Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u siječanjskim izvedbama jednog od najpopularnijih bijelih baleta na svijetu, Labuđe jezero, u koreografiji Vladimira Malakhova ugostit će zvijezde slavnoga milanskog kazališta Teatro alla Scala.

Galerija Labuđe jezero zagrebačkog HNK ugostit će milanske zvijezde Labuđe jezero Labuđe jezero +7 Labuđe jezero na pozornici HNK-a u Zagrebu - 14

Ulogu labudice Odette/Odilije plesat će Nicoletta Manni, primabalerina Baleta Teatro alla Scala, a u ulozi princa Siegfrieda je latvijski baletni umjetnik, prvak milanskoga kazališta Timofej Andrijashenko.

Nicolettu Manni i Timofeja Andrijashenka publika će gledati na predstavama 23. i 26. siječnja 2024.

Talijansku primabalerinu zagrebački HNK prvi je put ugostio prošle sezone na Baletnom gala koncertu. Nicoletta Manni jedna je od najistaknutijih balerina današnjice čiji repertoar obuhvaća najveće uloge klasičnoga i suvremenoga baletnog repertoara.

U travnju 2014. postala je prvakinja baleta, dok je u studenome prošle godine promovirana u primabalerinu odnosno Étoile Baleta Teatro alla Scala. Labuđe jezero na pozornici HNK-a u Zagrebu - 3 Labuđe jezero na pozornici HNK-a u Zagrebu (Foto: Sandro Sklepić)

Ulogu princa Siegfrieda izvest će Timofej Andrijashenko koji je također bio gost Baletnoga gala koncerta u HNK-u u Zagrebu. Andrijashenko je prvak Teatro alla Scala poznat po svojoj umjetničkoj interpretaciji. Osvojio je Grand Prix Dance Competition i nagradu MAB 2011. godine, a dvije godine poslije i Tanzolymp Berlin u sekciji Pas de deux te zlatnu medalju na XII. Moskovskom međunarodnom baletnom natjecanju. Labuđe jezero na pozornici HNK-a u Zagrebu - 4 "Labuđe jezero": Sedam činjenica o baletu za koji se činilo da nikad neće uspjeti

Labuđe jezero danas je svakako jedan od najpopularnijih bijelih baleta na svijetu koji je postao sinonimom za klasičnu baletnu umjetnost.

Nakon neuspješne praizvedbe 1877. u Sankt-Peterburgu djelo je ponovno izvedeno 1895. godine, nakon smrti Čajkovskoga, te je u slavnoj koreografiji Mariusa Petipaa i Leva Ivanova polučilo ogroman uspjeh i popularnost koja se održala sve do današnjih dana.

Labuđe jezero Nicoletta Manni i Timofej Andrijashenko (Foto: Brescia/Amisano@Teatroallascala)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju