu s normom matične zemlje

- rezervne žarulje koje odgovaraju onom tipu vozila u kojem se nalaze (osim vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti: ksenon, neon i sl. koja ne moraju imati rezervne žarulje za ta rasvjetna tijela

Treba obratiti pažnju i na obveznu zimsku opremu.

- reflektirajući prsluk

S obzirom na to da će nam jako brzo stići i hladni te vjerojatno snježni zimski dani, treba obratiti pažnju i na obveznu zimsku opremu.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju