Prije koji mjesec napravila sam nešto za što sam mislila da nikada neću – prvi put sam otišla u saunu. Iako je to sada iskustvo koje bih preporučila svakome, prije samog odlaska u saunu nije mi bilo svejedno.

Kako posljednjih godina sve češće nastojim izaći iz svoje zone ugode i iskoristiti sve ono što život nudi, tako je, spletom okolnosti, do mene došao i poziv u saunu koji sam prihvatila. Kako se približavalo vrijeme odlaska u saunu, tako je nervoza u meni sve više rasla.

Pritom me nije mučilo što moram ulaziti u prostorije u kojima se temperatura penje čak do 100 Celzijevih stupnjeva, nego ono što sam pročitala u uputama toplica u koje smo išli na tzv. sauniranje – zabranjeni su kupaći kostimi.

Dakako, to je značilo da sam se samo mogla nadati da će zamotavanje u ručnik riješiti sve moje probleme.

Kako prevladati sram od vlastitog golog tijela?

Mnogima se nije ugodno skinuti se ni u kupaći kostim na plaži ili bazenu, a kamoli u ručniku (ili bez njega) u sauni biti među potpunim strancima.

Nije bilo ni meni. Posljednjih godina tjelesna težina stalno mi je varirala – od trenutka kada sam odlučila početi trčati, pa i otrčala svoju prvu službenu utrku, pa sve do prošle godine, kada sam uslijed prekida toksične veze izgubila deset kilograma i onda ih vratila.

Svaka moja emocionalna borba vidjela se na meni. Iako nikada nisam trebala veći konfekcijski broj od veličine 38, poruke koje sam slušala sa strane itekako su utjecale na moju percepciju sebe. Bivši partner jednom mi je prilikom rekao da bih se ja osjećala ugroženo među ostalim ženama u teretani.

Tu rečenicu pamtim i danas, s tom razlikom da sada itekako znam da žene jedne drugima nikako nisu prijetnja, ni u teretani ni u sauni. Sve je u nesigurnoj glavi onoga tko je izgovorio da jesu.

U tom trenutku nestale su i one posljednje nesigurnosti, one posljednje misli o celulitu i o masnim naslagama.

I baš sam se zato, iako mi nije bilo sasvim svejedno, umotala u ručnik i hrabro krenula u saunu. Recepcionarka nas je upozorila na pravilo nudističke zone, što znači da je prostor odmarališta i bazena koji se nalaze kraj saune namijenjen isključivo nudizmu, i to zbog toga što bi klor iz bazena koji bi se zadržao na kupaćim kostimima isparavao u samoj sauni te onečistio zrak i loše utjecao i na naše dišne putove.

Zapamtila sam tu informaciju, no u sebi si mislila da ionako neću u bazen. Mislila sam da je za prvi put sasvim dovoljno da isprobam različite saune, različitih temperatura, te između samo nakratko skoknem pod tuš.

Nisam ni slutila da ću iskoristiti priliku kada kod bazena nije bilo nikoga, ohrabriti se i zaplivati potpuno gola. To je bio trenutak kada sam se osjetila slobodnije nego ikada u životu, bez ikakvih okova. Samo ja, voda i moje tijelo. U tom trenutku nestale su i one posljednje nesigurnosti, one posljednje misli o celulitu i o masnim naslagama. Čak i da je u tom trenutku još tko ušao u bazen, to bi mi bilo potpuno u redu.

Jer sada, u tridesetima, napokon znam tko sam i koliko je važno da se osjećam dobro u svome tijelu, da volim to tijelo koje me nosi kroz sve životne izazove, koje mi omogućuje da plivam, trčim, hodam, skačem padobranom, pišem... U tom trenutku znala sam da ću se itekako još vraćati u saunu. I zaista jesam.

Sauniranje ima brojne prednosti za naš organizam, a izbacivanje toksina samo je jedna od njih.

Što trebate imati na umu prije prvog odlaska u saunu?

No prije nego što se bilo tko odluči na odlazak u saunu, treba imati na umu nekoliko stvari.

1. Morate biti dobrog zdravlja

Prije svega, morate biti potpuno zdravi da biste mogli ući u saunu. Nitko neće na ulazu tražiti vašu medicinsku dokumentaciju, no ako znate da patite od srčanih tegoba, visokog ili niskog tlaka ili imate vrtoglavice, izbjegavajte saunu. Ona je također zabranjena trudnicama, pa čak i ako samo sumnjate na trudnoću, zaobiđite saunu.

2. U saunu ne možete s menstruacijom

Iako se čini logično, vrijedi napomenuti i da je tijekom dana krvarenja zabranjeno ići u saunu. Da, tehnički biste mogli koristiti tampon, no kako se tijekom tih dana žensko tijelo ionako dodatno napreže, sauna bi bila još jedan šok za tijelo. Osim toga, tu su i higijenski razlozi za ostale korisnike sauna.

3. Postepeno ulazite u različite vrste sauna

Temperatura u saunama varira od 40-ak Celzijevih stupnjeva pa sve do 100. Preporučuje se da prvi put postupno isprobavate saune. Primjerice, ja sam krenula od rimske saune, koja sa svojom blagom temperaturom do 40 stupnjeva, grijanim zidovima i klupama, "zvjezdanim nebom" i kromoterapijom blagotvorno djeluje na duh i tijelo. Rimska sauna jača i opušta, smanjuje stres, a najčešće se koristi kao priprema za jače, intenzivnije oblike saune.

Nakon toga uslijedila je polusuha biosauna sa 60 stupnjeva, koja zbog niske vlažnosti omogućuje udobno i dugotrajno sauniranje. Ona detoksicira cijelo tijelo, dok aromaterapija parom jača dišni sustav, srce i srčane žile.

Sami odlučujete hoćete li u saunu ući potpuno goli ili umotani u ručnik.

Parna sauna sa svojom temperaturom od 50 stupnjeva najmanje mi se svidjela zbog izuzetno velike vlažnosti, a preporučuje se i da se u nju ulazi bez ikakvog ručnika ili plahte jer će, kako se i meni pokazalo, biti potpuno mokri. Parna sauna jača i stimulira naš imunološki sustav, ublažava napetost i stres, a također ubrzava cirkulaciju krvi.

Ovaj napitak pomaže u detoksikaciji i mršavljenju Recept za napitak koji će srediti proljetni umor i izbaciti toksine

Na koncu sam isprobala finsku saunu, onu za koju su sve ostale samo priprema. Suha finska sauna ima temperaturu između 90 i 100 Celzijevih stupnjeva i 10 % vlažnosti. Preporučuje se da prvi put u njoj budete najviše 15 minuta, no važnije je slušati svoje tijelo. Ako već nakon nekoliko trenutaka vidite da to ne možete, izađite.

4. Između sauniranja istuširajte se hladnim tušem

Da bi sauna imala učinka, treba je kombinirati s hladnim tušem. Sauna u koju sam ja išla u svojoj ponudi ima i ledeni bunar, u koji se preporučuje postepeno ući, kao i ledenu špilju, u kojoj je temperatura do najviše 12 stupnjeva. Ako toga nema u vama najbližoj sauni, hladan tuš će biti i više nego dovoljan.

5. Obilno pijte vodu

Između ulazaka u različite saune važno je obilno hidratizirati tijelo. U sauni gubite visok postotak vode iz svoga tijela i zato je važno nadoknaditi je čim izađete. Ti prostori obično u svojoj ponudi imaju i aromatiziranu vodu, ispunjenu svježim voćem, no nije loša ideja ponijeti i svoju bočicu. Nju ne smijete unositi sa sobom u samu saunu, nego je trebate odložiti na prostor odmarališta.

6. Sauna ne služi mršavljenju

Iako ideja da velikim znojenjem gubite kilograme zvuči savršeno, ona nije istinita. Sauna pomaže čišćenju organizma, ali ona ne otapa masnoće. Da, izgubit ćete čak do pola litre tekućine i time neželjene tvari iz organizma, no ne i masne naslage.

Ipak, koža će vam nakon sauniranja biti nevjerojatno glatka i mekana, a svjesnost o tome da ste upravo izbacili brojne toksine potaknut će vas na nešto zdraviji pristup prehrani.

Vrijedi li?

Da, nakon što sam sada već nekoliko puta bila u sauni, mogu reći da vrijedi svakog centa. Brojne saune određenim danima imaju i popuste pa ćete tri-četiri sata sauniranja platiti desetak eura. No ono što ćete dobiti zauzvrat nadilazi same biološke dobrobiti za organizam.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju