Gotovo da i nema žene koja barem jednom u životu nije posegnula za kremom protiv celulita u želji da ublaži izgled tzv. narančine kore. Osim što narušava izgled naše kože, celulit često utječe i na manjak samopouzdanja, posebice u ljetnim mjesecima.

O tome kako i zašto uopće nastaje celulit, kako ga ublažiti te koja krema odgovara kojem tipu kože, porazgovarali smo s dermatovenerologinjom Ivanom Nolom.

Da, ipak je i genetika u pitanju

Kako nam kaže dr. Nola, celulit su masne nakupine smještene između kolagenih vlakana. Takvi odjeljci masnih stanica koje s vremenom „bubre“ vrše pritisak na krvne i limfne žile smještene unutar kolagenih vlakana, što rezultira nešto sporijom cirkulacijom u tom području i „istjecanjem“ tekućine između masnih stanica.

Zato u odjeljcima stanice dolazi do povećanja volumena, a time se dodatno vrši pritisak na krvne i limfne žile.

Tople kreme svakako bi trebale izbjegavati žene s proširenim venama i kapilarama. One bi trebale odabrati kreme koje hlade

S vremenom kolagenska vlakna slabe i na tim mjestima pojavljuju se udubine na koži, a na mjestima većeg volumena masnih odjeljaka stvaraju se vidljive izbočine i koža poprima izgled narančine kore. Uvjeti nastanka celulita jednaki su za sve žene, no hoće li se celulit zaista i razviti, ovisi prvenstveno o genetskoj predispoziciji.

Razlikujemo tri stadija celulita: blagi, srednji i uznapredovali, pojašnjava nam dr. Nola koja dodaje da na razvoj celulita svakako utječe i nezdrav način života, uključujući nekretanje, pušenje, nedovoljne količine unosa vode i nepravilnu prehranu.

Kreme koje hlade i griju kožu

No kada je jednom već itekako vidljiv na našoj koži, želja nam je što je više moguće smanjiti ga. Postoje brojne tehnike kojima se on može ublažiti, a jedno od onih za kojima žene najčešće posežu svakako su kreme. Na tržištu postoje kreme koje hlade i kreme koje griju, a stanje naše kože, kao i opće zdravstveno stanje, pokazat će nam put u odabiru pravilnog preparata.

Tople kreme zagrijavaju kožu i poboljšavaju metabolizam stanica u koži. Sadrže kofein, koji djeluje na pojačanje cirkulacije, zatim glinu koja grije i bogata je mineralima, biljne ekstrakte bršljana, divljeg kestena, alge koje sadrže jod te djeluju na ubrzavanje metabolizma masti i nadoknađuju minerale u koži, ističe dr. Nola.

Kreme će utjecati na poboljšanje limfne i krvne cirkulacije, kao i sama masaža

S druge strane, kako nam pojašnjava, kreme koje hlade sadrže oceanske alge, zelenu glinu, bršljan, divlji kesten, brezu, kofein, mineralnu ili morsku vodu, ali i dodatak mentola koji dubinski hladi kožu. Pritom alge igraju primarnu ulogu jer su poznate po svojoj učinkovitosti u uklanjanju potkožnih naslaga.

No koju kremu odabrati za sebe?

Tople kreme svakako bi trebale izbjegavati žene s proširenim venama i kapilarama. One bi trebale odabrati kreme koje hlade, koje su i inače pogodne za sve žene s osjetljivom kožom, govori nam dr. Nola dodajući kako je kreme protiv celulita potrebno nanijeti na željeno područje u obilnim količinama, masirajući ih pritom sve dok se u potpunosti ne upiju.

Ipak, upozorava da ni najbolja krema neće u potpunosti ukloniti celulit.

Moramo biti svjesni toga da je celulit nešto što nastaje već u pubertetu. Nema čarobnog štapića kojim ćemo ga se zauvijek riješiti. Kao što smo već naveli, to je genetski uvjetovana promjena, a do danas ne postoji terapija koja može djelovati na gen. Kreme će utjecati na poboljšanje limfne i krvne cirkulacije, kao i sama masaža.

Samo u kremama nije spas, ali su zaista neophodne za svakodnevni tretman kože koji možemo primjenjivati kod kuće, zaključuje dr. Ivana Nola iz Poliklinike Nola, savjetujući i promjenu stila života, kao i dermatološke tretmane barem dvaput godišnje, a jednako tako možemo i iskoristiti blagodati mora prepunog minerala.

Maderoterapija Masaža će poboljšati cirkulaciju i tako smanjiti vidljivost celulita (Foto: Guliver / Thinkstock)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju