Nikolina Sesar je nakon šestogodišnje specijalizacije, najdulje u svijetu medicine, postala prva hrvatska neurokirurginja. Apsolutno ništa je nije uspjelo prestrašiti, ni kompleksnost studiranja, ni nebrojeno mnogo teorije, ni zahtjevne tehničke vještine

Prva hrvatska neurokirurginja Nikolina Sesar samostalno je počela operirati prije nešto više od mjesec dana, a danas svaki dan sudjeluje u barem jednoj operaciji. Odluka da postane neurokirurginja uvijek je, kaže, bila intuitivna.

BEZ DISKRIMINACIJE

Prva hrvatska neurokirurginja Nikolina Sesar od strane kolega nikad nije osjetila diskriminaciju. No pacijenti je i dalje znaju zamijeniti za medicinsku sestru

'Počeci su uvijek bili teški, ali i prožeti emocijama, i pozitivnim i negativnim. Ali jedno određeno divljenje je definitivno i dalje prisutno. Vjerujem da i nakon 30 godina čovjek i dalje osjeća poniznost spram toga da je dobio čast da gleda u nečiju glavu. Pri operaciji liječnik svakako treba paziti na svoje fiziološke potrebe i treba biti, kao prvo, odmoran, sit i naspavan, ne smije se biti dehidriran i uzrujan zbog nekih drugih razloga', govori dr. Nikolina Sesar u prilogu InMagazina.

Prve neurokirurginje u svijetu su se pojavile prije 30-ak godina, a za ulazak na ovaj muški teritorij Nikolina je ohrabrenje pronašla u svojim najbližima, ali i u svojem mentoru, prof. dr. sc. Krešimiru Rotimu, predstojniku klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice.

'Neki moji kolege su rekli da će pojesti diplomu ako žena ikad postane neurokirurg. Međutim, nisu je pojeli. Nikolinu sam malo nagovarao da se prihvati neurokirurgije i mislim da nisam pogriješio ni ja, ni ona' , kaže Rotim. Ipak, od strane kolega, kaže puna mladenačkog entuzijazma i pozitivizma, nikad nije osjetila diskriminaciju. No pacijenti je i dalje znaju zamijeniti za medicinsku sestru.


'Ljudi nisu još senzibilizirani na to da stereotipni doktor ne mora biti muškarac s brkovima, naočalama i debelim trbuhom koji ima 50, 55 godina, nego da to može biti mlada žena. Ja to želim shvatiti kao kompliment'
, govori Nikolina. Naravno da neurokirugija nije za svakoga, no to se jednako odnosi i na muški i ženski spol. Uostalom, posljednjih godina gotovo 70 posto svih diplomiranih studenta medicine jesu žene.

'EGO TREBA DRŽATI POD KONTROLOM'

'Na specijalizaciji su kod nas još dvije dame, a mislim da će ih biti u budućnosti još više', ističe dr. Rotim.
U ovom poslu važno je, tvrdi prva hrvatska neurokirurginja, ne obazirati se na negativne komentare, biti uporan te željeti pomoći ljudima. Pripaziti treba i na to da tobom ne zavlada ego.

'Ego treba izrazito pažljivo držati pod kontrolom u ovakvom poslu u kojem si čovjek može vrlo lako pridati veću važnost nego što je stvarno ima jer mi smo tu zbog pacijenata, a ne oni zbog nas', kaže. O odlasku u inozemstvo ne mašta, kaže, možda zato jer je iskusila život izvan hrvatskih granica dok se školovala.


'Uvjerena sam da će uskoro doći do nove runde liječnika koji se vraćaju u Hrvatsku razočarani. Ne bih nikome rekla da mu je odlazak u inozemstvo garancija sreće'
, zaključuje Nikolina. A njezina garancija sreće uz posao su adrenalinski hobi, boravak u prirodi, roditelji, brat i sestra, nećaci te suprug.

'Uz doktorat želim završiti znanstveni smjer, ali uz sve to što planiram želim dokazati da mogu biti i žena, supruga, prijateljica, majka, teta, apsolutno bilo što drugo u privatnom životu', kaže Nikolina Sesar.

Više o prvoj hrvatskoj neurokirurginji pogledajte u prilogu InMagazina.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.
 

Upoznajte i hrvatsku spasiteljicu koja je na najopasnijim mjestima kao kod kuće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju