Iako nosi titulu prve žena koja je osvojila Masterchef, Iva Pehar ne vjeruje da dobrog kuhara obilježava spol. Mlada Makaranka obožava kuhati mediteranska jela jer ju privlače morske namirnice, citrusno voće i različiti začini, a život ne može zamisliti – bez kolača. Zavirili smo u Ivin fotoalbum i popričali o njenim najvećim životnim strastima


Nakon tromjesečne potrage za najboljim amaterskim kuharom u Hrvatskoj, titula Masterchefa u 2015. dodijeljena je Ivi Pehar. Mlada Makaranka prva je žena u Lijepoj našoj s ovom prestižnom titulom, koja je žiri osvojila spremnošću na eksperimentiranje, ali i pozitivnim stavom prema kuhanju.

'Kuhati sam počela još kao mala. Po slikama koje imam uvijek se nasmijem kada vidim da me moja mala visina nije nikad sprječavala da dohvatim visoke dijelove po kuhinji. Penjanje po stolicama da dohvatim radne površine bila je neizbježna. Sve u svrhu da se dohvatim kuhanja. Naravno uz svoje roditelje sam učila svoje prve tajne kuhanja, ' prisjetila se prva hrvatska Masterchefica.

Iva Pehar je prva žena s titulom Masterchefa u Hrvatskoj.

Mediteran u srcu i na tanjuru
Mediteranski tip kuhinje smatra se najzdravijim načinom prehrane u svijetu. Ne čudi stoga što Dalmatinka, najradije kuha i jede takva jela.

'U mediteranskoj kuhinji me najviše privlače začini, raznorazni citrusi i raznolik izbor morskih namirnica tu je i nezaobilazno maslinovo ulje i dobro vino. Kombinacijom takvih namirnica jelo ne može biti loše, ' pojašnjava Iva kojoj je najveći uzor u kuhanju majstorica talijanske 'spize' Lidija Bastijanić.



Mlada kuharica priznaje kad bi morala birati jedno jelo koje bi trebala jesti do kraja života, birala bi dobre lazanje, ali i napomenula da 'ne mogu zamisliti život bez kolača.' U kuhanju slatkih i slanih jela voli dodavati cvijet cimeta, tonku, muškatni oraščić, piment, zeleni papar i zvjezdasti anis.

Iva obožava kuhati morske specijalitete s dodatkom mediteranskih začina, maslinovog ulja i domaćeg vina.

Umjetnost i estetika
Iva vjeruje da je kuhanje odraz kreativnosti i umjetničkog izražavanja svakog pojedinca. Pogotovo za nju, koja u slobodno vrijeme voli slikati po staklu, tkanini i svim drugim raspoloživim površinama.

'Estetika je općenito važna u životu pa tako i u odijevanju. Naravno da se kao svaka žena volim lijepo dotjerati kada je za to vrijeme i mjesto, no u svakodnevnom životu volim se odijevati opušteno casual,' priznaje prva Masterchefica.

Kad ju uhvati želja za kuhanjem, ne opterećuje se kuharskom uniformom. Zna joj se dogoditi da svoju omiljenu duboku tavu stavi na štednjak 'kompletno sređena' nakon što se vratila s nekog izlaska, ali i da kuha u omiljenoj trenirci.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju