Prije 33 godine boy bend New Kids on the Block izdao je svoj najprodavaniji singl "Step by Step", s njihovog četvrtog studijskog albuma istog naziva. Svatko tko je u vrijeme njihove najveće slave slušao New Kids on the Block sigurno se sjeća manije koja je vladala za petoricom zgodnih mladića iz Bostona, a sigurno i dobro zna da je bend poznat i kao NKOTB.

Galerija New Kids on the Block 1990. godine New Kids on the Block 1990. godine New Kids on the Block početkom devedesetih godina +7 Backstreet Boys i New Kids on the Block 2010. na dodjeli nagrada American Music Awards

Najpopularniji boy bend svih vremena New Kids on the Block aktivan je i danas, i to u istom sastavu kao na početku. Čine ga braća Jonathan i Jordan Knight, Joey McIntyre, Donnie Wahlberg i Danny Wood. Dečki su prodali više od 80 milijuna albuma diljem svijeta te im se često pripisuju zasluge za otvaranje puta boy bendovima koji su došli nakon njih, poput Take Thata, Backstreet Boysa i NSYNC-a.

Dobitnici su dvije nagrade American Music Awards koje su osvojili 1990., a iduće godine nastupili su u poluvremenu Super Bowla, kao prva pop grupa koja je nastupila na jednom od najgledanijih sportskih događanja na planeti.

New Kids on the Block 1990. godine New Kids on the Block 1990. godine (Foto: Guliver image)

NKOTB su se razišli 1994. te se ponovno okupili 13 godina poslije. Od 2010. do 2012. nastupali su s grupom Backstreet Boys kao NKOTBSB.

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih New Kids on the Block prodavali su milijune albuma, njihova lica nalazila su se na svim mogućim proizvodima, od bilježnica i kutija za užinu do vreća za spavanje, a na svojim koncertima primali su rijeke zaluđenih obožavatelja, pretežno obožavateljica. Subotom ujutro na američkoj televiziji prikazivao se crtić s likovima inspiriranima članovima NKOTB-a, čak su i nosili njihova imena.

Počeli su kao skupina klinaca iz surovijih dijelova Bostona bez ikakve garancije za veliki uspjeh.

Srećom za njih, od početka su bili voljni da ih vodi iskusni producent Maurice Starr te bili spremni vrijedno raditi na svojoj glazbi. Nakon uspjeha koji je postigao njihov drugi studijski album "Hangin' Tough" izdan 1988. godine, članovi grupe preuzeli su aktivniju kreativnu ulogu na albumu "Step by Step", kao suautori i producenti nekoliko pjesama. Također su počeli svirati instrumente na većini svojih pjesama.

Godina 1990. bila je jedna od najboljih za NKOTB i grupa je tada bila na vrhuncu karijere. U lipnju te godine objavili su četvrti studijski album "Step by Step" kojeg je najavio istoimeni singl, koji je brzo ušao u povijest. Već prije izdavanja albuma diskografska kuća Columbia Records unaprijed je dobila narudžbe za više od dva milijuna kopija albuma – NKOTB su toliko bili popularni i traženi.

New Kids on the Block početkom devedesetih godina New Kids on the Block početkom devedesetih godina (Foto: Guliver image)

"Step by Step" dospio je na broj jedan na ljestvicama Billboard 200 te ljestvici albuma u Velikoj Britaniji, a istovremeno je na broj jedan zasjeo i naslovni singl prodan u gotovo tri milijuna primjeraka, čime je pjesma "Step by Step" postala njihov najprodavaniji singl u karijeri.
Uslijedio je još jedan hit-singl koji je dospio među deset najboljih na glazbenim ljestvicama, pjesma "Tonight", nakon čega se grupa uputila na najambiciozniju turneju u karijeri, u doba kada je bila na vrhuncu svog komercijalnog uspjeha.

U pjesmi "Step by Step", čiji jedan dio podsjeća na brojalicu, glavni vokal bio je Jordan Knight. Danny Wood pjevao je "Step 1", Donnie Wahlberg pjevao je "Step 2", Jordan Knight "Step 3", Joey McIntyre "Step 4", a Jonathan Knight pjevao je "Step 5".

Zanimljiva je i priča koja prati najveći hit New Kids on the Block, prvenstveno to da je zapravo riječ o obradi.

Naime, "Step by Step" prvo je snimila jedna druga grupa pod vodstvom producenta Mauricea Starra, koji je zaslužan i za uspjeh NKOTB-a, zvana "The Superiors". Motown Records ju je 1987. objavio kao singl, ali nije postigla uspjeh. Obrada NKOTB-a je, s druge strane, postala planetarni hit i jedan od najprodavanijih singlova općenito u 1990. godini. Pjesma je provela tri tjedna na broju jedan američke ljestvice Billboard Hot 100 te je dosegla platinastu nakladu.

Sjećate li se ove "zaraze" iz 80-ih? Tiffany je imala samo 15 godina kada je otpjevala svoj najveći hit Tiffany Darwish otpjevala je 'I Think We're Alone Now', veliki hit iz 80-ih Tiffany Darwish otpjevala je 'I Think We're Alone Now', veliki hit iz 80-ih - 7 Tiffany Darwish otpjevala je 'I Think We're Alone Now', veliki hit iz 80-ih - 4 +4 Tiffany Darwish otpjevala je 'I Think We're Alone Now', veliki hit iz 80-ih - 1

10 najljepših glumica koje su obilježile nezaboravne osamdesete Melanie Griffith u filmu Zaposlena djevojka Melanie Griffith, Tom Hanks i Bruce Willis Farrah Fawcett +7 Heather Locklear

Glazbeni spot režirao je američki redatelj Larry Jordan, a u njemu se pojavljuje i brat Donnieja Wahlberga, slavni glumac Mark Wahlberg, koji je također postigao uspješnu glazbenu karijeru.

U anketi britanskog glazbenog časopisa Smash Hits, "Step by Step" je proglašena četvrtom najboljom pjesmom ikada koju je otpjevao boy bend.

New Kids on the Block 2021. godine na dodjeli nagrada American Music Awards - 3 New Kids on the Block 2021. godine na dodjeli nagrada American Music Awards (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju